SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Veli Gürler, toplam 255 mağazası olan 23 yerel ve ulusal perakendecinin üye olduğu Ege Perakendeciler Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı. Şu an 17 şubeye ulaşan ve 600 çalışanı olan Gürmar Alışveriş Merkezleri'nin de Genel Müdürü olan Veli Gürler, marketçiliği 4 kardeşiyle beraber örnek bir aile şirketi modeliyle yürütüyor. Asıl işleri peynir ticareti olan Gürler ailesi marketçiliğe tesadüfen girmiş. Gürler, işe, sattıkları peynirin parasını ödeyemeyen bir marketin mağazasını devralarak başladıklarını anlatıyor. "İşimizi iyi yapınca gerisi geldi" diyen Gürler, büyümeye devam edeceklerini ancak esas hedeflerinin müşteriye hizmetten şaşmamak olduğunu dile getirdi.
PEYNİR SATIYORLARDI - Sizi daha çok Gürsüt markasıyla ürettiğiniz peynirle biliyorduk. Ancak son dönemde İzmir'in birçok yerinde yeni marketler açtınız. Marketçiliğe nasıl girdiniz?
- Bizim asıl işimiz süt ve süt ürünleri. Süt ürünleri alım satımına 1983'te başladık. Marketçiliğe girişimiz ise 2000 yılında oldu. Bir markete peynir vermiştik. Onların işleri bozulunca bu sektörü bıraktılar. Alacağımıza karşılık da Yeşilyurt'taki mağazalarını bize verdiler. İşte biz o mağazayı devralarak işe başladık. Yine de marketçiliğe bu ölçüde girme düşüncemiz yoktu. Ama biz o mağazayı düzgün çalıştırdık. Asıl bizi sektöre taşıyan bu oldu. Çünkü müşteri bizi sahiplendi. Bir, iki, üç derken yeni mağazalarla büyüdük.
- Şu an büyüklüğünüz hangi aşamaya geldi?
- En son 17'nci mağazamızı Kuşadası'nda açtık. 18'nci mağazayı bu ay içinde ya da gelecek ay başında açmayı düşünüyoruz. Manavkuyu ve Gaziemir'deki yeni mağazaların inşaatı devam ediyor. Yine bu sene açacağımız sürpriz bir mağaza var. Çalışan sayımız 600'e ulaştık. Rakiplere göre çalışan sayımız fazla. Çünkü bizim sektör hizmet ağırlıklı çalışıyor. Müşteriyi memnun etmek için koyduğunuz ürün taze olacak. Ancak müşterinin isteklerine çalışanlar yakın ilgi gösterecek. Müşteriyi gerekirse eve kadar bırakacaklar. Bunlar çalışanla olacak işler.
- Büyümede temponuz ve sınırınız nedir? Örneğin "100 mağazaya ulaşacağız" diyor musunuz?
- Bizim inancımıza göre şöhret felaket getirir. Biz ciro rakamıyla, mağaza sayısıyla konuşmak istemiyoruz. Esas olan mağazaya giren müşteriye en doğru hizmeti vermek. Bugüne kadar güzel bir büyüme temposu yakaladık. Ancak bundan sonrası önemli. Şu an durmak istesek de duramayacağımız noktaya geldik. Ama açgözlü olmak hiç istemeyiz. Biz kardeşlerimiz olarak tiziz çalışmayı seviyoruz. Mevcut mağazalardaki titizliği, hassasiyeti, kaliteyi bozmadan çıtayı daha da yükselteceğiz. Bu felsefe ile mağazalar açacağız. Bizim için butik çalışmak çok önemli. Meyveyi de eti de kendi evimize alacakmışız gibi alıyoruz. Rahmetli annemiz 'Kuş, o küçücük beyniyle yutacağını, ağzını ölçmüş de yutmuş' derdi. Burada çok önemli mesajlar var. Sınırsız, hesapsız büyümeye çalışmak, ardı ardına mağazalar açmak yerine temkinli ve sağlam adımlarla gitmeyi tercih ediyoruz. Dövizle borçlanmamaya, banka kredisinden daha çok özkaynakla büyümeye öncelik veriyoruz.
