• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Temel fıkrası gibi film!

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.11.2012, 00:00
Geçen yılın sürpriz filmiydi Sümela'nın Şifresi Temel. Gişede öyle şaşırtıcı bir iş yapmıştı ki onunla aynı tarihte vizyona giren iddialı yapımlar gişede nal toplamıştı. Bu başarının ardından ikincisinin gelmesi hiç de sürpriz olmadı. Sonuçta ilk filmi 1 milyon 700 bin kişi izlemişti. Moskova'ya giden Temel'i yine Alper Kul oynuyor.
Moskova'nın Şifresi Temel'in kısaca konusu şöyle: Temel Trabzonlu zengin ailenin kızı Zuhal'e aşık olmuştu ilk filmde. Temel hem muradına ermiş hem hazineyi bulmuş hem de mutlu mesut yaşamaya başlamıştır. Fakat çok geçmeden işler karışır. Rus mafyasının 'baba'larından Korkunç İvan'ın adamı Sergey, keskin nişancı Abromoviç'i Trabzon'a yollar. Altınlarla beraber Temel'in kellesini de ister mafya. Abromoviç'in keskin nişancılığı, hareketli insanların bolca olduğu bu şehirde pek işe yaramaz. Üstelik Temel'in peşindekiler sadece Rus mafyası da değil, bu sefer Songül de Temel'den intikam almak ister. Temel ve Turgay, dünyanın en acımasız mafyasını alt ederken, elbette yanlış anlamalar da peşlerini bırakmaz.

YENİ NESİL KOMEDİ
Temel için yeni nesil komedi diyebiliriz. Bağımsız skeçler gibi ilerleyen film sadece güldürme hedefli olunca da fazla bir sinematografi de aranmıyor. Skeç tarzı güldürü anlayışı ilk Recep İvedik'le başladı. Film gişede öyle başarılı oldu ki art arda devamları geldi. Hemen arkasından BKM, "Çok Güzel Hareketler Bunlar" ile bu zincirin bir halkası oldu. Ama ne yazık ki(!) devamı gelmedi.
Şimdi de 'Temel' bu grubun ayrılmaz bir parçası gibi gözüküyor. Temel'in ilk filmdeki gişe başarısının ardından ikincinin gelmesi çok doğal. Hatta üçüncüsü neden olmasın? Moskova'nın Şifresi: Temel'in senaryosunu Yılmaz Okumuş yazmış. Karadeniz insanını olanca kanlı ve de canlılığıyla perdeye yansıtmış.
Hikaye Karadeniz'de geçince, futbolsuz bir film elbette düşünülemez. Bu nedenle de filmin en sıkı esprileri Trabzonspor üzerine kurulu. Mesela Temel eşiyle sevgi üzerine konuşurken sadakatini göstermek için "İkili averajda ben daha mutluyum" diyor. Tabii ki 'Şike' de nasibini almış. Fakat şike esprileri Fener ya da Trabzonspor hedeflenmeden yapılmış. Konuşmaların her birinde espriler yarışıyor demek yanlış olmaz.

JENERİĞE DİKKAT
Jeneriğin yaratıcılığı dikkat çekiyor. Yani tüm unvanlar önce Lazca okunuşlarıyla yazılıyor, daha sonra perdeye Türkçesi geliyor. Akılda kalan bir diğer sahne de nişan sahnesindeki başarılı sinematografi. Hani bir Laz düğününe gitmiş kadar oluyorsunuz. Sinemada kalkıp da bir oynamadığımız kalıyor... "Hah hah uşaklar..."
Her ne kadar sinema anlamında beni saran işlerden olmasa da esprileriyle eğlendiren bir film Moskova'nın Şifresi: Temel.

Haftanın Filmi
Otel Transylvania

Kızına özel bir hafta sonu yaşatmak isteyen Drakula dünya çapında en ünlü canavarları oteline çağırır: Frankenstein ve karısı, Mumya, Görünmez Adam, Kurtadam ailesi ve daha pek çoğu... Çünkü kızı Mavis'in 118'inci yaş günüdür ve ona güzel bir gece geçirtmek için her şeyi seferber eder o gün. Bu eğlenceli film şahane bir 3D animasyon. Kaçırmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA