ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme 2 saatten fazla sürdü. Görüşmenin ardından ilk açıklama Rusya Devlet Başkanı Putin'den geldi. Putin, görüşmenin bilgilendirici ve faydalı olduğunu belirterek, "Ukrayna ile anlaşma sağlanırsa ateşkes mümkün" dedi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Putin, Rusya'nın Ukrayna ile ateşkes de dahil olmak üzere bir mutabakat üzerinde çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Görüşmenin çok bilgilendirici ve faydalı olduğunu kaydeden Putin, "Rusya gelecekteki barış görüşmeleri için Kiev ile bir memorandum üzerinde çalışmaya hazır. Ukrayna ile anlaşmaya varıldığı takdirde ateşkes mümkün. Genel olarak doğru yoldayız, Rusya ve Ukrayna her iki tarafa da uygun tavizler bulmalı. Krizin kökeninde yatan etkenler ortadan kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.
Moskova ve Kiev görüşmelerine verdiği destek için Trump'a teşekkür eden Putin, "Ukrayna ile İstanbul'daki temaslar tarafların doğru yönde ilerlediğini gösteriyor" diye konuştu.
BİR AÇIKLAMA DA TRUMP'TAN GELDİ
ABD Başkanı Donald Trump ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin "çok iyi geçtiğini" belirterek, Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin hemen başlayacağını duyurdu.
Trump, görüşme hakkında Truth Social sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Paylaşımda, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iki saatlik görüşmemi yeni tamamladım. Çok iyi geçtiğine inanıyorum. Rusya ve Ukrayna derhal ateşkes ve daha da önemlisi savaşa son vermek için müzakerelere başlayacak." ifadelerini kullandı.
"Konuşmanın tonu ve ruhu mükemmeldi. Öyle olmasaydı, bunu daha sonra değil, şimdi söylerdim." diye yazan Trump, Rusya'nın, bu felaket "kan gölü" sona erdiğinde ABD ile büyük ölçekli ticaret yapmak istediğini ve kendisinin de buna katıldığını belirtti.
Trump, söz konusu ticaretin Rusya için büyük miktarda iş ve zenginlik yaratacak "potansiyeli sınırsız" bir fırsat olduğunu, aynı zamanda Ukrayna'nın da ülkeyi tekrar inşa etmesi için bundan büyük fayda sağlayabileceğini savundu.
Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy başta olmak üzere Avrupalı liderleri bilgilendirdiğini kaydeden Trump, Papa 14. Leo tarafından temsil edilen Vatikan'ın da müzakerelere ev sahipliği yapmaya çok istekli olduğunu aktardı ve "Süreç başlasın." ifadesini kullandı.

