• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Yeni CHP'nin "kodları"

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.07.2012, 00:00
İlk kez hafta arasında büyük kurultay yapıyor CHP. Ramazan'ın hafta sonunda başlaması sebebiyle belirlenen tarih, CHP için başka yenilik ve değişikliklerin de habercisi aslında...
Yeni Asır 4 kişilik bir yazar ve muhabir kadrosuyla izleyecek bu kurultayı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığa seçilmesiyle birlikte "Yeni CHP" açılımını, pek çok alanda gözlemlerken, parti tabanında zaman zaman yadırgama zaman zaman tepkiye rağmen, oy yelpazesini genişletme ve aynı zamanda potansiyelini arttırmaya yönelik adımlar dikkat çekiyor. Nitekim; Kılıçdaroğlu "Yeni CHP"yi bu kurultay sonrasında hem parti vitrininde hem de söylem ve eylemlerle daha rahat anlatacak zemin hazırlıyor.
Kurultay öncesinde son mesajlarını aldık Kılıçdaroğlu'nun... 60 kişilik PM'ye 500'den fazla aday çıkınca, biraz yorulmuştu. Ama, moralli ve enerjik gördüm kendisini. Önce milletvekilleri ve ardından il başkanları ile yaptığı toplantılarda, sorumluluğu biraz da onlara yüklemenin verdiği rahatlık da seziliyor.
PM listesi ve yeni MYK vitrininde tercihlerin ve bu tercihlerde İzmir ve Ege'ye ne kadar yer vermeyi düşündüğünü sordum ve politik bir yanıt aldım; "Biliyorsunuz, çarşaf liste var. Ve anahtar listeyi de il başkanlarının tercihleri belirleyecek. İzin verirseniz bu konudaki kendi tercihimi açıklayıp, il başkanlarının tercihlerine ipotek koymayayım."

Sürpriz isimler
Peki; Kılıçdaroğlu'nun Yeni CHP'sinin "Yeni Vitrini" nasıl olacak? Kılıçdaroğlu ile görüşmemde verdiği, yüzde 33'luk cinsiyet yani kadın kotası ve yüzde 10'luk gençlik kotası ve bugüne kadar CHP'ye mesafeli olduğu bilinen iş dünyasından önemli isimlerin yeralacağı PM ve MYK vitrini; Yeni dönemle ilgili önemli ipuçları veriyor.
Yeni CHP'nin söyleminde demokrasi ve özgürlük söylemleri ağır basacak. Değişim mesajı, hayatın her alanındaki değişime paralel; Yeni CHP'nin dönüşümüyle karşılık bulacak Kılıçdaroğlu'nun deyimiyle. Yeni CHP'nin yeni döneminde kadın ve insan hakları, temel hak ve özgürlükler; işsizlik ve bölgelerarası farklılıkların giderilmesine yönelik söylemler yer bulacak çoklukla. Kemal bey ile görüşmemizde, halk oylarıyla belinlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kadın aday göstermelerinin sürpriz olmayacağı açıklaması ve şu mesajı anlamlı; "Bugüne kadar Türkiye ile ilgili dış dünyanın algısında eksiklerimiz oldu. Darbeler, insan hakları ihlalleri, kadına şiddet gibi konularda çağdaş batılı ülkelerin bize karşı tereddütlü yaklaşmasına sebep oldu. Bu algıyı kırmak adına, nasıl ki geçmişte bir kadın başbakanımız olduysa neden bir kadın cumhurbaşkanı adıyımız olmasın? O zaman, batılı ülkelerin bize bakışı da değişecektir."
Kemal Bey "dengeli ve tutarlı" bir parti vitrininin altını çizdi bugünkü kurultay öncesinde ve Yeni Asır aracılığıyla İzmir ve Ege'ye özellikle bu mesajın iletilmesini rica etti. İzleyip görelim...

15 binlik rekor

Bugün Alsancak Limanı'nda tarihi bir buluşma yaşanacak. 4 büyük gemi birden limanda olacak ve personelleriyle birlikte toplam 15 bin turist akşama kadar İzmir'de olacak. Liman yetkilileri teyakkuzda, esnaf odaları ve esnaf teyakkuzda, Kemeraltı teyakkuzda ve İzmir teyakkuzda. Çünkü; yaklaşık 5 milyon dolar bırakması bekleniyor bu turistlerin. Daha önce de 4 gemi birden limanda olmuştu ama personelle birlikte yaklaşık 11 bini bulmuştu turist sayısı. Bize bir liman da yetmiyor artık 2 liman istiyoruz. Kruvaziyer turizminde geldiğimiz nokta ortada. Akdeniz'in yıldızı haline geldik. 10 gemiyi bile ağırlayacağımız günlerin çok da uzak olmadığını düşünüyorum. Kruvaziyer turizmini en başından bu yana kent gündemine sokan ve inatla savunan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a bugünle ilgili fikrini sordum.
Elbette mutluydu ama bir mesajı var ki; özellikle kenti yönetenlere; "İzmir rekorlara doymayacak. Bu hedef hiç de uzak değil. Ama, lütfen ama lütfen İzmir'i yönetenler başka pencereden de bakmayı ve biraz ilgi göstermeyi denesinler."

İşte benim efendi köylüm
Büyük Atatürk ne demiş; "Köylü milletin efendisidir." İşte size manşetimizde, köylünün neden efendi olduğuna en güzel örnek. Menemen Yahşelli Köylüleri tam 380 dönüm arazilerini eğitim için bağışladılar hem de bilabedel!
İzmir ve Ege'yi havacılığın üssü yapmaya niyetli Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne, havacılıkla ilgili kolej-yüksekokul ve fakülte ve yurt yapması karşılığında köy tüzel kişiliğine ait arazinin hibe edilmesi, eğitim tarihinde görülmemiş bir bağıştır. Türkiye'nin astronotları artık Yahşelli'den, Menemen'den yetişecek demektir bu. Köyün Muhtarı Erdinç Barkalı'yı ve Belediye Başkanı Tahir Şahin'i, köylülerin bu bağışı yapmaları yönündeki teşviklerinden ötürü ayrıca kutlarım. Sevgili dostlar, işte Türkiye ve Türk insanı bu yüzden büyük.
Yahşelli köylüsünün eli öpülmez de, önünde eğilinmez de ne yapılır?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA