Afyonkarahisar'da Sinanpaşa ilçesi Akören beldesinde yaşayan 43 yaşındaki Remziye Umut Çakmak, yaklaşık 20 yıl Afyonkarahisar - İzmir kara yolundaki dinlenme tesisinde yöneticilik yaptı. Sekiz yıl önce dünyaya gelen kızı Şebnem'e 2024'te çölyak hastalığı teşhisi konulan Çakmak, glutensiz beslenme üzerine araştırmalar yapmaya başladı.
'ÜRÜNLERDEN EMİN OLMALIYIZ'
Kızı için yaşadığı sıkıntıları başkalarının yaşamasını istemeyen Çakmak, eşinin de desteğiyle önce glutensiz market ardından da restoran-kafeyi açtı. Her iki işletmesinde 10 kişiyi istihdam eden Çakmak, Afyonkarahisar ve çevre illerdeki çölyak hastalarına hizmet veriyor. Çakmak, kızıyla dışarıda yemek yiyememenin sıkıntılarını yaşadığını söyledi. İşinden ayrılarak kızının glutensiz beslenmesi için mutfağa girmek zorunda kaldığını anlatan Çakmak, hastalığın teşhisi sonrası yaşadığı zorlu süreci atlatır atlatmaz işe koyulduğunu dile getirdi. Çakmak, çölyak hastalarına hizmet fikriyle glutensiz iş yerlerini açtığını belirterek, "Yaptığımız ürünlerden yüzde yüz emin olmamız lazım. Ürünlerimizin tadına da Şebnem bakıyor, bize yol gösterici oluyor. O aslında bizim bir bakıma laboratuvarımız gibi. Çok sayıda glutensiz gıda üretiyoruz. Glutensiz ekmek, lavaş, tatlılar ve çeşitli kafeterya ürünleri hazırlıyoruz. İl dışına kargoyla gönderim yapıyoruz. Bazı illerde satış noktalarımız var" ifadesini kullandı. Annesinin yaptığı yiyecekleri beğendiğini vurgulayan Şebnem Çakmak, "Okula da annemin yaptığı bisküvi ve krakerleri götürüyorum. İkram ettiğim arkadaşlarım da tadına bakınca beğeniyor" dedi.

