• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yine kadınlar mağdur

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.05.2010, 00:00
Kimi kesimler eleştiri oklarını ona doğrultup, hızlı yükselişini, sekreterlikten milletvekilliğe gelmesini sorgularken, bazı kesimlerde ise yok sayılıyor. Adı hiç geçmiyor. Deniz Baykal bile istifa konuşmasını yaparken ondan hiç söz etmiyor. Kadının adı yine yok yani.
Siyasette kadınların olması için çaba gösteren ve bu amaçla kurulan KA-DER de merakla beklenen açıklamasını yaptı ve her zaman kadınların mağdur olmasına dikkat çekti.
Şu açıklamayı yaptı KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın:
. Türkiye, özel hayatın hiçe sayıldığı, telefon dinlemelerin 'olağan hale geldiği' gizli kameraların havada uçuştuğu, akla hayale gelmedik komploların hayata geçirildiği, suçluyla suçsuzun haklıyla haksızın birbirine karıştığı bir korku ülkesi haline geldi. Bundan büyük bir rahatsızlık duyuyoruz.
. Özel hayatın gizliliği bir hak ve özgürlük konusudur. Bu konuda yeterince ağır ceza ve önlemlerin alınmayıp sadece nutuk atılması büyük eksikliktir ve bu işten zarar gören, görmesi muhtemel herkese haksızlıktır.

SORUŞTURMA BAŞLATILMALI
. CHP lideri Deniz Baykal ile milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen gizli kamera görüntülerinin internet üzerinden servis edilmesi ile başlayan süreçte iktidarın yapması gereken, sempati beyanları yerine hemen soruşturma başlatıp sorumluların ortaya çıkmasını sağlamaktır.
. Gizli kamera görüntüleri ile ilgili olarak siyasi partiler ve medyada yapılan yorumlarda, bu olayın iki mağdurundan kadın olanının onuru, kariyeri ve geleceği yok sayılmış, kendisine büyük bir manevi şiddet uygulanmıştır.
. Gizli kamera olayı, milletvekili seçme ve seçilme süreçleriyle bağdaştırılmış, sayıları zaten çok az olan bütün kadın milletvekilleri töhmet altında bırakılmıştır. Bu çok ağır bir ithamdır. Unutulmamalıdır ki, erkek milletvekillerini de 'parti karar organları' değil, 'parti başkanları' seçmektedir.

YOK SAYILIYOR

. KA-DER olarak, Türkiye'de her şeyi parti başkanlarının belirlediği seçme ve seçilme süreçlerine her zaman itiraz ettik. Ancak, söz konusu olayda kadın milletvekilinin eğitimi, bilgisi ve yeterliliği değil, özel hayatı ve seçilmiş olduğu pozisyon arasındaki ilişkinin sorgulanması son derece vahimdir.
. Erkek egemen Meclis'in erkek mağdurun etrafında dayanışma halkası oluştururken, kadın milletvekilinin mağduriyeti karşısında 'sessiz' kalması da bizce siyasetin ne denli eşitliğe aykırı ve antidemokratik yapıda olduğunun kanıtıdır. Bu ayrımcı anlayış derhal son bulmalıdır.
. Sayın Baykal olay üzerine istifa ettiğini açıklayarak siyasi ahlakın gereğini yapmış, ancak olayın tamamen kendisine ve partisinin duruşuna yönelik bir komplo olduğunu ısrarla vurgularken, ayni komplodan zarar gören milletvekilini yok saymıştır.
. Bu olayda siyasiler ve medya tarafından kadın milletvekiline uygulanan şiddeti kınıyor, çifte standardı siyasetin normal bir unsuruymuş gibi gören ve gösteren eğilimi protesto ediyoruz.
Bu açıklama üzerine bir şey söylemeye gerek yok bence. Erkek milletvekillerini "parti karar organları"nın değil, "parti başkanları"nın seçmesi kısmı önemli. Unutmayalım ki, pek çok lider de erkek koruması ve şoförünü ve en yakınındaki isimleri milletvekili yaptı. Bunları sorgulamayıp sadece kadın sekreteri eleştirirsek, ayrımcılığın alasını yapmış oluruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI