• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Akran zorbalığı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.01.2012, 00:00
Bu ne demek demeyin. Günümüzün en önemli sorunlarından biri. Aynı yaş grubundaki çocukların birbirine sözel, fiziksel ve duygusal açıdan kötü davranması.
Genç nüfus yoğunluğu nedeniyle Türkiye, risk grubu içeren ülkeler arasında yer alıyor. Arıca lise öğrencileri arasında yapılan bir çalışma gençlerin birbirlerine kötü davrandığını gözler önüne seriyor.
Bu araştırmada öğrencilerin yüzde 33'ünün sözel, yüzde 35.5'inin fiziksel, yüzde 28.3'ünün duygusal ve yüzde 15.8'inin ise cinsel içerikli zorbalığa uğradıkları saptanmış.
Bu araştırmayı değerlendiren Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Şükran Üneri, "akran zorbalığı"na maruz kalan çocuklarda, psikosomatik belirtiler, depresyon gibi içe atım sorunlar yaşandığına dikkat çekerek hem anne-babaları hem de yetkilileri uyarıyor.

KAYGI VERİCİ

Üneri'ye göre bu durum çok kaygı verici.
Çünkü;
* Zorbalık öğrenciler için ciddi bir travmadır.
* Etkileri okul dönemi ile sınırlı kalmayıp, yaşam boyu sürer ve toplum sağlığını da olumsuz etkiler.
* Zorbalık eylemleri süreğen hale geldiğinde, güç dengesizlikleri kalıcı hale gelebilir ve hedef olan çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişim süreci bozulabilir.
* Yapılan araştırmalar, akran zorbalığı sıklığı ile depresyon belirtilerinin ilişkili olduğunu ve akran zorbalığının yol açtığı psikiyatrik sorunlar süreğenlik de gösteriyor.
* Zorbalık kurbanlarla birlikte, okuldaki tüm öğrencileri etkiliyor.

ÇÖZÜM NE?

Üneri'ye göre çözüm, okul yöneticileri, okul rehberlik servisi, öğretmenler, okul hemşiresi ve gerektiğinde hekimden oluşan çok disiplinli bir ekibin koordineli bir şekilde çalışması ile mümkün.
* Zorbalık herhangi bir biçimde ortaya çıktığında uygun tepki vermemek, tekrarlama riskini desteklemek demektir.
* Öğrencilerin okul ortamı içinde kendilerini güvende hissedebilmeleri için, sorumlu yetişkinler tarafından dinleneceklerini ve zorbalığa karşı tolerans gösterilmeyeceğini bilmeleri gerekir.
* Öğrencilere problem çözme, sosyal desteklerini artırma gibi stresle baş etme yöntemleri öğretilmelidir. Ancak o zaman, öğrencilerin, akran etkisi olarak adlandırılan zorbalıkla karşılaştıklarında ya da buna tanık olduklarında müdahalede bulunmaları sağlanabilir.
Dr. Özden Şükran Üneri, zorbalığı önlemede tüm okul çalışanlarına, ailelere, topluma ve medyaya aktif bir görev ve sorumluluk düştüğünü hatırlatıyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA