10 milyonluk zehir!

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ecza deposu panzehir merkezi gibi çalışıyor. 10 milyon kişiye yetecek kadar panzehirin saklandığı depoda 20 çeşit zehirlenmenin çaresi var

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ege Bölgesi'nde yaşayan 10 milyon kişiye yetecek kadar panzehir saklanıyor. Hastanenin ecza deposunda tutulan panzehirler, olası bir zehirlenme durumunda hastaya hızlı bir şekilde ulaştırılıyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne (UZEM) bağlı eczanede siyanür, sahte alkol, tarım ilacı, mantar, konserve ve akrep sokması gibi durumlara karşı 20'ye yakın panzehir tutuluyor. Merkezin sorumlusu Tülay Saral İzmir'in tek merkezi olduklarını ve ihtiyaç olduğunda Ege Bölgesi'nin tamamına ulaşabildiklerini söyleyerek, "Yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı Ege'nin panzehirleri burada saklanıyor. Sadece Ege değil, gerektiğinde yurdun dört bir yanına panzehir yetiştirebilecek kapasitedeyiz" dedi.

SIKI SAKLAMA KOŞULLARI

Çeşitli coğrafi özelliklere sahip ve bu nedenle de gerek bitki gerekse zehirli hayvan ısırıkları nedeniyle zehirlenmelerin yaşandığı Türkiye'de bu zehirlenmelere karşı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eczanesi'nde panzehirler sıkı koşullar altında saklanıyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne bağlı eczanede 20'ye yakın zehirin panzehiri saklanıyor. Burada saklanan zehirler olası bir zehirlenme durumunda ilgili kişi ve kuruluşa ulaştırılarak hayat kurtarıyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden merkezlerine çok sayıda zehirlenme vakası bildirildiğini kaydeden Tülay Saral, bunlardan en fazlasını sırasıyla alkol, mantar, tarım ilacı, siyanür, kurşun, cıva ve konserve zehirlenmelerinin oluşturduğunu söyledi.

KAYISI ÇEKİRDEĞİNE DİKKAT!

Saral, halk arasında bilinmeyen bir zehirlenme türünün de kayısı çekirdeğinin yarattığı zehirlenme olduğunu söyledi. Saral, "Siyanür zehirlenmesi özellikle kayısı çekirdeğinin içinin yenerek fazla tüketilmesiyle oluyor ya da kayısı çekirdeğini kaynatıp suyunu içenler de açığa çıkan siyanürden zehirlenebiliyor. Konserve zehirlenmesinde de konservenin iyi kapatılamayıp ortaya çıkan bautilusmus bakterisinin yarattığı bir zehirlenmedir" dedi.

KOORDİNELİ ŞEKİLDE İNCELENİR

Zehirlenme vakasında, durumun titizlikle ve koordineli şekilde incelendiğini söyleyen Saral, "Hastanın yaşı, kilosuna göre hangi dozda hangi panzehirin verileceği hesaplanır. En kısa sürede stoğu olan en yakın hastaneye doktor yönlendirilir" diye konuştu dedi.

En çok görülen zehirlen meler

Yeni Asır, panzehir merkezinin verilerine göre 2017 yılında İzmir'de görülen ilk 4 zehirlenmeyi derledi.
İşte rakamlarla 2017 yılında yaşanan ve müdahale edilen zehirlenme çeşitleri ve rakamlar:

161 sahte alkol zehirlenmesi

2 siyanür zehirlenmesi

767 tarım ilacı zehirlenmesi

3 konserve zehirlenmesi:

TANSU EDİP GÖKBUDAK

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.