• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2011 yılında ekonomi nasıl olacak? ZEKERİYA MUTLU

2011 yılında ekonomi nasıl olacak?

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.01.2011, 00:00
Daha önceki yazılarımızda, esnaf sanatkar kesiminin 2011 yılından olan beklentilerini dile getirmiştik. Ayrıca, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan ve kesimin sorunları ile bu sorunlara ilişkin üretilen çözüm önerilerini içeren raporun ana hatlarını da yayınlamıştık.
Bugünkü yazımızda ise, 2011 yılına daha geniş bir perspektiften bakmaya, yeni yılda ekonominin gidişatına ilişkin düşüncelerimizi aktarmaya gayret edeceğiz.

SEÇİM YILI
2011 yılı, Türk toplumu için önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacaktır. Çünkü 2011 seçim yılıdır ve yaz aylarında yapılması planlanan genel seçimler Türkiye'nin ekonomik yapısını, kültürel, sosyal ve siyasal yaşamını doğrudan etkileyecektir.
Seçim sürecinin ekonomi politikalarını etkilemeyeceği ülke yöneticileri tarafından sık sık dile getirilmektedir. Ancak, bugüne kadar Türkiye'de ve dünyada yaşanan seçim süreçleri, böyle bir kararın uygulanmasının güç olduğunu bize göstermektedir.

DÖVİZ FAİZ İVMESİ
Dünya ölçeğindeki ekonomik krizin etkileri ve bütçe açığının önlenemez şekilde artışı, 2011 yılını öngörmeyi ve rakamlara dayalı bir tahmin yapmayı iyice güçleştirmektedir.
Dünyada ve Türkiye'deki genel eğilimler dikkate alındığında döviz ve faizde yukarı, buna karşın borsada aşağı doğru bir trendin yaşanması beklenebilecektir.
Türk sanayisindeki yabancı payının yüksekliği, özellikle Avrupa'daki güçlü ekonomilerin bu özelliklerinde sarsıntı geçirmeleri ve çalkantılı bölgesel gelişmeler, büyüme hızında ve ihracatta umut vaat eden bir görüntü vermemektedir.
Esnaf ve sanatkar açısından bakıldığında ise durum hiç de iç açıcı değildir. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması gibi uygulamalar olumludur ancak kalıcı olmayan önlemler, esnaf ve sanatkara yönelik güçlü iyileşmeyi garanti edememektedir.
Esnaf sanatkarlar, özellikle güçlü sermaye önünde kesimi haksız rekabetten koruyacak ve ekonomide adaletli bir dağılımı sağlayacak kalıcı önlemlere ihtiyaç duymaktadırlar.

BÖLGE EKONOMİSİ
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ege Bölgesi'nin ekonomisinde de özellikle yatırımların artması ve işsizliği azalması yönünde 2011 yılının parlak geçeceğini söylemek aşırı iyimserlik olacaktır.
Kapanan işyeri sayısındaki artış endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Bu noktada esnaf sanatkar teşkilatlarımız, her şeyden önce, ekonominin mutlak öncelikli olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, yerli malı kullanımını sağlayacak önlemlerin alınmasını, kayıtdışını önlemeye yönelik denetimlerin artırılmasını, mesleki eğitime önem verilmesini ve istihdamın özendirilmesini beklemektedir.
Yatırım yapılabilecek sektörler konusunda, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktan memnuniyet duyduğum İzmir Kalkınma Ajansı'nın stratejik planında da vurgulandığı gibi, ileri teknolojiye dayalı sektörleri, yenilenebilir enerji, turizm, lojistik, tarım ve tarıma dayalı sektörleri mutlaka dikkate alınması gereken yatırım alanları olarak tanımlayabilirim.
Ancak sektör seçimi kadar önemsenmesi ve dikkate alınması gereken konu, yatırımın nerede yapılacağı ve o bölgenin ihtiyaçları olacaktır. Maalesef girişimcilerimiz, yatırım konusunun cazibesine kapılarak konum ve arz talep dengelerini göz ardı etmektedirler.

Türkiye bölgesel güç olabilir mi?
Türkiye 2011 yılında özellikle Avrupa'daki olumsuz tabloyu çok dikkatli izlemelidir. Ülke gündeminde sık sık konu edilen 'Türkiye'nin bölgesel bir güç olma konusunu ise oldukça tartışmalı bir iddia olarak görmek gerekmektedir.
Elbette bu konudaki başarı bizleri çok mutlu edecektir ancak teknoloji ve bilim üretmekte sıkıntıları olan Türkiye'nin, sadece kısa vadeli dış politika stratejileri ile bölgesel bir güç olması pek mümkün görülmemektedir.

HATIRLATMA
e-devlet şifrenizi aldınız mı?

Daha önceden sigortalılara ait bilgiler SGK'nın web sayfası üzerinden görülebilmekteydi. Ancak SGK tarafından kişisel bilgilerin korunması amacıyla yapılan yeni düzenleme ile artık kurumun internet sitesinden verdiği hizmetlerine sigortalılar www.turkiye.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile ulaşabilecekler.
E-devlet şifresi PTT merkez müdürlüklerinden, şahsen TC kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ile başvurarak 1 TL karşılığında alınabilmektedir. Şifrenin unutulması, kaybedilmesi durumunda ise PTT'den alınan her şifre için 10 TL ücret ödenecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA