100 yıl ve 3 kuşaktır köfteci: Gamalı
- Ekonomi
- Haber Merkezi
- 16.3.2024 06:50:14
ÇOK ÖZEL FORMÜL
"Gamalı" adının eski yıllarda etlerin "kama" adı verilen bıçaklarla kıyılmasından geldiğini belirten Şevki Atman köftelerinin özelliğini ise şöyle anlatıyor: "Yoğurtlu, soslu veya sade olarak servis edilen 'Gamalı' özel köftemizdir. Bu köftenin içerisinde sadece tuz var başka hiçbir baharat ve malzeme yoktur. Lezzetin farkının nedeni hayvanlarımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Doğal ortamlarında, doğal besinlerle beslenen hayvanların etleri oldukça lezzetli oluyor. Ayrıca köftemizin kıymasını hazırlarken hayvanın farklı yerlerinden kesilen etleri birlikte harmanlıyoruz. "Gamalı"da tadına baktığım ve "Salat Bar"da sunulan Ege'nin en özel otlarından yapılan salataların tadı muhteşemdi. Salatalarda kullanılan zeytin ve zeytinyağları da Bayındır'ın en doğal ürünlerinden seçiliyor.
BAŞARININ SIRRI
"Gamalı Köftecisi"nin aynı zamanda bir okul olduğunu belirten Atman, "Burada hiyerarşi yoktur, sevgi vardır, dostluk ve paylaşma vardır. 25 yıldır dedemin ustaları ile çalışıyoruz. Burada bir kurum kültürü oluşmuş, Gamalılık bilinci ve sevgisi yerleşmiş. Başarımızın sırrı da burada" dedi. Kuşaktan kuşağa sevgi ile gece gündüz mücadele ederek bir marka değer ortaya çıkarmışlar. Genç yaşına rağmen heyecanı, deneyimi ve çalışkanlığı ile işe hakim olduğunu gördüğümüz Şevki Atman bize "Gamalı"yı anlatırken gözleri parlıyor. Buraya kadar gelip de yoğurtlu ve soslu "Gamalı Köftesi"ni yemeden gitmek olmaz. Genel olarak köftecide yalnızca köfte yenir. Gamalı Köftecisi'nde köftenin yanında harika bir ciğer de yedim. Pide üzerinde servis edilen ciğerin tadına doyamadım. Günlük ortalama 40 kilogram ciğer sattıklarını belirttiler. Bu arada köfte, ciğer ve etlerle verilen pidelerin tadının çok farlı olduğunu anladım. Şevki Usta, "Bizim pidelerimiz kemik suyu buharı ile pişiriliyor ve yumuşatılıyor" dedi. Burada karabiber ve kırmızıbiber de hazır olarak alınmıyor tane olarak alınıp öğütülüyor.
SUCUK, DÖNER, ANTRİKOT
Bu arada "Gamalı Köfteci'nde sucuk da çok lezzetli. Yıllardır bu sektörün içindeyim hiç bu kadar yumuşak ve bıçak bile kullanılmadan ayrılan "antrkot" yemedim. Bana hiçbir marinasyon ve sosa yatırmadan ve dövülmeden yapıldığını belirttiler. Tadı gerçekten muhteşemdi, antrkot yemeden buradan ayrılmayın. "Ana şubede saat 12.00 ile saat 15.00 arası döner yapılıyor, döner yemek için kuyruğa girip beklemeyi göze almak gerekiyor" dedi Şevki Usta, ekledi: "Yüzde 30 kuzu kıyması yüzde 70 yaprak et kullanıyoruz." Kavurma için bir şey söylemiyorum. Bütün lezzetlerde bir standart yakalayan bir yerin kavurmasını tahmin etmek güç olmaz sanırım. Tatlı olarak tahinli ve cevizli Kemalpaşa tatlısı yedim. Tadına doyamadım. Ben bir Balıkesirli olarak "kuzu külbastı" sordum. İzmir- Ankara karayolu üzerindeki iki şubelerinde servis edildiğini söylediler. Oraya oturmadık ama baktığımızda 800 metrekarelik bahçesi, şelalesi ve çocuk oyun parkları ile harika bir yer. Her türlü sosyal aktivitenin yapıldığı bu mekanda keyifli anlar geçirebilir canlı maç yayını da izleyebilirsiniz.