• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Asker bedelliyi neden istemiyor?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2014, 00:00
Türkiye'deki en güçlü lobilerden biri, belki de en başta geleni bedelli askerlik lobisi.
Etrafımız ateş çemberine dönmüş, Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor ama bedelli askerlik lobisi pes etmiyor.
O kadar organize ve motive çalışıyorlar ki, onlardan mail ya da telefon almadığımız bir tek gün yok.
Kendi bakış açılarına göre mantıklı ve kısmen haklı bir talebi dile getiriyorlar..
Ancak Türkiye'nin haritadaki yerini bilmedikleri, çevremizde olup bitenden hiç haberdar olmadıkları açık.
***
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ısrarlı sorular üzerine "Bedelli askerlik meselesini köşk seçiminden sonra değerlendiririz" dedi.
Bedelli bekleyen yüz binlerce kişi bir kez daha umutlandı.
Oysa bu konunun asıl muhatabı olan Genelkurmay Başkanlığı bedelli askerliğe hiç ama hiç sıcak bakmıyor.
Neden mi?
1- Bedelli beklentisi askerlikten kaçışları arttırdığı gibi, bedelliye başvurmayı düşünmeyen gençleri de zedelenen eşitlik ve adalet duygusu nedeniyle askerlikten soğutuyor ve kaçmaya zorluyor.
2- TSK her celp döneminde 100-110 bin asker terhis edip, aynı celp döneminde bunların yerini doldurmak zorunda. Oysa bedelli askerlik beklentisi nedeniyle her celp döneminde 15-20 bin kişi askere gitmiyor. Bu durum 5 yıllık dönemde 100-150 bin açık oluşacağı anlamına geliyor.
3- Suriye ve Irak'taki gelişmelerin ülke güvenliğini tehdit ettiği bir dönemde TSK, 1.200 km'lik bir sınırı korumak zorunda. Bunun yanı sıra içeride de güvenliği sağlaması gerekiyor. Asker açığı had safhadayken yeni bir bedelli uygulaması TSK'nın dengelerini ciddi şekilde sarsabilir.
4- Bedelli uygulaması sırasında verilen 15-30 günlük temel eğitim evresi askerlik gerçeğine tamamen aykırı. Kişiye hiçbir şekilde silah tanıma ve kullanma yeteneği sağlamıyor. Dolayısıyla on binlerce genç askerlik yeteneği kazanamadan terhis oluyor.
5- Bakaya sayısı son 80 yılın en yüksek sayısına (750 bin) ulaşarak rekor kırdı. Bunda bedelli beklentisinin büyük etkisi var. Bakaya oranının yüzde 80'i Doğu ve Güneydoğu nüfus müdürlüklerine kayıtlı gençler.
6- 12 ay askerlik yapan bir askerin devlete masrafı 2013 itibariyle 90 bin lira. Bedelliler için düşülen 11 ya da 11.8 ayın hesabı buna göre yapılmalı. Oysa talep edilen bedeller 15 ila 20 bin lira arasında olup bu da taksitlendirildiği halde düzgün toplanamıyor.
Asker için ve dolayısıyla Türkiye için bedellinin bedeli işte bu kadar ağır...
Fazla söze gerek var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA