BÜYÜK TÜRKİYE HEMEN ŞİMDİ

Hükümet ile HDP heyetinin görüşmelerinin ardından Öcalan'ın Kandil'e "Silah bırakın" çağrısı yapması tüm yurtta olduğu gibi Ege iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarında da heyecanla karşılandı

İzmir ve Ege Bölgesi'nin önde gelen işadamları, işkadınları ve STK temsilcileri, yaşanan gelişmelerleçözüm sürecinin sonuca ulaşacağını ve ekonomik kalkınmanın daha da hızlanacağını vurguladı
İZMİR İŞ DÜNYASI GELİŞMELERDEN ÇOK UMUTLU
TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Savaşla, kavgayla Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması söz konusu olamaz. Bu konuyu destekliyorum. HDP'nin kabul edip de Kandil'in kabul etmediği silah bırakma anlaşması söz konusu olamaz.
Kandil "askerin de silah bırakmasını" arzu ediyor. Böyle bir şey söz konusu dahi olamaz.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Bugün güneydoğuda ticaretin ve yatırımların geri kalmasının en büyük nedeni terör olaylarıdır. Terörün bitmesiyle birlikte bu bölgede ticaret canlanacak. Kaynaklarının tamamı ülkemizin gelişmesine aktarılacak. Türkiye bugüne kadar terör için yüz milyarlarca lira para harcadı. Bunları ülke kalkınmasına harcasaydı herhalde Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına çoktan girmiş olurdu.
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli: Terör, 35 yıldır Türkiye'nin en önemli büyüme sıkıntılarından biri oldu. Çözüm süreci ile birlikte bugün terör örgütünün silah bırakma noktasına gelmesi tüm ülke için önemli bir kazanım. Umarım bir yol kazası yaşanmaz ve tüm sorunlarımızı evrensel demokrasi değerleri eşliğinde çözme iradesini gösterebiliriz.
Anadolu Birliği Federasyonu Genel Başkanı Ferhan Ademhan: Bu gelişme bizi çok umutlandırdı. Çünkü bu, ölümün uzak olması demek. Birlik beraberliğin olması, yatırımın güneydoğuya gitmesi demek. İlk temelin işlenmesi demek. Bizim birbimizle hiçbir sorunumuz yok. Sorun dış güçlerin büyük Türkiye'yi istememesi. Bu bizim savaşımız değil. Bu birlik ve beraberlik bize büyük bir güç katacaktır.
Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şubesi Başkanı Musa Turan: Silah bırakma kararını sevinçle karşıladık. Ekonomik kalkınma, barışın, huzurun, istikrarın olduğu yerde olur. Biz iş dünyası olarak barışın ve huzurun hakim olmasını istiyoruz. Bu noktada hükümet ve HDP'ye teşekkür ederiz. Bu konu siyasi malzeme olarak kullanılmasın. Bir an önce sonuca odaklanılmalı ve PKK silah bırakmalı.
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt: Elbette silahlar sussun. Silahın, savaşın olmadığı dünya hepimizin dileğidir. İnsanlar öldürülmesin. Yeter ki analar ağlamasın. Barış sağlansın. Beni ilgilendiren silahların susması.
Ege Beta Genel Müdürü Gafur Alişer: Güneydoğu kökenli bir işadamı olarak bu sürecin gerçekten Türkiye'nin kaderi olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin birlik ve beraberliği için işadamları olarak tamamen bu fikrin arkasındayız. Tabii ki, geçmişte uygulamada hatalar yapıldı. Ama şimdi bu yapı için belli bir çözüm sürecinin yaklaştığı görülüyor. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur.
Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği Kurucu Başkanı Berkay Eskinazi: Herşeyden önce barış diyoruz. Barış olmadığı zaman diğer şeyler tam yerini bulamıyor. En büyük arzumuz yurtta, cihanda her zaman barış. İyi sonuçlar oluşturacak diye düşünüyorum.
Ege İşkadınları Derneği Başkanı Betül Elmasoğlu: Biz iş dünyası olarak istikrar ve huzur istiyoruz, önümüze bakmak istiyoruz. Zaten bu sene seçim dolayısıyla piyasa etkilendi. Artık silahların susması gerekiyor. Bu senenin çok zor geçeceğini tahmin ediyoruz. Onun için silah bırakma çağrısını yerinde buluyoruz.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü: PKK'ya silah bırakma çağrısının ekonomiye ve bölgedeki gelişmeye büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çözüm sürecinin yanında olduğumuzu ve desteklediğimizi her zaman ifade ettik. Tarihi bir fırsat yakaladığımıza inanıyorum. Şayet silahlar bırakılıp barış ortamı sağlanırsa, ülke ekonomimiz şaha kalkar.
Batı Anadadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer: İş dünyası olarak zaten bu konuda bizim tavrımız hem ESİAD hem BASİFED başkanlığımızda belliydi. Gazetedeki köşelerimde bu konuda tavrımız belli. Herşeyiyle gönülden tam destek veriyorum. Bu hükümetimizin sayesinde başlamış çok önemli bir süreç. Böylesi süreçlerde provokasyona dikkat edilmeli.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği İzmir Şubesi Zekeriya Hazırbulan: İstikrar her zaman önemlidir. Doğuda yaşanan olaylar ülkemiz için 35 yıldır büyük bir problem. Bu gelişmeleri olumlu görüyoruz. Silah bırakma çağrısına karşı taraf olumlu baktığı takdirde Türkiye'nin tamamen dış merkezli olarak karıştılmasına müsaade edilmez. Biz nasıl bin yıldır beraber yaşıyorsak yine aynı şekilde yaşamaya devam ederiz.
EBSO Meclis eski Başkanı Kemal Çolakoğlu: Çok açık ki, silah bırakma ülke için fevkelade önemli bir barış sürecini getirecek. Bu sürecin devamlılığı için yalnız silah bırakmak değil en önemlisi karşılıklı güveni yaratmaktır. Hiç unutulmamalı ki Abdullah Öcalan yakalandığında verilen sözler sonradan yerine getirilmemiştir. Bu kez bu süreç böyle olmamalı, hoşgörü ve toleransla tamamlanmalıdır. Bunun için de örnek İzmir'dir. İzmir Cumhuriyet tarihinden bu yana dışarıdan geleni ötekileştirmeden çok büyük göç almasına rağmen aynı potada yaşamayı hayat tarzı olarak becermiş ve başarmış bir şehirdir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu: Bu karardan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bizim için son derece önemli. İnsanlar fikirlerini siyaset ve demokrasi kuralları içinde söylemeli. Silah bırakma çağrısı çok yerinde ve umut verici bir gelişme.
Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu: Çok memnuniyet verici bir olay bu. Kardeş kavgasının son bulması bizi mutlu eder. Bu ülkemize kalkınma konusunda büyük fayda sağlayacaktır. İnşallah bu çağrıya uyulur. Kardeş kavgasının sona erdiğini bizler inşallah görürüz.
İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan: Bu silah bırakmada ciddiyseler güzel bir olay. Ama oyalama taktiğiyse yanlış. Sözlerinin arkasında dururlarsa büyük bir olaydır. Biz baskı görmüş insanlar olarak silahın iyi birşey olmadığını biliyoruz. Kardeşçe yaşayabiliriz diye düşünüyorum.
Rumelili Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı: Ülke olarak ülke insanı olarak tüm bölge olarak barışa kardeşliğe huzura şiddetle ihtiyacımız var. 30 yıllık bu süreçte 35 bin can gitti. Yüz milyarlarca dolar gitti. Silah bırakma kararını memnuniyetle karşılıyorum.

Ege'den de tam destek

Egeli sanayiciler, işadamları ve meslek odalarının başkanları atılan bu adımla Türkiye'nin önünün açılacağını vurguladı

AYDIN
Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken: Ekonomi huzur ister. Topraksız da huzur olmaz. Huzurlu topraklar temenni ediyorum.
Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu: Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi için bu topraklarda barış ve huzur hakim olmalı. Atılan adımların ülkemiz, sanayicilerimiz, iş adamlarımız ve insanlarımız için hayırlı olacağını düşünüyorum.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı: Silahın olmadığı yerde ekonomik istikrar vardır. Adımların ülke ekonomisine olumlu katkısı olacak. Bu sürecin desteklenmesi gerekir.

DENİZLİ
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: Silah bırakma olayının gerçekleşmesi halinde ülkemiz önemli bir engeli daha açmış olacak. İnşallah hayırlısı olur.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer: Ülkemizin istikrarı ve geleceği açısından çok önemli bir olay. Önemli olan samimiyetle arkasında durulmasıdır.
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert: Çözüm sürecinde en önemli adım. Bu çağrının hayata geçmesiyle Türkiye'de pek çok şeyin daha iyiye gideceğini umuyoruz.
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu: Ülkemiz iyi yolda ilerliyor. Başarıya ulaşılırsa memleketimize huzur gelir. İyiye yorumluyorum.

BALIKESİR
Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur: Silahların susması, ülkede 30 yıldır süren acının bitmesi demek. Bu durum da bölge için yatırım, iş, aş ve istihdam demek. Artık enerjimizi, işimize ve yatırımlara verip Güneydoğu'yu da kalkındırma zamanı.

MANİSA
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil: Silahların bırakılması ekonominin yurt genelinde orantılı olarak büyümesinin önünü açacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bu karardan en çok pay alacak bölgeler. Sonuna kadar destekliyoruz.
Manisa Esnaf sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter: Silahların bırakılması ülke yararına önemli bir karar. İnşallah verilen bu karar gerçekleşir. Umutla kararın uygulamasını bekliyoruz.
Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire: Türkiye artık huzuru hak ediyor. Hak arama silahla değil. Siyasetle ve sandıkta olmalı, silah bırakma çağrısına uyulmalı.
Manisa Müstakil Sanayiciler Derneği Başkanı Abdullah Tekin: Terör örgütünün silah bırakması Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomiyi ve turizmi canlandıracak. Türkiye'nin ekonomisine katkı yapacak.
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap: Silahları bırakma, ülkenin zenginleşmesi adına önemli bir karar. İnşallah bu karar uygulamaya geçer.

MUĞLA
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş: Ekonomi için huzur ve güven şart. Savaşın kimseye faydası yok. Silahların susması iş hayatını elbette olumlu etkileyecek.
Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız: Silahlar susarsa istikrar gelir. Silahların susması hem o bölgedeki ticari hayatın canlanmasına sebep olur hem de ülke genelinde bütün insanlara ve ticaret sektörüne psikolojik olarak özgüven ve cesaret gelir.

UŞAK
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet: Silah bırakma çağrıları ülkemiz için fırsat. Artık annelerin ağlamaması ve şehit gözyaşları dökmemek adına silahların susması gerekir.
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer: Sorunların silahla çözülemeyeceğini herkes anladı. Terör örgütü bir an önce silah bırakmalı.
Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Akif Küplemez:
30 yıldır ordumuz teröre 500 milyar dolar harcamış. Bu para birçok Avrupa ülkesinin gayri safi milli hasılasına denk.
TANSU EDİP GÖKBUDAK/ALİ FİLİZKAN / KAZIM YÖRÜKCE / ADEM ÜLKER / SERKAN KARAYOL

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.