İzmir'de yaşayan 64 yaşındaki emekli hava astsubayı Ali Özırmak, yerel tohumların korunması, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması için sosyal medyada oluşturduğu 90 bin üyesi olan Uluslararası Tohum Takas Merkezi (UTTM) adını verdiği platform ile yerel tohum takas hareketine destek oluyor. Yerel tohumların biyojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından önemli olduğunun altını çizen Özırmak, "Bu tohumlar bizim mirasımız, çocuklarımıza devretmemiz gereken bir emanet" dedi.

DEVREDİLECEK BİR MİRAS
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan ve bu hareketin öncülerinden biri olan emekli hava astsubayı Ali Özırmak, yerli tohuma olan merakının nereden geldiğini Yeni Asır'a anlattı. 2007 yılında meyve çekirdekleri ile ilgilenirken, 2010 yılında da sebze tohumlarına yöneldiğini aktaran Özırmak, önce forum sitelerinden kendisi gibi bu işe meraklı olan kişilere ulaştığını, ardından 2012 yılında da Uluslararası Tohum Takas Merkezi (UTTM) ismi ile sosyal medyadaki facebook sayfası üzerinden 90 bin üyeye ulaştığını söyledi. Özırmak, öncelikli amaçlarının yerel tohumları bir yerlerde yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak olduğunun altını çizdi.

Sosyal medya platformlarında oluşturdukları etkinlikle yerel tohumları toplayıp, yine bu gruptakilerin ihtiyaçlarına göre Türkiye'nin her yerine tohum göndererek takas etkinliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Özırmak, aynı zamanda fasulyeden nohuta, domatesten salatalığa kadar ellerindeki 113 tohum çeşidini özel yöntemlerle şişelediklerini de anlattı.

Özel yöntemlerle şişelenen 113 çeşit tohumun küplerin içine konularak bir sonraki nesillere aktarılması amacı ile yaklaşık 160 cm derinlikteki toprak altına gömüldüğünden de bahseden Özırmak, "Bizler bu mirası küplere koyup özel olarak belirlediğimiz arazilere gömüyoruz. Şu ana kadar 13 tane küp gömdük. 5 tanesi gömülmek üzere. Toplam 20 tane küp gömülecek. Bu tohumları gelecek nesillere aktarmak için hazırladık" diye konuştu.

