• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Devletin çivisi mi çıktı?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.01.2014, 00:00
Zaman zaman duyduğum en sıradan laftır bu: Devletin çivisi çıktı!
Bu laf, ya muhalefet pozisyonunda bulunanların "iktidara bir çizik atabilir miyiz?" diye söylediği bir laftır, ya da devlet nedir, çivi nedir bilmeyenlerin işkembe-i kübradan atmasının kalıp cümlesidir.
Şimdi ne için diyorlar "devletin çivisi çıktı" diye?
Yargıyla yürütme arasındaki krizden dolayı değil mi?
Oysa ortada bir kriz hali var ama devletin çivisinin çıktığı filan yok, tam aksine devlet çivilerini sökmek isteyenlerin planlarını alt-üst etmiş ve çivilerin üstüne bir çivi daha çakarak berkitme yapmaktadır.
***
Olan şey nedir?
Evet, hükümetin iyi niyetini istismar eden bir grup polis ve yargıcın belli yargı makamlarını ele geçirdiği, bu makamları devlet hiyerarşisi dışında oluşturulmuş bir emir komuta sistemiyle ve tamamen gayri meşru bir biçimde kullandığı anlaşılmıştır.
Bu, şüphe yok ki devlet içinde paralel bir yapıdır.
Bu yapı 17 Aralık ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde açıkça ve doğrudan yargı erkinin imkanlarını kullanarak millet iradesinin temsilcisi hükümete darbe yapmaya kalkmıştır.
Bu darbe girişimi Türk devletin çivisinin sağlamlığıyla ve hükümetin yürütme güçlerini devreye sokmasıyla püskürtülmüştür.
Yolsuzluk gerekçesi hükümeti devirme girişiminin perdelenmesinden başka bir şey değildir.
Bu devlet sağlam olduğu için iki gün içinde kontrolü ele almıştır.
Bu darbe girişiminde rol alanların başı şu anda yerinde değildir ve muhtemelen hapse girecektir.
HSYK'nın işi bitmiştir, hükümet TBMM'de bu yapıyı dağıtmak için düğmeye basmıştır.
Başbakan bu paralel yapıyı "örgüt" diye nitelemiştir ki bu nitelemenin hukuki sonuçları olabilir.
Bütün yaşananlar, geliştirilen ve hayata geçirilen tedbirler devletin işlediğini ve çivilerinin sağlam olduğunu gösteriyor.
Unutmayalım, devlet, paralel yapının güdümüyle hareket eden her devlet görevlisini anında görevden almıştır ve bunların peşini bırakmayacağını göstermiştir.
***
Bir diğer husus: Biz, başta da söylediğim gibi, bazı cümle kalıplarını çok gereksiz biçimde kullanıyoruz.
Bunun nedeni ya kötü niyet ya cehalet ya da özgüven eksikliğidir.
Daha geçenlerde dünyanın süper gücü ABD, 15 gün boyunca "mali uçurum krizi" yüzünden neredeyse dünyaya madara oldu ama kimse "Amerika'nın çivisi çıktı" lafını etmedi.
Şu günlerde Almanya'da olanları bilmem izliyor muyuz?
Alman polisi ile göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor. Alman hükümeti bazı semtleri tehlikeli bölge ilan etti ama hiç kimse Almanya'nın çivisinin çıktığını söylemiyor.
Elbette devletlerin bunalım ve buhran dönemleri olur, devlete isyan edenlere rastlanır, saray darbeleri görülmemiş şeyler değil, ancak Türk devleti her seferinde bunların hakkından geldiği için tarihteki yürüyüşüne devam ediyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA