Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, yüksek sıcaklıkların kalp sağlığına etkisine yönelik konuştu. Emet "Sıcakla beraber kalbin 1 dakikada iş yükü 2 katına çıkmakta. 50 yaş üzerinde ek hastalıkları olanlar, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği, by pass gibi durumların varlığında hastalarımızın dikkatli olması lazım. Terlemeyle çok ciddi su kayıpları olabiliyor, az su tüketimi yapan bir hastaysa ciddi anlamda tansiyon düşüklükleri, bayılmalar, hayatı tehdit eden aritmiler olabiliyor.
Yaz aylarında, sıcaklıkların anormal derecede artmasıyla da kalp krizleri artabiliyor, spor etkinliklerine de çok dikkat etmemiz lazım" dedi.
YAZIN SERİN KALMANIN YOLU SOFRADAN GEÇİYOR
Diyetisyen Ayşenur Koçer, sıcak yaz günlerinde vücudun direncini korumak için dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. Yalnızca su değil, ayran, maden suyu, komposto ve ev yapımı soğuk içeceklerle de sıvı kaybının önlenebileceğini belirten Koçer, ayrıca karpuz, kavun, domates ve salatalık gibi su oranı yüksek sebze-meyvelerin sofralarda yer alması gerektiğini vurguladı. Zeytinyağlı enginar ve taze fasulye gibi sebze yemeklerinin hem hafif hem de besleyici olduğunu kaydeden Koçer, ızgara balığın da sağlıklı protein açısından zengin bir seçenek olduğunu ifade etti.
SU TÜKETİMİ STRESİ AZALTIYOR
Isınan havaların etkisiyle birlikte vücudun su ihtiyacının arttığını ifade eden uzmanlar, fiziksel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlık için de su tüketiminin önemli olduğunu belirtti.Suyun, ruhsal sağlıktaki önemine de dikkati çeken diyetisyen Safiye Keskin de "Dehidrasyon, anksiyete, stres toleransı düşüklüğü ve huzursuzluk gibi psikolojik semptomlarla ilişkilidir. Su içmek, özellikle farkındalıkla yapıldığında meditatif bir etki yaratabilir" diye konuştu.