İzmir'de Alsancak Sevgi Yolu, sevgisiz kaldı, ilgisizliğin kurbanı oldu. 7 gün 24 saat kültür ve sanatın kalbinin atması gereken yolun kırık dökük hali, yoldan geçenlerin yüreğini burkuyor.
20 yıllık geçmişe sahip olan ve 2011 yılında dönemin Belediye Başkanı Hakan Tartan tarafından binlerce lira harcanarak yeni bir görünüme kavuşturulan Sevgi Yolu'nun bakımsız halini, peyzaj düzenlemesinden ve kent estetiğinden uzak görüntülerini sizlerle paylaşacağım.
İlk adımda göze çarpanlar
Sevgi Yolu'nun Çankaya Gaziosmanpaşa girişinden itibaren mezbelelik hali hemen göze çarpıyor. Trafiğe açık olan ve Hürriyet Bulvarı'na dönüş için girilen yolun eğri büğrü hali ve parke taşlarındaki derin çökmeler dikkat çekiyor.
Yasak olmasına rağmen yol kenarlarına park eden araçlar yüzünden çöken yol, öylece duruyor. Yol kenarındaki kaldırımlara dikilen palmiye ağaçlarının yanındaki peyzaj düzenlemeleri eskimiş, yaprakları dökülmüş ve sararmış görüntüleriyle, cazibe merkezi olması gereken Sevgi Yolu'nun adına hiç mi hiç yakışmıyor.
Yıldızlar söndü
Hediyelik eşya ve eski kitap satıcılarının standlarından oluşan Sevgi Yolu'nun araç trafiğine kapalı olan kısmı ise tam bir mezbelelik ve içler acısı halde. Amerika'daki Hollywood Bulvarı Yıldızlar Kaldırımı'ndan esinlenerek yolun zeminine yerleştirilen ve 33 ünlü sanatçının adlarının yazılı olduğu granit taşlarının parklaklığı gitmiş, yıldızların ışıkları bakımsızlıktan sönmüş, lambalarıysa kırılmış.
Hatta kırılan lambalardan birinin koli bantıyla yapıştırıldığını görünce şaşırdım. Sevgi Yolu'nda karşılaştığım bir esnaf, bu kırılan lambaları kendi imkanlarıyla bantladıklarını ve bu fotoğrafları Konak Belediyesi'ne gönderdiklerini, ancak ilgilenen kimse olmadığını söyledi.
Görme engelli şeridi nerede?
Herkesin gelip geçtiği yolda gözlerim görme engelliler için yapılan sarı çizgileri aradı ama maalesef ki bulamadı.
Sevgi Yolu'nun en önemli eksikliği bence bu.
Görme engelliler için olmazsa olmaz olan kabartma sarı çizgileri, belediye bu hatırlatmadan sonra umarız hemen yapıverir.
Etkinlikler nerede?
Sevgi Yolu'ndan geçerken esnafla sohbet ettik, bir dokunduk bin ah işittik. Esnaf en çok belediye başkanlarının ilgisizliğinden yakınıyor.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın bir kere bile kendilerini ziyaret edip hal hatır sormadığını söyleyen esnaf, "Buraya ancak zabıtaları işgaliye ücreti almak için gönderiyor. Halbuki biz burada kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılmasını istiyoruz.
Burası İzmir'de kültür ve sanatın kalbinin attığı bir sokak olmalı. İmza günleri, sokak tiyatroları, çocuk oyunları yapılabilir ama nerede?" diye de dert yandı.
Tuvaletler neden kapalı?
Konak Belediyesi tarafından Sevgi Yolu'nun girişine yapılan ücretsiz tuvaleti görünce bu hizmeti gerçekten takdir ettim. Ama içeri girip bakmak istediğimde tuvaletin kapılarının kilitli olduğunu gördüm. Saat 17.00 sıraları olmasına rağmen tuvaletin kapalı olması tuhaf geldi. Sanırım belediye tuvaletleri mesai saatinde açık tutuyor. Ama burası küçük bir kasaba değil ki, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti. Bunun için biraz daha geç saatlere kadar açık tutulsa iyi olur diye düşünüyorum.
TOLGA TEKİN
YENİ ASIR WhatApp İhbar Hattı: 0537 276 35 81
