‘Yoğurt ve kefir mutlaka sofranızda bulunsun’

Sahurda tuzlu ve yağlı besinlerden kaçınılması gerektiğini kaydeden Diyetisyen Sevgi Gökçen Eryılmaz, "Hem vücut ağırlığını korumak hem de gün içinde daha günü geçirebilmek için yağ ve tuzlu besinlerden uzak duruyoruz. Sahurda yapılan bir nevi yanlış da şu. Akşamdan kalan yemekler sahura aktarılıyor. Yağlı et yemekleri gibi. Sahurda bu et yemeklerini yiyip yattığınızda vücut ağırlığını artıracaksınız bu durum mide rahatsızlıklarına sebep olacak. Sahurda peynir tüketmek önemli. Peyniri yağlı ve yağsız değil tuzlu- tuzsuz diye ayırmalıyız. Günü rahat geçirebilmek için tuzsuz peynir daha iyi olacak. Yumurta muhakkak olacak. Yumurta en değerle besin kaynağımızdır ve en uzun süre tok tutan besin kaynağımızdır. İlk günlerde haşlama yapmak daha güzel olacak" dedi.
Yoğurt, süt ve kefirin sahurda mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Eryılmaz, özellikle kefirin bağırsak için çok faydalı olduğunu dile getirerek, kabızlığı engellediğini kaydetti. Yoğurdun da kefir kadar önemli olduğunu ifade eden Eryılmaz, yoğurdun hem sahurda hem de iftarda tüketilmesinin önemli olacağını söyleyerek, iki ürününde tok tutacağını belirtti.
SUYU BİRDEN İÇMEYİN
Eryılmaz, "Domates, salatalık ve yeşillikleri sahurda mutlaka tüketiyoruz. Yeşilliklerden kastımız nane, dereotudur. Nane uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur. Salatalık uzun süre susuzluğumuza iyi gelecek. Dereotu da bağırsaklarımızı çalıştıracak. Badem, ceviz gibi protein ağırlıklı kuruyemişler tok kalmamıza yardımcı olur. Simit, poğaçadan ise uzak durmalıyız. Hamur olduğu için uzun süre tok kalmamıza yardımcı olmazlar. Onun yerine tam buğdaylı ve çavdar ekmeği tüketmeliyiz. Sahurda bir porsiyon meyve tercih edebilirsiniz" diye konuştu.
İftara kadar uzun süre susuz kalındığı için iftar vaktinde suya çok yüklenildiğini vurgulayan Eryılmaz, bunun çok büyük bir yanlış olduğunun altını çizerek, "Bir anda 1 litre su içersek midemize kramplar girer. Orucumuzu açarken bir bardak su kullanıyoruz. İkinci bardak için biraz bekleyeceğiz. Çorbanız muhakkak olsun. Çorba vücuda besini gönderiyor. İkinci bardak suyu içtikten sonra 15 dakika mola veriyoruz. Bayanlara şunu öneriyorum. Bu 15 dakikalık molada mutfağı toparlayabilirler. Ya da namaz kılacaksınız o 15 dakikada kılın. Çamaşırlarınızı bile o 15 dakikada asabiliriniz. Yani hareket olsunda nasıl yapabiliyorsanız yapın. Yemekte kızartma veya kavurmalardan uzak durmalıyız. Bol salatamız var, birazcık zeytinyağımızı katalım. Akşama yoğurdunuz mutlaka olsun. Kırmızı etin yanında yoğurdu mutlaka tüketmiyoruz. Ramazan pidelerinin 1 tanesi 8 dilim ekmeğe denk geliyor. O yüzden tüketim yaparken dikkatli tüketmeliyiz. Sıcak sıcak bol bol yememeye çalışın. Yatmadan bir saat önce bir porsiyon meyve tüketebilirsiniz" dedi.
Tatlı atakları konusunda sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Eryılmaz, "Tatlı tercihinizi sütlü tatlıdan yana kullanın. Haftada iki gün sütlü tatlıdan zarar gelmez. Hatta dondurmayı tercih etmek daha iyi olacaktır.

CÜNEYT HASÇELİK

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.