YALÇIN BAĞBOĞAZAN / UFUK SOYHAN (DENİZLİ)
Denizli'de havlu ve bornoz sektöründe faaliyet gösteren Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen (53), iflasından ardından girdiği bunalıma yenildi ve dün işyerinde canına kıydı. Kendine ait ruhsatlı tabancayı başına dayayıp ateş ettiği belirlenen ünlü işadamı Sözkesen'in intiharından önce 8 saat boyunca odasından çıkmadığı belirlendi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Emniyet Müdürü Atilla Çınar ile birlikte Olay yerine gelen Vali Yavuz Erkmen, odasından çıkarmak için ikna etmeye çalışan çalışma arkadaşlarının durumu polise bildirmemesini ihmal diye niteledi ve olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlattığını söyledi.
Dünyanın dördüncü Türkiye'nin ilk 'Ufo Müzesi'ni açarak dikkatleri üzerinde toplayan renkli işadamı Nuri Sözkesen'in talihsizlikler zinciri, dünyayı vuran ekonomik krizle tırmandı. Farklı ürün desenleriyle yakaladığı pazardaki etkinliğini sürdürmek için iflastan kurtulmaya çalışan Sözkesen, banka kredilerini ödeyemedi, satışlardan beklediği kazancı sağlayamadı. Borçlarını ödemek için Denizli'de yayın yapan yerel bir televizyonu değerinden düşük satmak zorunda kalan Sözkesen, son olarak fabrikanın üretim bölümünü de kapattı.
İCATLARI DA VARDI
Sadece boya bölümünün faaliyette olduğu ve Funika Holding'in de aynı binada bulunduğu işyerine dün sabah saatlerinde gelen Sözkesen, öğleye kadar çıkmayınca çalışanları kapıyı çaldı, "Rahatsız etmeyin" cevabını aldı. Öğleden sonra da ikna çabaları süren arkadaşlarına, "Üzerime gelirseniz, kendimi öldürürüm" dediği öğrenilen Sözkesen'in odasından saat 16.00 sıralarında silah sesi geldi. İçeriye giren arkadaşları, Sözkesen'i kanlar içinde buldu. Evli ve üç çocuk babası Nuri Sözkesen'in yakınları olaydan sonra sinir krizleri geçirdi.
Kadınların menopoz dönemi sıkıntılarını hafifleten pijama olarak nitelediği, "Püfür" adını verdiği ürünüyle ülke gündemine gelen Nuri Sözkesen, firmaların orta ve uzun vadede ayakta kalmasının en önemli sebebinin benzer ürünlerden ayrışan fonksiyonel özelliklere sahip ürünleri üretebilmek olduğunu söylemişti.
Sözkesen'in diğer icadı ise enerji tasarrufu sağalayan "Hibrit Isı Maddesi" adını verdikleri maddenin kullanılması vardı. Bu sistemle Türkiye'de yılda 20 milyar, dünyada ise 2 trilyon dolar katkı sağlanacağını öne süren Sözkesen, bu buluşun Türkiye'ye Nobel Fizik Ödülü getireceğine inandıklarını savunmuştu. Son olarak, Sözkesen'in en prestijli projelerinden biri de, holding bünyesindeki
Funika Teknoloji'nin icadı "Kulağı Kesik" oldu. Buna göre, tekstil bir kılıftan oluşan ürün sayesinde telefonlar uçakta bile açık kalabilecek. Buna göre, aç-kapa sona ereceği için telefonun pil ömrü de uzayacaktı
