BÜYÜKŞEHİR AÇIĞI ZAMLA KAPATIYOR!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 mali yapı ve performansı meclis toplantısında görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 bütçesi AK Parti'nin ret oyuna karşılık CHP'nin olumlu oy kullanmasıyla kabul edildi.

EMİRHAN ERGEN (HABER MERKEZİ)
Görüşmede AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı mali bütçesini sert sözlerle eleştirerek, " Karşımızda yine borçlu çıkan bir bütçe var. Bütçedeki 635 bin liralık açığı vatandaşlara yapılan zamlarla kapatmaya çalıştığını görüyoruz. Zararını zamla kapatmaya çalışan ve günü kurtarmaya yönelik vasat bir bütçe" diye nitelendirdi.

"Bu bütçede 4 milyon İzmir'linin sesi yok"

Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçedeki açığı vatandaşa yapılan zam ile kapatmaya çalıştığını ifade ederek, " Bütçedeki 635 bin liralık açığı vatandaşlara yapılan zamlarla kapatılmaya çalışıldığını görüyoruz. Günü kurtarmaya yönelik vasat bir bütçe var. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'ın işaret ettiği gibi İzmir İstanbul ile yarışmalıdır. Toplam bütçenin 4 te 1'i sabit giderlere ayrılmıştır. Zamlara karşın temsil ve tanıtım giderleriene 19 milyon yolluklara ise 2 milyon ayrılması dikkatimizi çekmiştir. Bütçe de borç verilmesi öngürülen tutar ise 700 milyon liradır. Hem zarar edeceksiniz hem borç vereceksiniz. Vizyonsuz ve öngörüsüz bir bütçe tutumu görmekteyiz. Bu bütçede İzmirli'nin derdine çare yok zam var. Bu bütçede geleceğe dönük yatırım yok. Bu bütçede halka hizmet, 4 milyon İzmirlinin sesi, dar gelirlinin köylünün çıkarları, kentin kangren olmuş sorunlarına çare yok zam var" diye konuştu.

İzmirli'nin parasıyla İzmirliye hava atmak değil midir?

Doğan, bütçenin özel kalem, basın yayın ve reklama ayrılan bütçenin abartılı olduğunu vurgulayarak, " Özel kalem bütçesine 3 milyon 780 bin lira ayrılmış. İzmirliler yeni bir zam yağmuruyla karşı karşıya iken, sosyal güvencesi bulunmayan protokol, özel kalem, basın yayın, reklam gibi kalemlere ayrılan toplam bütçe 36 milyon olmasının sosyal belediyecilikle alakası yok. Her fırsatta övündüğünüz İzmir'in kredi notunu alabilmek için 210 bin lira para harcandığından izmirlinin haberi var mı? İzmirli'nin parasıyla İzmirli'ye hava atmak değil midir?" şeklinde konuştu.

"Belediye korsan otoparkçılarla yarışır hale geldi"

Doğan, 4 yılda otoparklara 4 lira zam yapıldığını söyleyerek, " Bütçe ile ilgili en can alıcı noktalardan bitanesi otoparklarla ilgili politika. Senelerdir biz otopark yapın derken siz bizi yanlış anlamış olcaksınız ki otopark yerine zam yaptınız. 11 yılda otoparklara 4 lira zam yapıldı. Belediye artık korsan otoparkçılarla yarışır hale geldi. Hemen hemen aynı parayı alıyor. Bunun karşılığında ne kadar yatırım yaptınız ? Otopark fonunda ne kadar para birikti? Bu para ile kaç tane otopark yapılabilir? Bu para ne oldu?" dedi.

Lale devri mi ilan edildi?

Doğan, park ve bahçeler müdürlüğüne 159 milyon lira ayrılmasının dikkat çekici olduğunu ifade ederek, "Park ve bahçeler Müdürlüğü'ne 159 milyon harcama öngörülmüş. Bu rakamları görünce az da olsa hayret ettik. Yoksa İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki yılı lale devri mi ilan etti? Elbette kentte yeşil alanların artrırılmasından yanayız ancak İzmir'de umarım bazı gelişi güzel çiçek dikimi yerine planlı bir çalışma yürütülür" diye konuştu.

"Karabağlar'a park yapın"

Doğan, Karşıyaka'da aynı mahalleye 4 tane park yapıldığını söyleyerek, " Kocaoğlu'nun yolu asfaltlanmamış mahallelerden haberi vardır. Karşıyaka Belediye Başkanı aynı mahalleye 4 tane park yaptı. Karabağlar'a da bir park yapın. 1 metrekare dahi yeşil alanı bulunmayan mahalllelerden sanırıım haberiniz yok. Umarız bu para yine kordonda ki çürük çimlerde olduğu gibi toprağa gömülmez" şeklinde konuştu.

"Vur patlasın bütçeyle köylü unutuldu "

Doğan, bütçede konser organizasyonları için 7 milyon 540 bin liranın ayrıldığının altını önemle çizerek, " Konser organizasyonları için 7 milyonu gözden çıkarmak nasıl bir anlayış? Vur patlaasın çal oynasın bütçesiyle köylüyü unuttunuz mu ? " dedi. Doğan bunun yanı sıra İmar için ayrılan 4 milyon bütçenin de yetersiz bir rakam olduğunu dile getirdi

" Kemeraltı esnafı kan ağlıyor"

Doğan, İzmir'in kronik sorunlarından biri haline gelen çöp konusuna da değinerek, " Çöp için yeni transfer istasyonlarına 2 milyon lira ayrılmış. Anlaşılan İzmir'in çöpüne bu yılda çare yok. Bunun yanı sıra İzmir Tarihi Projesi için 2 milyon ayrılmış, Umarız bu sefer birşeyler yapılır. Kan ağlayan esnaf somut şeyler görmek istiyor. Biz sadece kentin içler acısı halini ve yitip giden tarihini görüyoruz. Kemeraltı kan ağlıyor. Biraz daha gecikirseniz Kemeraltı diye bir yer kalmayacak. Bayraklı'da gökdelenlere gösterdiğiniz ilgiyi Kemeraltına'da gösterirsiniz" dedi.

"Kent Konseyi'nden proje görmek istiyoruz"

Doğan, Kent Konseyi'nin İzmir' katkı sunacak herhangi bir proje geliştirmediğini dile getirerek, " Özellikle hayvan bakım evleri projesi için yalnızca 100 bin lira ayrılmış. Bu ödeme çok az. Kent Konseyi'ne ise 1 milyonluk kaynak ayrılmış. Kent konseyi ayrı bir kurum mudur? Yoksa belediye'ye bağlı bir müdürlük müdür? Kent Konseyi'nden İzmir'e katkı sunacak proje getirmek istiyoruz?" diye konuştu.

"Huzurevi'nde ki zamdan vazgeçin"

Doğan, geçtiğimiz aylarda Buca'daki Huzurevi'nde çıkan yangından sonra Huzurevi'ne zam yapıldığını söyleyerek, " Elbette bu zam paketinden nasibini alan sadece gençler olmadı. Yaşlı vatandaşlarımıza kışı erken getirdiniz. Huzurevi'nde yangın çıkıyor oda ücretlerine zam geliyor. Zararın faturasını yaşlılara mı kestiniz? Huzurevi'ndeki zamdan vazgeçin. Diğer yandan esnaf olarak ricamız var. İş yeri açma çalıştırma ücretlerinde yüzde 10 ' lara bulan bu zamma dur deyin. Sebze hali'nde yaptığınız 10 liralık artışlar esnafı üzecektir. Yapılacak zamlarla kayıt dışı ekonominin önü açılmamalı. Belediye olarak esnafa ek yük getirilmemeli" diyerek sözlerine son verdi.

"İzmir'in bütçesi dünya çapında"

Doğan'ın eleştirilerine cevap veren Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, İzmir'in bütçesinin dünya çapında olduğunu ifade ederek, "Eğer bu söylediklerini inanarak yazdıysa üzülürüm. Burada ne söylediyse hepsi ters. İzmir bütçesi Türkiye'den güçlü. Nasıl yatırım yaptığımız belli. Biz mal satmadık. Biz o paraların nerden geldiğini biliyoruz. Biz burada vatandaşlara hisselerimizi veriyoruz arsa problemlerini çözüyoruz. Belediyecilik öyle kolay iş değil. Belediye Başkanı iyi bir mal görünce halkıma nasıl yansıtırım diye düşünenlerden olur. Bir Başkan bir dönemde kalıcı bir eser bırakınca başarılı sayılıyor. Böyle bir bütçeye eleştiri olabilir ama öyle şeyler söylendi ki ne bütçe var ne para var. Eleştiriyi dinleyeceğim ama insaf. Bu belediyenin mali yapısı dünyaca biliniyor. Takdir etmek lazım" dedi .

"İzmir'de planlama ve koordinasyon eksikliği var"

AK Parti'li Meclis Üyesi Çağlar Haspolat, İzmir'de kentsel dönüşüm ile ilgili elle tutulur bir çalışmanın olmadığını dile getirerek, " İzmir'de kentsel dönüşüm bakanlar kurulu kararıyla, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen yetki Büyükşehir'e verilmiştir. Bayraklı'da 2010 yılında bu yetkiyi bu mecliste aldığınız kararla planlama yapacağınızı ifade ettiniz. İzmir'de 5 bölgede bakanlar kurulu kararıyla yetki aldınız. 40 ayı geçmiş bir süre olmasına rağmen 40 aydır elle tutulur bir şey yok. Bu kentte kentsel dönüşüme umut bağlayıp bekleyen vatandaşlar var. Siyasi kimliğimi bir tarafa bırakıp bu meclisin gerçek anlamda bu kentsel dönüşüme bir çözüm bulmasını istiyorum. İzmir'in %20 si konforlu evlerde oturuyor. Yüzde 80'i gecekondu da oturuyor. Partiyi bir kenara bırakıp çözüm bulmamız lazım. Bununla ilgili vatandaş mağdur. Büyükşehir ne yapması gerekiyorsa yapsın. Bizlerde taşın altına elimizi koyalım. Malesef İzmir sahip olduğu coğrafyayı kolay kullanmıyor. İzmir'in planlama ve koordinasyon eksikliği var. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektoru anadoluya göre çok geride" diye konuştu.

"Planlar mahkemelik"

Haspolat inşaat sektorunun potansiyeli olan dev bir sektor olduğunun altını çizerek, " İnşaat sektoru bir çok konuda dev bir sektor. İzmir için iyi olacağına inanıyorum. İzmir'de arsa var saha var yatırımcı var ama ne yazık ki planlama ve imar yok. İzmir'in 1 bölü yüz binlikplanları mahkemelik" diye konuştu.

"Güneş Enerjisi İzmir'de kullanılmalı"

Haspolat'ın ardından söz alan bir diğer AK Partili meclis üyesi Bünyamin Demir oldu. Demir, İzmir'de yenilenebilir enerji kaynakları için daha fazla yatırım yapılmasını söyleyerek, " İzmir Güneş enerjisi açısından çok önemli bir kent. Güneş enerjisi çok daha sağlıklı kullanılmalı. Güneş enerjisinden daha fazla yararlanmamız gerek" diye konuştu.

"Lale Devri İstanbul'da yaşandı"

AK Partili Doğan'ın eleştirilerine Başkan Kocaoğlu tek tek cevap vererek, "Lale devri İstanbul'da yaşandı. Lale İstanbul'da dikiliyor. Mezbaha konusunu geçen gün söyledim. Bir çalışma yapalım tansaş mezbahası çürümesin. Mezbaha yapılmış benden önceki belediye başkanı yapmış allah razı olsun neden çürütüyoruz. Bunu bana biri izah etsin. Yerelde kalkınma değil sırf süte 25 milyon veriyoruz. Bunlar teşvik kalemlerinden verildiği için böyle görülmüş. İzmir Büyükşehir zorunlu olarak yaptığı etkinlikler var" dedi.

Kocaoğlu kentsel dönüşüm tartışmalarına da değinerek Türkiye'de gerçek anlamda kentsel dönüşümün olmadığı söyleyerek, " İzmir'de biz 6 bölgede çalışıyoruz. Zorluk çekiyoruz. Uzlaşıyla yapıyoruz. 5393 sayılı yasayla yapıyoruz. 6306 sayılı yasayla 300 hektar bir alanda uğraşıyoruz. Bizim en çok çalıştığımız Cennetçeşme'de 531 hektar 5310 dönüm ve kentsel dönüşümde bizimde ilk buradan yürür bu iş dediğimiz orayı içine alan 6306 sayıyla risk alanı ilan ettik. İhaleye çıkıldı geldiler gittiler ve uygulanamayacağı görüldü. Uygulaması mümkün değil. 5 bin dönümde 30 bin bina var. 30 bin binayı burası riskli diye nasıl yıkacaksınız?" dedi.

"Trafik Polisi göremiyorum"

Kocaoğlu İzmir'de trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafik polisinin görevni yapmadığını belirterek, " Trafik konusunda zaman zaman sıkıntılar oluyor çözmek için çalışıyoruz. Ben bu kentte yoğun saatlerde trafik polisi göremiyorum. Trafik Polisi bu kentte yeteri kadar çalışmıyor" dedi.

Kocaoğlu konuşmasına şöyle devam etti, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı işlerle 12 senedir Türkiye'de örnek bir belediyedir. Ben söyleyince anlam ifade etmiyor. Dünya söylüyor. Onun için hiç bir problem söz konusu değildir." diye konuştu.

Meclisin son bölümünde , AK Partili Meclis Üyeleri, Hakkı Durmaz ve Azad Fazla ile Başkan Aziz Kocaoğlu arasında gerginlik yaşandı. AK Partili fazla meclisi terk etmek isterken, diğer AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz ise Kocaoğlu'na " Sizin talebeniz yok karşınızda " diye çıkıştı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.