Geçtiğimiz gün, Türkiye'de yüksekten düşmeye bağlı yaşanan şüpheli kadın ölümlerine ışık tutacak bir dava görüldü. Beşinci kattaki evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitiren restoratör Tuğba Yavaş'ın (39) eşi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alptekin Yavaş'ın (49) "başkasını intihara yönlendirme halinde intiharın gerçekleşmesi" suçundan tutuksuz yargılandığı davada mahkeme, dosyanın "kadına ve eşe karşı kasten öldürme" suçundan yargılama yapılmak üzere Çanakkale Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

DAVANIN SEYRİ DEĞİŞİYOR
11 Eylül'de görülen duruşmada hakim, sanık Yavaş'ın tutuksuz yargılanmasının devamına, yerinde keşif yapılmasına ve dava dosyasını görevsizlik kararıyla 'Eşe karşı kasten öldürme' suçundan yargılama yapılması için Çanakkale Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Yavaş'ın kardeşi Muhsin Babayiğit kararı Yeni Asır'a değerlendirdi. Babayiğit, "Karar gerçeğin ortaya çıkarılması yolunda önemli bir aşamadır" dedi. Olay öncesinde ablasının eşiyle şiddetli bir tartışma yaşadığını hatırlatan Babayiğit, olay sırasında çevrede bulunan tanıkların ifadesini ise şu sözlerle anlattı; "Tanıklar olay sırasında yardım çağrısı ya da çığlık duymadıklarını söylüyor. Olay saatinde balkonda sigara içen bir tanık, ablamın başı önde ayakları yukarda, adeta havuza balıklama atlar gibi düştüğünü gördüğünü söylüyor. Sanıksa farklı zamanlarda verdiği ifadede, ablamın ayaklarının aşağıya doğru olacak şekilde çivileme düştüğünü anlatıyor. Bu cevaplanmasını istediğimiz sorulardan biri." Davanın tüm yönleriyle araştırılmasının şüpheli kadın ölümlerine ışık tutacağını ifade eden Babayiğit açıklamalarını, "Karar, taleplerimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Tuğba için adalet arayışımızı sürdüreceğiz" cümleleriyle sonlandırdı.

"HUKUKA İNANCIMIZ PEKİŞTİ"
DAVANIN avukatı Türkan Kara, kararın dosya açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Çok kritik bir noktada, adeta karar aşamasında verilen bu karar ne kadar doğru bir yolda mücadele verdiğimizi ve hukuka olan inancımızı pekiştirmiştir. Yüksekten düşmeye bağlı her kadın ölümü şüphelidir ve etkin şekilde soruşturulduğunda genellikle altından cinayet suçu çıkmaktadır. Burada iki yıla yakın süredir verdiğimiz mücadele maddi gerçeğin ortaya çıkması içindir. Bu karar bu yolda verilen son derece yerinde ve hukuka uygun bir karardır. Tuğba Yavaş'ın adaleti hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın ispatlanana kadar mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu.

SANIK EŞ TUTUKSUZ YARGILANIYOR
30 Ekim 2024'te saat 02.30 sıralarında Hamidiye Mahallesi Aziz Nesin Caddesi'nde meydana gelen olayda, restoratör Tuğba Yavaş, yaşadığı apartmanın 5'inci katındaki balkonundan, park halindeki motosikletin üzerine düştü. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Tuğba Yavaş, kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olaya ilişkin Yavaş'ın kocası Prof. Dr. Alptekin Yavaş cinayet şüphesiyle gözaltına alındı. Yavaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Prof. Dr. Alptekin Yavaş hakkında, 'Başkasını intihara yönlendirme halinde intiharın gerçekleşmesi' suçundan dava açıldı. Çanakkale 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmanın ardından dosya görevsizlik kararıyla Çanakkale 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Sanık ise, avukatlarının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra davanın tekrar Çanakkale 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verildi.