Başkanlar gemileri yakıyor

Aziz Kocaoğlu, kendisinden toplu olarak randevu isteyen 8 başkan için, "Treni kaçırdılar" dedi. Başkanlar, bu açıklamaya sert tepki gösterdi


ERTAN GÜRCANER/ONUR ÇAKIR (HABER MERKEZİ)
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve birlikte hareket eden Buca, Menderes, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Konak, Bayraklı ve Karabağlar Belediye başkanları arasındaki gerilimde artık kılıçlar çekildi. Kendisinden toplu görüşmek için randevu isteyen 8 başkana "Olmaz" yanıtı veren ve önceki gün Narlıdere'de görüştüğü partililere, "Geri adım atmayı düşünmüyorum. Ortada bir sorun varmış gibi görüntü verdiler. Bunu ben başlatmadım. Varacağı yere kadar varsın" dediği belirtilen Kocaoğlu, dün de çarpıcı açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, "8 başkan önümüzdeki süreçte yine toplu görüşme talebinde bulunursa randevu verir misiniz" sorusuna, "Artık tren kaçtı" cevabını verdi. Kocaoğlu'nun randevu konusundaki bu sözleri sözkonusu ilçe belediye başkanlarını çileden çıkardı. Başkan Aziz Kocaoğlu'nun bu sözleri ilçe belediye başkanlarını isyan ettirdi. İlçe belediye başkanları yaptıkları açıklamalarla Kocaoğlu'na tepki gösterdi.

DAYATMA İDDİASI

Zabıta Haftası nedeniyle Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan personeli dün makamında kabul eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, "İlçe belediye başkanlarının toplu görüşme taleplerini neden kabul etmiyorsunuz" şeklindeki soruya, "Benden toplu randevu istenmedi. Benden bir kişi randevu istedi. O da kendi sorunlarını konuşmak için istedi. Sonra '8 kişi birlikte geleceğiz' dedi. Yaşamım boyunca dayatmaya karşı çıktım" şeklinde cevap verdi. Sorunun çözümü konusunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in Pazartesi günü İzmir'e geleceğinin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, "Tekin'in geleceğinden haberim yok. Buyursunlar gelsinler, konuğumuz olsunlar. Hiçbir problem yok" diye konuştu. Gazetecilerin, "Siz toplu görüşme isteklerini kabul etmediğiniz için 8 belediye başkanının, yapacağınız ilçe ziyaretlerinde sizinle tek tek görüşmeyi kabul etmeyecekleri yolunda kulislerde konuşulan bir iddia var. Buna ne diyorsunuz" sorusuna ise Kocaoğlu, "Olabilir. Ama bana gelen bu yönde bir şey yok" diye cevap verdi.

GELİR KAYBI

Bugüne kadar belediye başkanlarını ne kırdığını ne de ayrım yaptığını belirten Kocaoğlu, "Karşıyaka Belediye Başkanımızla da benim bildiğim bir problemimiz yok. Bu arkadaşlar neden böyle bir tutum içine girdiler, tüm samimiyetimle söylüyorum o konuda da bir bilgim yok. Ben de bu işler başladığından beri 'Acaba ne hata yaptık' diye düşünüyorum. Bir türlü bulamadım. Belediye başkanlarımız ne zaman randevu isterse veriyoruz" diye konuştu. Kocaoğlu, ilçe belediyelerin sorumluluğundaki bazı cadde ve sokakların büyükşehir sorumluluğuna geçmesi yönünde yapılan çalışmanın ilçe belediyeleri gelir kaybına uğratacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, "Cadde ve sokakların bölünmesi konusunda amaç ilçe belediyelerinin oradan aldığı vergilerle alakalı değildir. Görev alanlarımızı belirleyip o görev alanlarında başta zabıta teşkilatımız, fen işlerimiz ve diğer çalışmalarımızda ilçe belediyeleri ile büyükşehirin görev alanlarını belirlenmesi çalışmasıdır. Vatandaşlarımız, muhtarlarımız gelecek ilgili haritalara bakacak. Kim ilgili ise sorununun çözümü için ona müracaat edecek. Biz de ana caddelerdeki düzeni zabıta teşkilatımızla sağlamaya çalışacağız. Bu çalışmanın özü budur. Çalışma beş yıldır devam etmektedir. Biraz ağır aksak ilerledi. Tarihi itibariyle biraz polemik konusu olacak noktaya geldi" diye konuştu.
YAZILI AÇIKLAMA
Kocaoğlu, dün konuyla ilgili bir de yazılı açıklama da yaptı. Kocaoğlu, açıklamasında, "Bir Büyükşehir Belediye Başkanı ilçe belediyelerin gelirlerini azaltmaya onların hizmet yapmalarını engellemeyi aklından bile geçirmez, geçirmemeli de. Zaten bizim kitabımızda böyle bir şey yazmaz. Bizim çabamız kente, kentliye hizmet ana hedefi çerçevesinde sorunları bir an önce çözüp daha konforlu, yaşam standardı daha yüksek bir İzmir'e ulaşmak içindir. Belediye başkanı arkadaşlarımızın da aynı çaba içinde olduğuna yürekten inanıyorum. Biz birlikte yola çıkmış bir takımız ve hedefimiz İzmir'e İzmirliye hizmet. Kavgayla işimiz olmaz, olmamalı. Aksi bir tavır her şeyden önce İzmirli hemşerimize saygısızlıktır" dedi.

İŞTE BELEDİYE BAŞKANLARININ YANITLARI:

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm:
"Ortak duruş sergiliyoruz"

"Aziz Başkan bizi dinlemek zorunda. Problemlerimiz var. Bunu kriz haline getirmenin anlamı yok. Biz ortak bir duruş sergiliyoruz. Tatildeyim. Gelince bu konuyu arkadaşlarla değerlendiririz."

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak:
"Posta koyup, kafa tutmakla olmaz"

"Biz toplantılarımıza sorunlarımızı çözüm sağlanması için başlattık. Tek derdimiz buydu. Aziz Başkanın tavırlarından dolayı kendisine ulaşamadık. 1 yıldır belediye başkanlarını toplamıyor. Daha önce bize ağabeylik yapıyordu. Biz ona değil o bize dayatma yapıyor. 'İnat ederim, ben yaparım' tavrı içinde. Biz bundan duyduğumuz sıkıntıları kendisine anlatmak istiyoruz. Kendisini çok seviyorum ama ona yakışan bu tavır değil. Bu tavırlarından şikayetçiyiz. Posta koyarak, kafa tutarak bir yere ulaşamaz. Bizi dinlese ne olur? Tet tek görüşünce bize ne söyleyecek? Bize karşı zafer mi elde edecek? Bizim sorunlarımıza ilaç vereceğine daha fazla sorun enjekte ediyor. Bürokratları, etrafındakiler kedisini yanlış yönlendiriyor. Bundan İzmir ne kazanacak? Bu sinirli, agresif tavırlarından rahatsız. Biz, ağabeylik yapan, güler yüzlü, babacan tavırlı başkan istiyoruz."

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün:
"Ahbap-çavuş sohbeti değildi"

"Kocaoğlu'nun sözlerine inanamıyorum. Böyle bir üsluba nasıl yanıt vereyim bilemiyorum. Bir çoğumuz bu işin içinden geliyoruz. Emeklerin sonucunda bir yelere geldik. Hiyerarşik terbiyeyi çok iyi biliriz ve hata yapmayız. Haddimi çok iyi bilirim ki karşımdaki haddini bilsin. Belediye başkanları olarak yönettiğimiz yerlerde ciddi sorunlarımız var. Randevu talebimiz bununla ilgiliydi. Ahbap-çavuş ilişkisine dayalı sohbet randevusu yapacak değildik. Artık bu durum il başkanlığının, Genel Merkez'in sorunu gibi gözüküyor. Müdahale edeceklerdir."
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak:
"Kolumuza girip sıcaklık vermedi"

"Aziz Kocaoğlu'ndan uzun süredir randevu alamıyorum. Büyükşehir'in Karşıyaka'ya yaptığı bir tane park var mı? Bir sıkıntı var. Kolumuza girip sıcaklık vermiyor. Bizimle olmuyor. 'Ben kralım böyle gideceğim' diyor. Hayırlısı olsun. Başka diyecek bir şey yok."
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan:
"Yanlış anlaşılma olduğunu sanıyorum"

"Gelişmeleri yakından izliyoruz. Ortada kriz olduğunu düşünmüyorum. Zaman her şeyin ilacıdır. Randevulaşma konusunda bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum."
CHP Genel Merkezi krize el koyuyor
Genel Başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Volkan Canalioğlu, pazartesi İzmir'e gelerek taraflarla görüşecek

ZAFER ŞAHİN(ANKARA)
CHP'de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı ilçe belediye başkanları arasında giderek tırmanan krize genel merkez el koydu. Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Canalioğlu, önümüzdeki Pazartesi İzmir'e gelerek taraflarla görüşecek. Yeni Asır'a konuşan Tekin, İzmir'de yaşanan gelişmelerin bazı çevreler tarafından abartıldığını savundu. Takin, "Her ailede böyle ufak tefek sorunlar olur. İzmir'de başkanlar arasında yaşanan problemler aşılamayacak boyutta değil" dedi.
İzmir İl Başkanlığı ve tabandan gelen davetler üzerine önümüzdeki günlerde kente geleceği bilgisini veren Tekin, ziyaretinin önceden planlandığını ve başkanlar arasında yaşanan krizle bir ilgisinin olmadığını söyledi. CHP için İzmir'in büyük önem taşıdığının altını çizen Tekin, "Tüm belediye başkanları, il ve ilçe teşkilatlarının yöneticileri ile görüşmelerimiz olacak. Zaten ben bu arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu ile mesele basına yansıdıktan sonra telefonla görüştüm. Ortada abartıldığı gibi büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Kamuoyu şunu çok iyi bilmeli ki, bu kriz söylentileri maksatlı olarak çıkartılıyor. CHP'yi kendi içinde kavgalı göstermek isteyenler var. İzmir'deki görüşmelerimiz sonrasında tüm sorunların giderileceğini herkes görecek" diye konuştu. Herhangi bir belediye başkanı ya da teşkilatın yanında ya da karşısında olmasının söz konusu olamayacağını söyleyen Tekin, "Ben CHP tarafındayım. Herkese eşit mesafedeyim. Bizim için Büyükşehir Belediye Başkanımız da, ilçe belediye başkanlarımız da, il ve ilçe başkanlarımız da aynı düzeydedir. Hiç kimse bir tarafın yanında yer almamızı beklemesin" dedi. Tekin, "İl teşkilatında bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz" sorusuna ise "Öyle bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi.

CHP İl Başkanı Bayır: Seyirci kalmayacağım

CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, dün Kocaoğlu ile bir araya gelerek krizi masaya yatırdığı öğrenildi. Kamuoyuna, kavgalı ev görüntüsü verilmeye çalışıldığını öne süren Bayır, "CHP kurumsal bir partidir. Partideki kişiler geçicidir. Herkes gelip geçer ama parti ayakta kalır. Belediye başkanlarının tavırlarını, açıklamalarını tasvip etmiyorum. Buna seyirci kalamam, kalmamalıyım. Genel merkez de seyirci kalamaz. Arkadaşlarımızın bu söylemden vazgeçmeleri lazım. Bazı konuların konuşulduğu yer bellidir. Her ay belediye meclis toplantısında bir araya geliyorlar. Burada ne söyleyeceklerse söylesinler. Giderken, çıkarken medyaya haber vermenin ne gereği var? Ne yapmaya çalışıyorlar? Bu durum kurultay için imza toplamayla başladı, sonra farklı bir boyut kazandı. Buna tüm arkadaşlarımız dahil değil" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.