Bayram ziyaretlerinde misafirlerinize hangi tatlıyı ikram edeceğinize karar verdiniz mi? Bayramın simgesi baklava mı, yoksa başka bir tatlı mı? Henüz karar veremediyseniz ustaların lezzet önerilerine göz atmanız da yarar var
Ramazan ayının geride kalmasına sayılı günler kala, evlerde bayram telaşı başladı. Derinlemesine bayram temizliği, şeker ve tatlı listesi, kıyafet seçimi, vs... Ramazan Bayramı hazırlıkları tamamlanmak üzere. Tabii yoğun iş temposundan bunalanlar, bu kısa tatili fırsat bilerek kent stresinden uzaklaşmayı tercih ediyor.
Ama geniş kitleler, geleneksel bayram ziyaretlerini yaşamaya devam ediyor. Büyüklerin elleri öpülecek, küçükler şekere doyacak, küsler barışacak, kısa ama keyifli akraba-dost ziyaretleri gerçekleşecek.
Bu arada bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar da misafirlere sunulacak.
Bayram ziyaretine gelenlere en lezzetli tatlıları ikram etmek isteyen okurlarımıza İzmir'in önde gelen otellerinin ustalarından aldığımız tariflerle yardımcı olmak istedik. İşte 4 ustanın tarifleriyle geleneksel bayram tatlılarımız...
İZMİR HİLTON PASTA ŞEFİ NUSRET KESKİNER ŞAM TATLISI MALZEMESİ
* 1 kg. irmik
* 500 gr. şeker
* 500 gr. süt
* 150 gr. un
* 4 yumurta
* 20 gr. kabartma tozu
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye şeker, un, kabartma tozunu koyup karıştırın. Yumurtayı ve sütü ilave edip tekrar karıştırın. Karışımı yağlanmış tepsiye dökün. Üzerini düzelttikten sonra badem ile süsleyin. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
ŞURUBUN HAZIRLANIŞI
2 litre su, 2 kg. şeker ve 1/2 limon suyunu kaynatıp tatlının üzerine dökün. Her ikisi de sıcak olmalıdır.
KAYA PRESTIGE MUTFAK ŞEFİ YARDIMCISI GÜROL NALCI İRMİKLİ ŞEKERPARE MALZEMESİ
* 4 bardak un
* 2 yumurta
* 1 paket margarin
* 1 su bardağı + 3 çorba kaşığı pudra şekeri
* 5 kaşık irmik
* 1/2 paket kabartma tozu
* İsteğe göre hindistan cevizi
ŞERBETİ İÇİN;
* 4,5 su bardağı şeker
* 6 bardak su
* 1/2 limon
HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi karıştırın ve iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp tepsiye dizin. İsterseniz üzerine fındık da koyabilirsiniz. Fırında 200 derecede üstü pembeleşinceye kadar pişirin. Hazırlanan şerbeti soğuduktan sonra sıcak olan şekerpareye dökün.
EGE PALAS OTEL SOUS ŞEF D.YAŞAR KURT KALBURABASTI MALZEMESİ
* 500 gr. un
* 125 gr. pudra şekeri
* 300 gr. margarin
* 50 gr. toz fındık
* 70 gr. irmik
* 10 gr. kabartma tozu
* 3 adet yumurta
ŞERBETİ İÇİN
* 2 kg. şeker
* 2 kg. su
HAZIRLANIŞI
Tarttığımız unun ortasını havuz şeklinde açıp diğer malzemeleri içine ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğündeki hamuru kalbur üzerinde şekillendirip içine ceviz atarak tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırına koyun. 200 derecede pişen tatlının üzerine kaynayan şurubu üzerine dökün. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
ŞURUBUN HAZIRLANIŞI
2 kg. su ve 2 kg. şekeri ocağa koyun. Kaynadıktan sonra yarım limon suyunu sıkıp 2-3 dakika kaynatın.
KARACA OTEL BAŞ AŞÇISI HİKMET ARIK LOR TATLISI MALZEMELER
* 250 gr. lor peyniri
* 2 adet yumurta
* 1 su bardağı un
* 1 su bardagı irmik
* 1 çay kaşığı limon suyu
* 1/2 paket kabartma tozu
HAZIRLANIŞI
Malzemeleri geniş bir kaba koyup karıştırın. İyice yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru sıkma torbasıyla yağlanmış bir tepsiye sıkın. Orta ateşli bir fırında hafif pembe şeklini alıcak şekilde kızartın ve çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuk tatlının üzerine kaynar şerbeti dökün yeşil fıstık ve kaymakla servis yapın.
ŞERBETİN HAZIRLANIŞI
4 su bardağı şeker, 5 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu kaynatın.
