• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Seçimin galibi erkekler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.04.2014, 00:00
Öncelikle belediye başkanlığını kazanan bütün kadınlara sevgiler. Hepsini yürekten kutluyor ve yeni grevlerinde başarılar diliyorum. Ama seçim sonucunun beni sevindirmediğini söylemeliyim. Evet, artık 2 ilin değil, 4 ilin belediye başkanı kadın. Bu illerin 3'ü büyükşehir. Ama yetmez. 81 ilde sadece 4 kadın belediye başkanı eşit temsil sonucunu çıkarmaz.
Dolayısıyla bu seçimde de yerel yönetimlerde kadınların iradesi yine yok sayıldı ve yerel yönetimler Türkiye'nin yarısını "eksik" temsil edecek şekilde oluşturuldu.
Seçim döneminde parlamentoda bulunan BDP ile HDP dışındaki partiler, kadın adayları genel anlamda hiçe saydı. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti yüzde 1,3; CHP yüzde 4,55; MHP yüzde 2,7 olarak açıklandı.

ORAN ÇOK DÜŞÜK

KA:DER'in açıkladığı rakamlara bakalım: Bu yıl 81 ilde, 919 ilçede, 18 bin 67 köyde ve 30 bin 50 mahallede yaşayan seçmenler, kentlerin geleceğini yöneten isimleri seçti.
Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarında (beldeler hariç) toplam 37 kadın belediye başkanı seçildi. Kadın belediye başkanından; 3'ü büyükşehir, 1'i il, 33'ü ilçe belediye başkanlığına seçildi (2009 Yerel seçimlerinde 26 kadın belediye başkanından; 2'si il, 17'si ilçe, 7'si belde belediye başkanı idi).
Başta da söylediğim gibi bir artış var. Ama bu artışta, BDP ve HDP'nin, cinsiyet eşitliğini tüzüklerine koymalarının büyük bir etkisi var.
Nitekim AK Parti'nin belediye başkan sayısı 6. Bunun biri il, diğerleri ilçe. Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Fatma Şahin artık Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. İlçeler ise şunlar: Ankara /Güdül: Havva Yıldırım, Ankara / Kalecik: Filiz Ulusoy, Eskişehir / Mihalgazi: Zeynep Akgün, Konya / Meram: Fatma Toru, Elazığ / Keban: Fethiye Atlı.

BDP DE OLMASA!
CHP'nin belediye başkan sayısı da 6. Biri il, diğerleri ilçe. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu koltuğunu korudu ve büyükşehir olan Aydın'ın belediye başkanlığını yeniden kazandı. İzmir'in 2 ilçesini de CHP'li kadın adaylar kazandı. Bu isimler: İzmir / Konak: Sema Pekdaş, İzmir / Urla: Sibel Uyar, Denizli / Bozkurt Birsen Çelik, Amasya / Gümüşhacıköy: Zehra Özyol, İstanbul / Avcılar: Handan Toprak Benli.
MHP'nin kadın başkan sayısı 1. İzmir'in Kiraz ilçesinin belediye başkanı artık bir kadın, MHP'li Saliha Şengül.
Geri kalan 23 belediye başkanı BDP'Den. İkisi il. Biri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışnak, diğere Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu. Ayrıca 8 ilin de de eşbaşkanı kadın. Buna bağımsız adayın kazandığı Mardin'i de eklersek sayı 9 oluyor. BDP'nin il ve ilçelerdeki eşbaşkan sayısı 54'ü buluyor.
Kısacası Doğu ve Güneydoğu kadın belediye başkanlarına hazır. Diğer bölgelerimizin ve partilerin ise neden kadınsız demokraside ısrar ettiklerini düşünme zamanı.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI