• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

TÜSİAD öncü olsun

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2011, 00:00
TÜSİAD'ın düzenlediği "Çalışma hayatında kadın" panelinde masaya yatırılan konuları konuşmaya devam edelim. TÜSİAD üyeleri arasında yapılan ankette, çalışan kadınların oranı yüzde 35'lerde çıkmış. Başkan Ümit Boyner'e göre bu rakam genel ortalamanın üzerinde ama yetmez. Daha fazla olmalı. Yönetici kadın sayısı daha yüksek. O da yüzde 43 civarında. Bu oranı da beğenmiyor Ümit Hanım. Daha fazlasını istiyor.
Sadece kadın başkan değil, erkek iş adamları da kadın sayısının artmasını istiyor.
Örneğin Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, kreşlerin yaygınlaşması gerektiğini söylüyor. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı, şirketlerin tepe noktalarında ve orta kademelerinde daha çok kadın olması gerektiğini savunuyor.

KREŞ SORUNU ÖNEMLİ
Ethem Sancak, "Hiç gocunmadan ister kota deyin, ister pozitif ayrımcılık kadının yönetime katılması şart" diyor. Ali Sabancı açıkça soruyor: "Sadece erkeklerin egemen olduğu 36 milyonluk bir ülkede mi yaşamak istersin, yoksa özgüvenli kadınların yetiştiği 72 milyonluk bir ülkede mi?"
Bunların hepsi güzel sözler. Güzel de önemli olan uygulamaya geçilmesi. Kreş konusu mesela. Bu konuda TÜSİAD öncü olmalı. İş yerlerinde kreş uygulaması yaygınlaşmalı. Kadın sayısının, özellikle yönetici kadın sayısın az olduğu iş yerlerinde kota uygulamasını başlatmalı.
Atılan bu somut adımlar diğer iş yerleri için de örnek teşkil eder.
Tabii sadece iş dünyasında değil, siyasette kadın olmalı. Yukarıdaki sözler, TÜSİAD'ın toplantının başında gösterdiği filmden alındı. İşadamının yanı sıra Kenan İmirzalioğlu gibi halkın sevdiği isimler ve politikacıların da görüşleri yer alıyor. Hepsi kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer almalarından yana.

SABANCI'DAN TÜYOLAR

Örneğin Dışişleri eski Başkanı Hikmet Çetin, mecliste kadın milletvekili oranının en az yüzde 30 olması gerektiğini söylüyor. TÜSİAD'ın ilk kadın üyesi Güler Sabancı da öyle...
"Önümüzde bir seçim süreci var. Siyasi partilerimizin bu konuda duyarlılık göstermeleri gerekiyor" diye söze başladı Sabancı ve şöyle devam etti:
"Aslında partilerin kadın kolları bu konuda çok istekli ve de iyi çalışıyorlar. Parti liderlerinin onlara destek olması gerekir. Önümüzdeki seçimleri kadınları için bir fırsata çevirebiliriz. Mecliste daha fazla kadın yeri alırsa, ülkemiz, daha demokratik, daha zengin bir ülke olma yolunda çok büyük bir ivme kazanır."
Güler Sabancı'nın bir mesajı da kadınlara oldu. Üç öneride bulundu kadınlara.
Dedi ki;
- Pes etmeyin. Yılmak yok. İş hayatı zordur, kadınlar için daha da zordur. Bunu böyle kabul edin. Çalışın ve sabredin.
- İnsanlara uzanın. Yardım isteyin, akıl isteyin, danışın. Bundan çekinmeyin. Önemli olan doğru sonuca ulaşmaktır.
- En zor şartlarda bile dişlerinizi sıkıp, gülümsemeye devam edin.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA