WHO'nun raporu işlenmiş et tüketimini etkilemedi

HABER MERKEZİ

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sosis, pastırma, jambon ve benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açabileceği yönündeki raporu sonrasında Türkiye'de sucuk ve salam satışlarında bir düşüş yaşanmadığını belirterek, "Bundan sonra da buna bağlı bir düşüş beklemiyoruz" dedi.

Bılıkçı, WHO'nun ekim ayında işlenmiş et ürünlerini düzenli tüketmenin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını artırdığı yönünde bir rapor yayınladığını anımsattı. Dünya genelinde yoğun tüketilen bu ürünlere karşı rapor sonrası farklı tepkiler verildiğini dile getiren Bılıkçı, Türkiye'de ise sucuk, salam, jambon gibi ürünlerin kişi başı tüketim miktarlarının Avrupa ülkelerinin gerisinde olması nedeniyle raporun tüketim üzerinde fazla bir etki yaratmadığını söyledi.

Balıkçı, "Kamuoyunda Dünya Sağlık Örgütü'nün raporu, açıkçası, çok da itibar görmedi. Sucuk ve salam satışların çok fazla bir düşüş yaşanmadığı gibi bundan sonra da buna bağlı bir düşüş de beklemiyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri yıllık 36 kilo et tüketirken biz 12 kilo et tüketiyoruz. Neredeyse onların üçte biri kadar tüketiyoruz. Orada sucuk, salam ve jambon ağırlıklı olarak domuz etinden üretiliyor. Türkiye'de bu ürünler dana veya tavuk etinden yapılıyor.

Örgütün, sucuk ve salamın günlük tüketiminin 50 gramın üzerinde olması halinde 'kanser etkisi yaratabilir' şeklinde ifadesini de düşünürsek, zaten ülkemizde dana etinden yapılan ürünlerde 30 gramlık bir tüketimimiz söz konusu. Yani sucuk ve salam tüketimi Türkiye'de zaten düşük" dedi. Çin tuzu ve nitrat kullanımının yasaklanması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son zamanlarda, özellikle sucuk yapımında kullanılan katkı maddelerini azaltma yoluna gitmesinin olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Bılıkçı, bakanlığın sucuk ve pastırma yapımında "glutamikasit" (Çin tuzu) ile nitrat kullanımına izin vermemesiyle ürünlerdeki kalitenin artırdığına dikkati çekti.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman ise Avrupa'da etin ağırlıklı olarak işlenmiş tüketildiğine vurgu yaptı. Türkiye'de ise kırmızı etin yüzde 80'inin tencere yemeği olarak kullanıldığına işaret eden Arman, "Yani bizim evlerde ocak kaynıyor. Mamul tüketimimiz çok az. Dönemsel olarak tüketim artabiliyor ama düzenli olarak yüksek bir tüketim söz konusu değil. Özellikle havalar serinlediğinde sucuk, pastırma tüketimi artıyor. Türkiye şartlarına baktığımız zaman fiyatlar çok yüksek. Türkiye'de insanları korkutacak, risk yaratacak herhangi bir olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. Zaten satışlara etkisi de olmadı" diye konuştu.  

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.