ŞAFAK İNCE (HABER MERKEZİ)
Gelinlik ve abiyede Türkiye'nin üretim merkezi konumundaki İzmir'de sektör "Çin" hastası oldu. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mevlüt Turun, kentte "merdiven altı" olarak tanımladığı yaklaşık 2 bin civarında kayıtdışı konfeksiyon atölyesi ve terzi bulunduğuna dikkat çekerek, "Bunlar Çin'den getirilen ucuz kumaşlarla üretim yapıyor. Petrol yan ürünlerinden üretilen Çin kumaşı hem kullanıcıyı hem bizi hasta ediyor" dedi.
2 BİN 350 KİŞİ
Odaya 2 bin 350 konfeksiyon ve terzinin kayıtlı olduğunu, kentte bu sayı kadar da kayıtdışı üretim merkezi bulunduğunu söyleyen Turun, ucuza getirilen Çin kumaşınının da vergi veren oda üyelerinin üzerine "kara bulut" gibi çöktüğünü savundu. Turun, "Ucuz Çin kumaşı özellikle merdiven altı diye tabir ettiğimiz kayıtsız kişilerce kullanılıyor. Bu kişiler vergi ödemedikleri için ucuz Çin kumaşıyla elbiseleri yine ucuza mal edip ucuza satıyor. Vatandaşlarımızın birçoğu yine fiyatına bakarak bu elbiselerden alıyor. Ancak bu elbiselerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışma konusu. Çünkü petrol ürünlerinden üretilen bu kumaşlar vücutta olması gereken hava dolaşımı engelliyor, kan dolaşımına olumsuz etkileri bulunuyor" dedi.
Odaya kayıtlı konfeksiyon ve terzilerin ise haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını belirten Turun, "Küresel kriz herkesi vurdu, giyim sektöründe ise bu etki son derece sert hissedildi. Terzi iş yapamaz hale geldi, yapan da uzun vadeli çekler nedeniyle alacağını zamanında tahsil edemez duruma düşü. Bizim isteğimiz, kayıtdışı bu üretim merkezlerinin bir an önce mercek altına alınması. Yoksa İzmir, Türkiye üretiminin yüzde 70'ini elinde bulundurduğu gelinlik ve abiyedeki bu yeri zarar görecek" diye konuştu.
