• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

EXPO-2020 üzerine tartışmalar

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.01.2011, 00:00
Geçen dönem İzmir EXPO'yu kılpayı kaçırdı. Bu çok talihsiz bir gelişme oldu İzmir için. Zira, EXPO organizasyonu küresel bir olaydır ve yapıldığı yerin kaderini değiştirecek dinamikleri harekete geçirici özellikler taşıyor. Şimdi 2020-EXPO için İzmir'de yeni bir umudun doğduğu görülüyor. İzmir'in CHP'li kimliğine rağmen tüm çevreler EXPO'yu İzmir'e yakıştırıyor ve özellikle hükümet çevreleri geçen dönem olduğu gibi, bu dönemde de İzmir'in kazanması için çaba göstereceklerini söylüyorlar. Ben bunu çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum. İktidar ile bazı İzmirliler belki EXPO-2020 üzerinden birbirlerini daha iyi anlayacakları bir ortam geliştirebilirler.
***
Bütün bunlar olurken EXPO-2020 tartışmaları da ilginç bir hal almaya başladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara olarak EXPO-2020'ye aday olduklarını açıklayıverdi. Gerekçe olarak da İzmir'in daha önce bu yarışa girdiğini ve kaybettiğini söyledi. Gökçek'in bu çıkışı İzmirlileri oldukça rahatsız etmiş görünüyor.
Aslında İzmirliler biraz da korktular sanki. Zira Melih Gökçek ortaya bir iddia koyduysa, bunu laf olsun diye yapmaz; mutlaka kafasında bir palanı vardır. Üstelik İzmir'le Ankara arasında son yıllarda neredeyse bir klasman farkı oluşmuş durumda. Ankara kendi pırıltısına güveniyor. İzmir giderek geriye giderken Ankara büyüdü, gelişti ve bir dünya şehri haline geldi. Kim ne kadar biliyor bilmem ama Ankara son yıllarda şehircilik konusunda dünyanın bütün büyük ödüllerini almış durumda. İzmirliler Melih Gökçek'in bu iddialı çıkışından korkmakta haklı, zira Melih Bey bu iddiasından kolay kolay vazgeçmez. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesi halinde bundan vazgeçer.
***
EXPO-2020 tartışmaları bize bir şeyi gösterdi: Melih Gökçek gibi belediyecilik konusunda başarılı olmuş yöneticiler, sürekli olarak kendilerine yeni ve büyük hedefler belirliyorlar. Ankara'nın böylesine büyük bir organizasyona talip olmasında ve özgüven sergilemesinde ortaya koydukları belediyecilik başarısının rolü büyük. Aynı şekilde İzmir'in sergilediği iddiasızlık ve pasiflik de belediyecilik konusunda ortaya çıkan başarısız görüntünün eseri. İzmir'in yerel yöneticileri adeta EXPO gibi bir büyük organizasyondan korkuyorlar. O nedenle de Ankara ve Gökçek adı geçince, İzmirlilerin nabız atışları değişiyor.
Cumhurbaşkanı Gül'ün ve Başbakan Erdoğan'ın desteğini almadan İzmir'in EXPO zaferi kazanması neredeyse imkansız, benden hatırlatması.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA