SEZER ALTAN
Üç tarafı denizlerle çevrili olan olan ülkemizde en çok tüketilen deniz ürünlerinden biri de balıktır. Dört mevsim balıkların yetiştiği denizlerimizde her yıl onlarca farklı balık türü avlanmakta ve bu balıklar çeşitli işlemlerden geçtikten sonra soframıza gelmektedir. Ülkemizde birçok balık çeşidi olduğu için balık restoranları da birbirine göre farklılık gösterebiliyor. Bir gün gittiğiniz balıkçıda sadece ızgara balık yapılıyor ve bu balıklar sizlere ekmek arası olarak ikram ediliyorsa diğer gün gittiğiniz restoranda balıklar fırınlarda pişirilerek sizlere ikram edilebilir. Tüm bunlar sadece o balık restoranının benimsemiş olduğu vizyona göre değişiklik gösteriyor.
MEZE KÜLTÜRÜ
Bostanlı'da hizmete girdiği günden beri, Ege'ye özgü lezzetlerin harmanlanmasıyla oluşturduğu kendine özgü mutfağıyla ayrıcalıklı bir meze kültürü sunan Ayvalık Balıkçısı, Bostanlı'dan İzmirlilere ve Egelilere sesleniyor. Ayvalık'ı İzmir'e taşıyan Ayvalık Balıkçısı, Girit ve Midilli mutfağından izler taşıyan Ege'nin yemek kültürünü Ayvalık mutfağının baştacı zeytinyağı ile zenginleştiriyor.
Edremit Körfezi'ndeki Ayvalık, tam bir Ege kasabası. Sadece denizi ve kumsalıyla değil, yemekleriyle de meşhur. Ayvalık deyince akla zeytinyağı, papalina balığı, tost, lokma ve sakız geliyor hemen. Ayvalık zeytinyağı, tescilli bir ürün. Reastoranlarda, lokantalarda zeytinyağı masalara geliyor. Zaten kurabiye dahil her şeyde zeytinyağı kullanılıyor.
Ayvalık' çeşitli deniz ürünü ve balık mezeleriyle, papalina gibi özel balıklarıyla tanınıyor. Mübadillerin kasabası Ayvalık'ta, Midilli ve Girit mutfağının etkisini görmemek mümkün değil. Otlarla yapılan mezeler, balık yemekleri, sakızlı dondurma ve kurabiyeler, lor tatlısı ve lokma burada tatmanız gereken lezzetler arasında.
Kerem Aksaç, 1990 yılında Ayvalık'ta kurduğu "Kardeşler Kebap" ile gıda sektöründe başladığı yolculuğa Ayvalık ve İzmir'de açtığı 5 mekanla sürdürüyor.
Önümüzdeki aylarda Cunda'da denize sıfır çok özel restoranı ve oteli hizmete girecek Aksaç'ın...
YENİ RESTORAN
Ayvalık'ın bu lezzetlerini, kendi bilgi birikim ve tecrübelerini aktararak Ayvalık sınırları dışarısına taşımak isteyen Krem Aksaç, oğlu Zafer Aksaç'la 2015 yazında Bostanlı'da "Ayvalık Balıkçısı"nı hizmete açmış. Mekan ilk günden itibaren İzmirlilerin tercih ettiği lezzet adresi olmuş. Kısa sürede markalaşan mekan her akşam dolu, rezervasyonsuz yer bulmak mümkün değil...
İzmir'de meşhur balık restoranları standart meze ve deniz ürünleri ile yeni mutfakları keşfetmiyor yeni lezzetleri müşterilerine sunmamaktadır. Ayvalık Balıkçısının farkı kısa sürede bu kadar tercih edilmesi İzmirlilerin lezzet adresi olması özel ve farklı lezzetleri sunmasıdır. "Ayvalık Balıkçısı" profesyonel servisi ile Bostanlı'da tercih edebileceğiniz mekanların ilk sıralarında yer alıyor. Ancak mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Meze yelpazesi çok geniş, özellikle ahtapotun tüm çeşitlerini öneriyorum.
Ayvalık Balıkçısı, Cunda'nın, Girit ve Ege Mutfağı'nın zengin çeşitlerinden 200 çeşit meze, 50-60 çeşit ara sıcakları sunuyor müşterisine... Hiçbir yerde olmayan Ayvalık Balıkçısı'na özgü mezeler ve ara sıcaklar mekana özgü spesiyalleri internete dahi koymuyorlar. Meze çeşitleri Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmuyor.
Bu çeşitliliğe ve lezzete tazelik, doğallık katan Ayvalık zeytinyağını, servis kalitesini, müşteri memnuniyetini de ekleyince ortaya bir başarı hikayesi çıkıyor. Bu nedenle ünlü tatil merkezlerinden 'şube' teklifleri geliyor. Ben ancak bir kısmını kendi damak zevkime göre tadabildim. Soğuk mezelerden hardallı levrek marin, isli ahtapot, isli lakerda, fesleğenli köz patlıcan, Ayvalık balıkçı mezesi (Atatürk Mezesi), bazemikli karides ve Sakal Kalamar.
Ara sıcaklar, ahtapot tandır, şarap soslu ahtapot, sütlü levrek marin, Ayvalık lokumu, kremalı karidesli akkız ve yoğurtlu dilden oluşuyor.
AKSAÇ AİLESİNİN AYVALIK'TAKİ MEKANLARI
Ayvalık'ta Cunda denince akla balık gelir. 1993 yılında Kardeşler Balıkçılık, eski "Elif Lokantası"nı alarak yapılan değişikliklerle şu anda "Orfinoz Marin Cafe" olarak hizmet veriyor. 1999 yılında kurulan Ayvalık Belediye binasının yanındaki "Canlı Balık" da balık restoranı olarak hizmet veriyor. Modern Ege mutfağını ve Akdeniz yemeklerini, Anadolu mutfağının olağanüstü lezzetlerini sunan Ayvalık Liman Restaurant'ta enfes lezzetler eşliğinde güneşin batışını izleyebilirsiniz. Türkiye'de ilk 10'a giren kahvaltısını mutlaka tatmalısınız.
