ERDAL KARAKAVUKOĞLU (AYDIN)
Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Mersinbelen köyünde altı yıldır ebelik yapan, Kızılcabölük, Çallı, Çeşme, Akmescit, Karaağaç, Sapalan, Dereköy, Gaffarlar, Yağcıdere köylerindeki kadınlara da hizmet veren Melek Nur Dinçer, fedakarlığıyla gönüllere yerleşti, en iyi 10 sağlık personeli arasına da adını yazdırdı. Her gün birbirine kilometrelerce uzaklıktaki köyler arasında mekik dokuyan, bugüne kadar onlarca çocuk eline doğan Dinçer, orman işletmesinde avukat eşiyle birlikte köyde yaşamayı tercih ederken, hizmet verdiği kadınlara yakın olmak istediğini, bu nedenle eşinin her gün 51 kilometre uzaklıktaki Aydın'a dağ yollarını aşarak ulaşmak zorunda kaldığını anlattı. Melek ebe, "Kendime anne ve kadın olarak nasıl davranılmasını istiyorsam, hastalarıma da aynı şekilde davranıyorum" diyerek mesleğindeki başarısının sırrını ortaya koydu.
KÖYDE YAŞIYOR
Evli ve bir çocuk annesi, 30 yaşındaki Melek Dinçer, Melek Nur Dinçer 6 yıl önce Mersinbelen köyü sağlık ocağında göreve başladığında, çevre köylerdeki kadınların doğum öncesi kontrol ve doğumundan da sorumlu tutuldu. 12 kilometre uzaklıktaki Kızılcabölük, 7'şer kilometre mesafedeki Çallı ve Çeşme, 10 kilometre uzaktaki Akmescit ve Karaağaç, 8 kilomete uzaktaki Sapalan ve Dereköy, 4 kilometre mesafede Gaffarlar ve 6 kilometre mesafe bulunan Yağcıdere köylerindeki kadınların "Melek" ebesi, bugüne kadar da onlarca çocuğun ebe annesi oldu. Dinçer'e fedakarca çalışmaları nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından "Yılın sağlıkçısı" ödülü verildi.
İlçe ve köylerde memur yapan pekçok memur, il merkezlerinde yaşamayı tercih ederken, kadınlara daha yakın olabilmek, acil durumlarda kısa sürede müdahale edebilmek için Mersinbelen köyünde oturan ebe Melek Nur Dinçer, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli avukat eşi Umut Dinçer'in de bu konuda fedakarca davrandığını anlattı. Eşinin hergün 51 kilometrelik dağ yollarını aşıp Aydın'daki işine ulaşmak zorunda olduğunu belirten Melek Nur Dinçer "Böyle yaşamayı kendimiz seçtik. Bizden sağlık hizmeti bekleyen insanların kendisini güvende hissetmesi açısından da yaşadığımız yer çok önemli. Eşim de fedakarlık yaptı, köyde yaşamamıza hiç itiraz etmedi. İnsanların sağlığı bizim için çok önemli" diye konuştu.
ANNE VE KADINIM
Önce bir anne, sonra da bir kadın olduğunu hiçbir zaman aklından çıkarmadığını belirten Melek Nur Dinçer, "Kendime anne ve kadın olarak nasıl davranılmasını istiyorsam, hastalarıma da aynı şekilde davranıyorum" diyerek mesleğindeki başarısının sırrını ortaya koydu.
"Eşimle yollara düşüyoruz"
Her mesleğin kendine göre zorlukları olduğunu anlatan ebe Dinçer, özellikle köy sağlık ocaklarında çalışan sağlık personelinin durumu ve şartlarının diğerlerine göre daha ağır olduğunu belirtti. Dinçer, bundan hiçbir zaman şikayet etmediğini de ifade etti, "İşimi severek ve isteyerek yapıyorum. Sağlık evinin temizliğinden, bahçe düzenlemesine kadar ailemle birlikte her işini üstleniyoruz. Yani hem ebe, hem temizlikçi, hem bahçıvanız. Hiçbir öğretmenin bir gece yarısı acil ihtiyaçtan dolayı kapısı çalınmaz. Ama biz kapımız çaldığında kim o demeden ilk müdahale için gerekli malzemeleri hazırlar yola çıkarız. O saatte insanların size neden geldiği bellidir. Saat kaç olursa olsun eşim de benimle birlikte yollara düşüyor. Mersinbelen'de olmaktan bu yüzden mutluyuz" diye konuştu.
