Avrupa'nın en büyük Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı olan IF Wedding Fashion İzmir, Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'na Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü'nde, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 'Gelinlik Alım Heyeti Organizasyonu'na Rusya ve Azarbeycan'dan 7 ithalatçı firma katıldı. 20 Türk gelinlik, abiye ve damatlık üreticisi firma ithalatçılarla 200'ün üzerinde ikili iş görüşmeleri yaptı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, özellikle Rusya'nın sektör açısından hedef pazar konumunda olduğunu kaydetti.
Gelinlik Fuarı kapsamında 5'inci kez 'Gelinlik Alım Heyeti' düzenlendiğini söyleyen Kızılgüneşler, "Geçtiğimiz yıllarda Ürdün, Tunus, Fas, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'den alıcıları ağırladık. Bu yıl da Rusya ve Azerbaycan'dan 7 alıcı katıldı. Gelinlik, abiye ve damatlık üretimi yapan 20 firmamız 200'ün üzerinde ikili görüşmeler yapacak ve bu ülkelere ihracatımızda sıçrama olacak" dedi.
Sağlıklı kayıt tutulacak
Gelinlik ihracatı ile ilgili Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarası olmadığı için gelinlik ihracatıyla ilgili veriler sağlıklı olarak kayda alınamıyordu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin gayretiyle Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı işbirliğinde gelinlik ihracatı ile ilgili GTİP numarası tanımlandı. 30 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.01.2013'ten itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama sonrasında, ihracatlarla ilgili kayıtlar daha sağlıklı tutulacak.
