İzmir'in Konak ilçesine bağlı Hasan Özdemir Mahallesi, adını 1996-1997 yıllarında İzmir'de görev yapan İl Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'den aldı. Daha önce Birinci Kadriye Mahallesi olarak bilinen bölgede, yoğun göçlerle birlikte yeni bir mahalle oluştu ve o dönemin emniyet müdürü Hasan Özdemir'in adı verildi. Hasan Özdemir Mahallesi, Güneydoğu illerinde terör örgütü PKK'nın, Suriye'de ise Esed'in zulmünden kaçanların sığındığı mahalle olarak dikkat çekiyor.
Mahallenin en önemli özelliklerinden biri ise midyecilerin çoğunlukta olması. Mardinli vatandaşların yaşadığı mahalle, midye üretim merkezi gibi çalışıyor. Her ne kadar fotoğraflarının çekilmesine izin vermeseler de mahalle sakinlerinin çoğunluğu geçimini midyecilikten sağlıyor.
Mahallede üç dönem muhtar azası olarak görev yapan Bitlisli Reşit Göknar, çalışmalarıyla vatandaşların takdirini toplayarak son seçimlerde muhtar seçildi. Nüfusu 20 bine yaklaşan mahallede 2 bin 500 seçmenin olduğunu söyleyen Göknar, "Her hanede hemen hemen 4-5 çocuk yaşıyor. Böyle olunca nüfus sayısı fazla ancak seçmen sayısı çok az. Buna son olarak Suriyeliler ve çocukları da eklendi" dedi.
Son dönemde mahalleye gelen Suriyeliler, 50 haneyi oluşturuyor. Nüfus Müdürlüğü'nden kayıt yaptırıp mahallede yaşamaya başlayan Suriyelilere, Muhtar Göknar ve komşuları büyük destek veriyor. Mahallede bir aydır yaşayan Suriyeli Abdulkadir ailesi de bunlardan biri.
İbrahim, Mustafa, Muhammet, Elam ve Emine isimli 5 çocuğu ve eşi Verde ile birlikte tek odalı bir evde yaşayan Mustafa Abdulkadir, iş için yardım beklediğini söyledi.
Hayırseverleri mahallesindeki dar gelirli ailelere destek olmaya çağıran Muhtar Göknar, "Onlar bizim misafirimiz elimden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyorum. Ev eşyalarını bile komşulardan temin ettik. Kayıtlı olan Suriyeliler dışında halen kaydını yaptırmayanlar da var" dedi.
"Aynı vatanın evlatlarıyız"
Güneydoğu'da terör örgütü PKK'nın zulmünden kaçanlar da bu mahalledeki akrabalarının yanına sığınmak zorunda kaldı. Son terör olayları nedeniyle yüzü aşkın vatandaşın Güneydoğu'dan mahalleye göç ettiğini söyleyen Muhtar Göknar, "O vatandaşlarımız da buradaki akrabalarının evinde kalıyor. Muhtarlığa gelip kayıtlarını yaptırıyorlar. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Suriyeliler gibi onlara da destek olmaya çalışıyoruz" dedi.
Hayırseverlere çağrı
Mahalledeki Zümrüttepe Camii Yaşatma Derneği'ne de başkanlık yapan Muhtar Reşit Göknar, her cuma günü caminin tuvaletlerini fırçayla yıkıyor. Camisindeki halıların eskidiğini söyleyen Göknar, "Camimizin halılarının yenilenmesi lazım. Çok eskidi bunun için müftülüğe başvurduk.
Ama bize ne zaman sıra gelir bilmiyoruz. Bu konuyu hayırseverlerin dikkatine sunuyorum" dedi.
Çocuk var park yok
Mahallenin en önemli eksiği ise çocuk parkı bulunmaması. Mahallesine çocukların oynayabileceği ve insanların spor yapabileceği spor aletlerinin olduğu bir park isteyen Muhtar Göknar, "Diğer semtlerde görüyoruz ama bizim mahallemizde yok. Nüfusun yarısından fazlasını çocuklar ve gençler oluşturuyor ama ne park var ne futbol sahamız. Yetkililerimizden bu konuda çalışma bekliyoruz'' dedi.
Mahallenin ünlüsü Hamza Hamzaoğlu
Mahallede doğup büyüyen Galatasaray'ın efsane futbolcusu Hamza Hamzaoğlu spor hayatına İzmir'in amatör takımlarından Yeni Tayfun Spor'da başladı. Daha sonra İzmirspor'e geçen Hamzaoğlu, uzun süre Galatasaray forması giydi. İzmir'in gururu olan Hamzaoğlu, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'in de yardımcılığını yaptı.
TOLGA TEKİN
