• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Ölen her işçinin ailesi maaş alacak

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2014, 00:00
Soma faciasının ardından Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı hızlı adımlar atıyor. Bakan Faruk Çelik, maden faciasında hayatını kaybedenlerden 282 kişinin dosyasında kimlik doğrulamasının yapıldığı, 169'una ölüm geliri bağlanması için çalışmaların tamamlandığı, bu kişilerden 34'üne ise ölüm gelirinin bağlandığı bilgisini verdi.
Prosedür tamamlandığında ölen her işçinin ailesine aylık bağlanacak. İster bir kaç hafta isterse yıllardır orada çalışıyor olsun. Tabii bağlanacak aylığın tutarı 90 günlük ücretin yüzde 70'i kadar oluyor. Tabii çalışanın aldığı brüt maaşa göre alacağı ücret de farklı olacak. Soma'da asgari ücretle kimsenin çalıştırılmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bir şehidin eşine bin 175 lira, bir başkasına bin 702 lira, birinin eşine 776, iki çocuğuna da 338'er lira ölüm geliri bağlanacak. Ölen işçi yakınlarının alacağı ücret ise 1.400 TL'den az olamaycak. Tabii bu gelirlerin sürekli olduğunu hatırlatmamız gerek.

SÖYLENTİLERE YANIT

Bu arada Prof. Dr. Şükrü Kızılot önemli bir ayrıntının da altını çizdi. Madende ölen işçinin pirim ödeme gün sayısı 1.800 ise veya işe girişinin üzerinden 5 yıl geçmişse bu kişinin yakınları iki maaş alacak. İki maaş almaya hak kazananlar yüksek olan aylığın tamamını düşük olan aylığın ise ancak yarısını alabilecek.
Tabii bu arada basında ve sosyal medyada sıkça yer bulan bazı iddialara da dikkat çekmek gerekiyor. Bir gazetecinin "Maden firmasınca hayatını kaybeden işçi yakınlarına tazminat istememeleri için kağıt imzalattırıldığı" yönündeki iddiaların doğru olduğunu gösteren bir bulguya rastlanmadı.
Bir başka gazetecinin de madende Suriyeli işçilerin çalıştırıldığı ve bu kişilerin yok sayıldığı yönündeki iddiaları da Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından şiddetle reddedildi.
Bu arada ortalıkta dolaşan açıklamalara ve resmi kayıtlara göre Soma Kömür İşletmeleri'nde taşeron, kayıt dışı ve 18 yaşın altında bir çalıştırma söz konusu değil. Ancak böyle alengirli işlerin zaten kayıtlı olması da beklenmez. Şirket sahibi ve yöneticilerin basın toplantısında 18 yaşın altında çalışan olmadığını ancak 18.5 yaşında çalışan olduğunu söylediklerini duyduk. Açıkcası bir gazeteci ve bu işlere kafa yoran birisi olarak bu işletmede 18 yaşının altında işçi çalıştırılmadığına bir türlü ikna olamıyorum.
Neyse şu an incelemeler yapılıyor işçiler, çalışanlar, aileler, sendika konuşacak. Tüm gerçekleri görmek için biraz daha sabırlı olmak gerekiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA