• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Tezgahtan fabrikaya midye krallığı

Tezgahtan fabrikaya midye krallığı
Giriş Tarihi: 26.5.2019

Midye tezgahı ile başladıkları iş hayatında marka yaratan Serkan ve kardeşler, şimdi çiftliklerinde ürettikleri midyeleri fabrikalarında işliyor. Ünü sınırları aşan Alak kardeşler, önce Ankara ve İstanbul’un ardından da Avrupa’ya açılacak

FATİH ŞENDİL

Balçova'da bir midye tezgahında başladı onların hikayesi...
Sıcak sıcak getirdikleri midyeler anında bitti.
Önlerinde hep bir kuyruk oldu...
Lezzeti ve tazeliği tüm İzmir'e hatta şehir dışına yayıldı midyelerinin.
Serkan ve Hamza kardeşler deyince hemen herkes tanır İzmir'de onları... Şimdi ise üretim çiftliklerinden, fabrikaya ve restorana uzanan bir midye imparatorlukları var. Hatta festival bile düzenliyorlar.
İnciraltı'nda gerçekleştirdikleri festivalde binlerce kişiye midye dağıtıyorlar.

HER GÜN DAHA İYİSİ

Serkan ve Hamza Alak, 2017 yılında Pınarbaşı Işıkkent'te midye işleme fabrikasının temelini attı. İlk fabrikalarını son donanımlı makinelerle 8 Nisan 2018 tarihinde 50 kişilik personelle hizmete açtı. Hamza ve Serkan Alak, 'Çeşme'de iki dükkan daha açarak bu yaz Çeşme'de hizmet edeceğiz.
Ancak Ankara ve İstanbulluların isteği var bizden. Ankara ve İstanbul'da midye fabrikası kurup orada satış mağazaları açacağız. Onlar da bizim sıcak Serkan Hamza midyemizle buluşacak' dedi. Serkan Hamza Midye ve Su Ürünleri olarak halka kaliteli, temiz, hijyenik ve sağlıklı bir ürün işlemek için faaliyete geçtiklerini belirten Alak kardeşler, fabrikanın ve çiftlikte yetişen ham midyelerin Gıda Tarım Bakanlığı onaylı olduğunu ve midyelerin su ürünleri mühendisleri tarafından onayladıktan sonra tüketime sunulduğunu sözlerine ekledi.
Midye deyince akla ilk olarak Mardin geldiğini belirten Serkan Alak, sözlerine şöyle devam etti: Evet midye denilince hep Mardin akla geliyor. Ama bunun nedeni midye dolma işinin yüzde 80'inin Mardinliler tarafından yapılıyor olması.
Fakat aslında midye dolma kültürünün eskiden Ermenilere ait olduğu biliniyor. Kendimizi günden güne geliştirmeye çalışıyoruz daha güzel hizmet daha lezzetli bir midye dolma sunmak için malzemenin en kalitesini kullanıyoruz. Artık bir marka haline geldik' diye konuştu.

GÜVENLİ VE SAĞLIKLI

Midye işleme fabrikasını müşterilerinin güvenini kazanmak için kurduklarını ve Avrupa standartlarında bir tesis olduğuhu belirten Serkan ve Hamza Alak, "Günübirlik denizden gelen midyelerimiz frigorifik araçlarımızla fabrikamıza getirilerek soğuk hava depolarına + 4C derecede muhafaza ediliyor. Mühendislerimiz tarafından düzenli olarak kontrol edilen midyeler onaydan geçmeden satış reyonlarına asla gelmiyor' dedi.

YILDA 30 MİLYON MİDYE

Hedeflerimiz arasında kendi ürünümüzü kendimiz üretmek vardı.
Bunu da midye üretim çiftliğimizde gerçekleştirdik diyen Alak kardeşler, 'Amacımız doğadan bilinçsiz toplanan midyenin önünü keserek daha sağlıklı bir midye yetiştiriciliği yapmak. Ülkemizde yılda 30 milyona yakın midye tüketiliyor. Bu tüketimin takribi yüzde 80'i midye dolma, kalanı da midye eti şeklinde oluyor" diyerek midye yetiştiriciliğinin ülkemizde yeni bir sektör olduğuna değindi.

AVRUPA, MİDYE DOLMAYI İZMİR'DEN YİYECEK

İzmir Balıklıova'da 300 ton kapasiteli midye çiftliği kurduklarını belirten Alak kardeşler, 'Bizim Serkan ve Hamza kardeşler olarak en büyük ve en önemli hedeflerimiz arasında Avrupa'ya midye dolmayı tanıtmak ve Avrupa şubelerimizi açmak' diye konuştu

DENİZDE MİDYE TARLASI

İzmir Balıklıova'daki midye çiftliği 20 bin metrekarelik bir alana kuruldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı İzmir İl Müdürlüğünden kiralanan tesiste 300 ton üretim yapılıyor. Çiftliğin olduğu alan hem kendi mühendisleri tarafından hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından tetkik ediliyor.
Test sonuçları yürürlükteki deniz ürünleri yetiştiriciliği için su kalite kriterlerine uygun.
Sistem 30'ar metre uzunluğunda çift boru sistemi şeklinde. Doğadan yavru midye izni alarak toplanan midyeler sistemimize fileler sayesinde ekim yapılarak en doğal koşullarda midye üretiliyor. Yani spot kollektörleriyle doğal üreme alanlarında yavru midye toparlanır, yavrular file makinesi adı verilen yada çoraplama adı verilen ekipmanlarla halatların üzerine yerleştirilir ve yavru midyeler büyürken aynı zamanda üreme etkinlikleri de sürdürmektedir.
Bu yolla oluşan yavrular üretim bölgesi halat sistemi içerisinde yakalanır ve aynı sistem tekrardan yapılır. Ekilen midyeler 1.2 cm boyunda ve en fazla 0.5 gr ağırlığında olurlar. 12 ay sonra hasada başlandığında ortalama 6 cm 20 gr ağırlığında olur.

Tezgahtan fabrikaya midye krallığı haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
BİZE ULAŞIN