Yorgunluğa besinlerle son vermek mümkün

Günlük hayat herkesi yoruyor. Bu koşturmaya direnmenin, bedenimizi dinç tutmanın yolu ise doğru sebze meyvenin yanı sıra mikrobesin ve lif kaynaklarını gereken miktarda tüketmekten geçiyor

Sebze ve meyveler beslenme piramidinde önemli yer tutuyor. Ancak bilmediğimiz bir şey var: sebze ve meyveler büyük oranda sudan oluşur ve günlük enerji ihtiyacımızın küçük bir kısmını karşılarlar. Bu noktada devreye karbonhidrat, lif ve mikrobesinler olarak adlandırdığımız vitamin ve mineraller girer. Doç. Dr. İsmet Tamer, hangi besinlerin ne kadar tüketilmesi gerektiğini madde madde açıkladı:

MİKROBESİN KAYNAĞI

Folik asit, A vitamini, E-C ve B kompleks vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, selenyum, çinko ve diğer antioksidan özellikli bileşiklerden bolca bulunduran meyve ve sebzeler konu enerjiye gelince biraz yetersiz kalsa da, zararlı maddelerin vücuttan atılmasında önemli rol oynar. Neticede meyve ve sebze yönünden zengin bir diyet, enerjik ve dinç bir yaşama giden yolda büyük önem taşır. Kahvaltıda yulaf ezmesi, yulaflı gevrek ya da müsli tercih edebilirsiniz. Bu besinler hem düşük glisemik indeksleri hem de zengin kalsiyum, potasyum, magnezyum ve B kompleks vitaminleri içeriğiyle kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaksızın enerji seviyenizi yükseltir, güne dinç başlanmasını sağlar.

YAĞ YAKMAYA YARDIMCI

Karbonhidrat ve lif açısından zengin bir kahvaltıya eklenecek çilek ve muz dilimlerinin yanında taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yüksek miktarda C vitamini ve potasyum almanızı sağlar. Ayrıca C vitamininin vücutta yağ yakılarak enerji üretilmesinde rol oynayan "karnitin" metabolizmasında da görev aldığını belirtelim. Muz ise enerji sağlayan bir karbonhidrat kaynağıdır. Meyve sularını tüketmeden hemen önce sıkıp hazırlayarak, alacağınız faydayı maksimize edebilirsiniz! Her öğünde yeşil yapraklı bitki tüketmek son derece önemli.

KAHVALTIDA YEŞİLLİK

Zira yeşil yapraklı bitkiler, vücuttaki atık maddelerden kurtulmayı hızlandırır. Kahvaltıda salatalık, yeşil biber, marul, maydanoz, dereotu, roka ve tere ile tabağınızı süsleyebilir; diğer öğünlerde lahana, brokoli, pazı, ıspanak ve kuşkonmazı ister ana yemek olarak, isterseniz et ve balığın yanında tüketebilirsiniz. Böylelikle karaciğerinize büyük bir iyilik yapar, vücuttan toksik maddeleri atmasına yardımcı olursunuz.

C VİTAMİNİ İLE BİRLİKTE

Karaciğerin sevdiği bir diğer besin kesinlikle enginardır. Bu mucizevi sebze karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde büyük pay sahibi. Enginarın C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde daha da faydalı olduğunu belirtmek gerekiyor. Sarımsak, antioksidan özelliği ile hücre metabolizmasına önemli derecede katkıda bulunur.

YAŞLANMA KARŞITI

Yaşlanmaya karşı en büyük destek, domateste saklı: likopen! Öte yandan sabah uyandığınızda ya da günün sonunda vücudunuzda şişlik ve ödeme rastlarsanız ya öğününüze maydanoz ekleyin ya da bir miktar maydanoz suyu hazırlayıp tüketin. Yine de yazın bolca şeftali, kayısı, kavun ve karpuz tüketmek susuzluğu giderip kaybedilen minerallerin yerine konmasına yardımcı olur. Unutulmamalıdır ki meyveler sağlam birer lif kaynağıdır ve hem ana hem de ara öğünlerde meyve tüketerek kan şekerini dengede tutmak, aktif ve enerjik kalmanızı sağlar!

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.