Türkiye'de mobil internet hızını bir üst lige taşıyacak olan ve ihalesi 26 Ağustos'ta BTK tarafından gerçekleştirilen 4.5G'de imzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı. Turkcell, 1.92 milyar Euro'luk ödemenin ilk taksiti olan 706 Milyon Euro'yu yatırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ağustos'ta gerçekleştirilen IMT-Advanced Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi'nde, toplamda 1.62 milyar Euro bedelle en fazla sayıda frekansı alan Turkcell'in IMT-Advanced Yetkilendirme Belgesi'ni Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça'ya takdim etti.
4.5G ihalesinde, LTE-Advanced teknolojisinin optimum bandı kabul edilen 1800 MHz ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde yüksek kapasite sağlayan 2600 MHz spektrumlarındaki en yüksek paketler de dahil toplamda 172.4 MHz frekans alan Turkcell, 413.8 milyon Euro taksit ve 292.2 milyon Euro toplam KDV olmak üzere 706 Milyon Euro'luk ilk ödemeyi yaptı. 4.5G ihalesi kapsamında aldığı frekanslar için tüm ödemelerini tamamladığında ise Turkcell'in ekonomiye sağlayacağı katkı 1.92 milyar Euro'yu aşmış olacak.
Turkcell'in ödeyeceği toplam 1.62 milyar Euro+KDV'lik tutarın ilk taksitini temsil eden sembolik çeki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridum Bilgin'e takdim eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Biz, bu ihale sonucunda yalnızca 4.5G'nin en hızlısı olma hakkını değil, bununla birlikte 5G'ye öncülük etme hakkını kazandık. Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps'yi ilk kez Turkcell ile görecek. Bu, 'kablosuz fiber' hızı demek. Hem bireysel hem de kurumsal kullanımda müthiş fark olacak. Bu insana fayda ve ekonomiye kazanç sağlayacak dev bir adım atılması demek" dedi.
VODAFONE, 4.5G İHALE BEDELİNİ PEŞİN ÖDEDİ
Vodafone, 4.5G ihale bedelini peşin ödeyen tek operatör oldu. Vodafone, ihalede aldığı frekanslar için toplam 777,9 milyon Euro'luk (KDV dâhil 918 milyon Avro) bedeli peşin ödedi. Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos 2015 tarihinde yapılan ve kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi kapsamında ihale bedelini tek kalemde ödedi. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, frekans bedeli olan 918 milyon Euro'luk çeki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'e takdim etti.
Hazine Müsteşarlığı'na yapılan ilk ödemelerin ardından Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı yetkilendirme imza töreni sonrasında açıklamalarda bulunan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi açısından dijitalleşmeye odaklanmasının öneminin altını çizerek "Vodafone Grubu olarak, 2006 yılından bu yana Türkiye'ye satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4.5G lisans bedeli dâhil olmak üzere yaklaşık 16,5 milyar TL'lik yatırım yaptık. Frekans ihalesi, Vodafone'un Türkiye pazarına yaptığı üçüncü en büyük yatırım niteliğini taşıyor. Diğer yandan 4.5G konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi olarak, ihale bedelini peşin ödeme yolunu seçtik" dedi.
"HER HANEYE 4.5G HİZMETİ SUNACAĞIZ"
Vodafone Grubu'nun yeni nesil geniş bant teknolojilerinde 30 yıllık bir deneyime sahip olduğunu belirten Öğüt, "Bugün 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede 4.5G hizmeti veriyoruz. Ayrıca, 67 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 4G ve üstü teknolojilerin yanı sıra 5G Ar-Ge faaliyetlerinde de öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Küresel deneyimimizden aldığımız bu güçle, 1 Nisan 2016 itibariyle Türkiye'nin en ücra köşesine kadar, herkese, her şirkete, her haneye 4.5G hizmetini sunacağız" dedi.
HABER MERKEZİ
