Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hal Kayıt Sistemi ve mevzuatta yaptıkları düzenlemelerle meyve ve sebze sektöründe yıllık 18-19 milyar liralık israfın önüne geçebileceklerini ifade ederek, "Bu da cari açık sorunuyla boğuşan Türkiye için çok büyük bir tasarruf olacak" dedi.
19 milyar liralık israfın "içini acıttığını ifade eden Bakan Yazıcı, ekmek israfı için gösterilen hassasiyetin meyve ve sebze için de gösterilmesi gerektiğini söyledi. Son verilere göre, Türkiye'de 191 toptancı hali bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bu hallerdeki toplam iş yeri sayısının 11 bin 306, komisyoncu sayısının 7 bin 522, tüccar sayısının 1.862 olduğunu söyledi. Yazıcı, Türkiye'nin dünya sebze üretimindeki payının yüzde 5, dünya meyve üretimindeki payının ise yüzde 3 olarak hesaplandığını kaydetti. Türkiye'de yılda 75 milyar lira değerinde 28 milyon ton sebze ve 18 milyon ton meyve üretiminin gerçekleştirildiğini anlatan Yazıcı, "Üretilen 46 milyon ton meyve ve sebzenin 3,75 milyar liralık kısmı yani yüzde yüzde 5'ini ihraç ediyoruz, kalan kısmı ise iç piyasaya arz ediliyor. İç piyasaya verilen sebze ve meyvenin yüzde 25'i yani 18-19 milyar liralık kısmı ise paketleme, ambalajlama ve depolama gibi işlemlerde zayi oluyor" dedi.
Hal Kanunu
Meyve ve sebze ticaretinin yüzde 70'inin yani 30 milyar liralık kısmının kayıt dışı olduğunu belirten Yazıcı, bu sektörü düzenlemek, tüketici ve üreticiyi korumak, kayıt dışılığı önlemek için Hal Kanunu'nu çıkardıklarını anlattı. Yazıcı, "Ekmek israfını önlemek ve bu konuda duyarlılığı artırmak için kampanyalar düzenliyoruz. Aynı duyarlılığı meyve ve sebze için de göstermeliyiz. Hal Kayıt Sistemi ve bu sektörde yaptığımız düzenlemelerle meyve ve sebze sektöründe yıllık 18-19 milyar liralık israfın önüne geçebileceğiz. Bu da cari açık sorunuyla boğuşan Türkiye için çok büyük bir tasarruf olacak" dedi.