Kuru incirde kalite artıyor


Hurdaya ya da endüstriyel kullanıma ayrılması gereken düşük kaliteli ürünün, kaliteli gibi gösterilerek yüksek fiyattan satılabilmesi için kullanılan hidrojen peroksite sıkı denetim geliyor

Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, kuru incirde ağartıcı özelliğe sahip hidrojen peroksit kullanımına yönelik alınan sert tedbirlerin piyasaya güvence getirdiğini, kuru incirin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti.
Karazor, Türkiye'de kuru incir kalitesinin artırılması konusunda bir kaç yıldır ısrarlı çalışma yürüttüklerini, dünyada pazar lideri oldukları bu üründe iç ve dış pazarlardaki konumlarını tehlikeye düşürecek konularda önemli mesafeler kat ettiklerini dile getirdi.
KİMYASAL MADDE
Kuru incirde hurdaya ya da endüstriyel kullanıma ayrılması gereken düşük kaliteli ürünün kaliteli gibi gösterilerek yüksek fiyattan satılabilmesi için hidrojen peroksite batırıldığını söyleyen Karazor, şöyle konuştu:
"Hidrojen peroksit normalde temizlik sanayisinde kullanılan kimyasal bir ürün. Gıdalarda kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yasak. Ancak yıllardır yeterli yaptırımın olmaması nedeniyle kuru incirde kullanılıyordu. Pazardan aldığı güzel görünümle incirin tadına bakan tüketici bunun incirin genel kalitesizliği olarak algılıyordu. Bu durum, incirde iç ve dış piyasalarda imaj kaybına neden oluyordu.
Israrlı çağrılarımız üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçerek bu konuda net yaptırımla getirdi. Buna göre ihracata gidecek kuru incirde aflatoksin denetlemesi için verilmesi gereken numunelerde artık hidrojen peroksit kalıntısı da aranacak."
İç pazarda da Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerinin satış noktalarında kontroller yapacağını dile getiren Karazor, yakalanan parti başına 11 bin lira ve tüm partinin imhası cezasının öngörüldüğünü, kısa sürede 3 firmanın ceza aldığını açıkladı.
Karazor, Bakanlığa yaptıkları başvuruyla aflotoksin ve hidrojen peroksit denetlemesinin iç piyasaya verilen ürünlere de uygulanmasını talep ettiklerini ifade etti.
Rengine ve fiyatına dikkat
Tüketiciye de önerilerde bulunan Hüseyin Karazor, "Vatandaş alacağı incirin fiyatına ve rengine dikkat etmeli. Ucuz fiyatlı, rengi beyaz ürünlerde hidrojen peroksit riski fazladır. Kuru incir doğal, yani sütlü kahverengi renginde olmalı. Kuru incir bembeyaz olmaz. İncir koklandığında çamaşır suyu kokusu geliyorsa peroksit kullanıldığının göstergesidir. Ancak peroksit kullanılan çoğu ürün kokmayabilir de."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.