Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.

Serinhisar, Çorum’a bile leblebi satıyor

Türkiye’nin leblebi üssü Denizli’nin Serinhisar ilçesinde 500 firma yıllık 40 bin ton üretim gerçekleştirerek sektörün yüzde 85’ini elinde tutuyor. Dünyadaki bir çok ülkenin yanı sıra ürünüyle meşhur Çorum bile lezzeti ve kalitesi tescilli Serinhisar’dan leblebi alıyor

Denizli'nin Serinhisar ilçesi günlük 120 ton, yıllık 40 bin tonluk leblebi üretimiyle sektörde Türkiye pazarının yüzde 85'ini elinde bulunduruyor. Leblebisi ile meşhur Çorum bile Serinhisar'dan leblebi alıyor. Serinhisar'daki Leblebi Sanayi Sitesi'nde 30 çeşit leblebi üretimi gerçekleştiriliyor.
15 bin nüfuslu ilçenin tek gelir kaynağı olan leblebi için 2013 yılında 96 fabrikadan oluşan sanayi sitesi kuruldu. Serinhisar leblebisi arasında en çok Türk kahveli, çikolatalı, acılı, susamlı, mesir macunlu, kavunlu, acılı, tuzlu, kavrulmuş ve karışık meyveliler ilgi görüyor.

YARISINDAN FAZLASI

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye leblebi ihracatının yüzde 70'den fazlasının Denizli'den yapıldığını belirterek, "Avrupa'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Avustralya'ya kadar pek çok ülkeye leblebi ihraç ediyoruz. İlimizde leblebi üretimi yapan yaklaşık 500 firma bulunuyor. 1960'larda 400 ton civarında olan ihracatımız, sürekli artarak günümüzde 10 bin tonun üzerine çıktı" dedi. Nohutun bakliyat olarak kullanıldığı gibi şekerli ve tuzlu çerez olarak da tüketildiğini, içerdiği zengin protein, mineraller ve vitaminler sebebiyle yüzyıllardır dünya nüfusunun beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Tefennili, şöyle konuştu: "Nohut taneleri, ağırlıklarının yüzde 18 ile 31'i oranında protein içerir. Leblebinin temel hammaddesinin nohut oluşu, üretim ve ihracatında Türkiye'ye önemli üstünlükler sağlamıştır. Türkiye'de üretilen nohutun yaklaşık yüzde 20'si leblebi üretiminde kullanılıyor." Nohutun leblebiye yoğun iş gücüyle 2 ayda dönüştürüldüğünü anlatan Tefenlili, "İlk olarak nohutları boylarına göre ayırmak ve kırıkları elemek için elek adı verilen araç kullanılır. Kavurma işlemleri ise ocaklarda ya da ısıtmalı kavurma makinelerinde yapılır. Sonraki süreçte ıslama teknesi ya da ıslama makineleri kullanılır." dedi.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

İlçede leblebinin tanıtımı için her yıl festival düzenlediklerini belirten Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, leblebi imalathanelerinin 1980 yılından sonra yaygınlaştığı söyledi. Leblebi imalathanesini ilçelerine, 1970'lerde Tavaslı Rasim Baştaş isminde bir ustanın getirdiğini anlatan Başkan Kobaş, "Buradaki üreticiler, onun çıraklarıdır. Gerçekten ustalık isteyen bir meslektir. Leblebinin kalitesi, hammaddesi nohutla beraber ustasından belli olur. İlçemizde günlük 100-120 tonluk üretim Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlasını karşılıyor. Bu işten 4-5 bin kişi ekmek Mehmet Kobaş yiyor" dedi.

DÜNYADAKİ TEK SANAYİ SİTESİ BİZDE

İlçede leblebi fabrikası bulunan Şevket Gemi, iki kuşaktır mesleği sürdürdüklerini belirtti. Serinhisar'da leblebinin ayrı bir sanayi olduğunu vurgulayan Gemi, "Türkiye'deki ve dünyadaki tek leblebi sanayisi sitesi burada bulunuyor" dedi. Diğer bir işletmeci Himmet Kobaş de nohutu Uşak, Balıkesir, Konya, Karaman ve Mersin'den karşıladıklarını belirtti. Kobaş "Nohuttan 30 çeşit leblebi üretiliyor. Çorum bizden mal alıyor. Biz tanıtımda geç kaldık.
Nohutun leblebiye dönüşümünde yakıt sorunu var. Odun kömür maliyeti yüksek. Bizim daha temiz üretim için doğalgaza ihtiyacımız Şevket Gemi var." diye konuştu.