Kolon kanseri riskini 11 adımda azaltın

Kırmızı et ve özellikle işlenmiş et tüketimini sınırlandırın, hayatınıza egzersiz katın

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanserlerinin oluşmasında yüzde 70 oranında çevresel faktörlerin etkili olduğunu söyleyerek, "Avrupa'da en sık görülen 3. kanser olan kolon kanseri önlenebilir bir kanser türü, beslenme alışkanlığımızda ve hayat tarzımızda yapacağımız değişikliklerle riski azaltmak mümkün" dedi.

YAŞ RİSK FAKTÖRÜ

Kolon kanserinde yaşın en temel risk faktörü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirtürk, 50 yaşından itibaren kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığının arttığını bildirdi. Hareketsiz yaşam süren, kırmızı eti, işlenmiş eti ve katı yağları çok tüketen, meyve, sebze ve lifli gıdalardan fakir beslenen, kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdaları tercih eden kişilerin risk altında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Demirtürk, "İltihabi bağırsak hastalığı geçiren, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler önemli risk grubunda olduğu için kontrollerini mutlaka yaptırması gerekiyor" dedi.

KARNINIZ HUZURSUZSA

Kolon kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, karnında huzursuzluk hisseden, karın ağrısı, dışkılama alışkanlığında değişiklik, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kanama, demir eksikliği anemisi (kansızlık) gibi belirtiler bulunan kişilerin mutlaka doktora danışmalarını tavsiye etti. Kolon kanserine ilişkin belirtilerin ve bu belirtilerin ortaya çıkış sürecinin değişiklik gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Levent Demirtürk, "Bağırsağın sağ tarafında bulunan kanserler daha ileri dönemlere kadar belirti vermeyebilir" dedi.

Hayatınıza egzersiz katın. Fizik egzersiz haftada en az üç gün, 45 - 60 dakika yapılmalıdır. Unutmayın, egzersiz yapmak için spor salonuna gitmenize gerek yok; tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz.
Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimini azaltın.
Beyaz et ve bitkisel proteinler tüketmeye özen gösterin.
Taze meyve, sebze tüketimini artırın.
Kalsiyum, lif, Omega 3 ve B vitaminden zengin yiyecekler tüketin.
Doymuş ve katı yağlardan uzak durun.
Kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdaları tüketmeyin.
Fazla kilolarınızdan kurtulun.
Ailenizde kolon kanseri öyküsü olup olmadığını öğrenin ve tarama yaptırmayı ihmal etmeyin.
Ailenizde kolon kanseri olmasa bile 50 yaş kolon kanseri için orta risk grubu olduğundan 50 yaşından itibaren önerilen sürelerde kolonoskopi yaptırın.
Alkol ve sigaradan uzak durun.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.