- Mağazalarınızda ürünlerde kaliteyi sürekli tutmanın formülü nedir?
- Süt ürünlerini kendimiz üretiyoruz. Eti de biz kesiyoruz. Tire'de bir besihane almıştık ama önüne gelen besiye başlayınca açmadık. Açmamakla da iyi ettik. Et alımında titiz davranıyoruz. Bilirsiniz bazı mekanlar vardır. Öğleden sonra gittiğinizde yemek kalmaz. Biz de öyle yapıyoruz. Sabah malzemeyi alıyoruz, ertesi gün tekrar alıyoruz. Kardeşlerimiz sürekli sahada dolaşıyor. Böylece müşterinin istediği tazeliği, kaliteyi yakalamış oluyoruz.
KARDEŞLERİN GÜÇBİRLİĞİ - Gürmar'ı 4 kardeşinizle birlikte yönetiyorsunuz. Bölünmeden, parçalamadan yönetmeyi nasıl başarıyorsunuz?
- Biz her şeyden önce bir aile şirketiyiz. Kendi aramızda iyi bir işbölümü yaptık. Benim büyüğüm İsmail Gürler koordinasyondan sorumlu. Muzaffer Gürler ve ben marketin sorumluluğunu aldık. Küçük kardeşlerimiz Sedat Gürler peynir pazarlamanın, Kosat Gürler ise mandıradaki imalatın sorumlusu. Bu işi biz kurduk. Dolayısıyla bu işte birinci kuşağız. Ama o kadar çok çalışmak zorunda kaldık ki hepimiz 30'lu yaşlarda evlenebildik. Çocuklarımız çok küçük. Hepsi okuduğu için ikinci kuşak henüz iş başına geçmedi. Geleceği iyi planlamak adına aile anayasası üzerinde çalışıyoruz. Henüz sonuçlandırmadık ama bir anayasamız olacak.
- Size ortaklık teklifleri de geliyor mu?
- Evet, büyükler satın almak için teklifle geliyor. Ama biz çok titiz bir aileyiz. Orada Gürmar'ın ismi yazıldığı zaman müşterinin bize olan güvenini hak etmemiz gerekiyor. Franchising olsun, ortaklık olsun bu teklifleri kabul etmedik. - Ege Perder'in başkanısınız. Sektördeki uzlaşmayı nasıl sağlıyorsunuz?
- Bilgiyi mutlaka paylaşıyoruz. Bütün arkadaşları işlerinin hakkını vermeleri için harekete geçiriyoruz. Onlara ölçülü, temkinli şekilde büyümeyi öneriyoruz. Ortak eğitim toplantıları yapıyoruz.
Rekabet ortamı - Ortak işler yaparken birbirinizle de rekabet ediyorsunuz? Rekabetin getirdiği olumsuzluklar yaşanıyor mu?
- Elbette aramızda tatlı bir rekabet var. En çok rekabet mağaza açacağınız yer için yaşanıyor. Bir yere mağaza açtığınızda yakındaki arkadaş güceniyor. Açmazsanız daha büyük marketler gelip orayı alıyor. Örneğin bir yazlık bölgede arkadaşlarımıza ayıp olur diye mağaza açmadık. Fakat yabancı sermayeli bir marketçi geldi mağaza açtı. Burada en büyük isteğimiz düzenleyici bir kurumun var olması. Hangi bölgede markete ihtiyaç olduğunu, hangi bölgede olmadığını bu kuruluş saptamalı. Çünkü zarar ateşten gömlek. Bir mağazayı açmak güzel ama kapatmak çok büyük sıkıntılara yol açar. Zaten arkadaşlarımıza da solukları yetiyorsa, iyi organize oluyorlarsa yeni mağazalar açmalarını öneriyoruz.
