KAHRAMAN DURAK(HABER MERKEZİ)
New York başta olmak üzere dünyanın birçok kentinde sanatseverlerin büyük tutukusu haline gelen kat (butik) tiyatro İstanbul'dan sonra İzmir'de de sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. İzmir'in Çankaya semtinde Taner İş Hanı'nın 5. katında sahnesi olan ve 40 kişilik seyirci kapasitesi ile İzmir sanatına bir boyut kazandıran Tiyatro Salt, 2011 yılından bu yana sessiz sedasız izleyicileri ile buluşmaya devam ediyor. Makina mühendisi, avukat, eczacı gibi birçok meslek gurubundan tiyatroya gönül vermiş profesyonellerin hayat verdiği kat tiyatroyu Makina Mühendisi olan Genel Sanat Yönetmeni Bahadır Yüksekşan, Avukat Ragıp Başol, Eczacı Alev Koçer ve oyuncu Ferit Can'a sorduk.
İŞ MERKEZİNİN BİR KATINDA -Kat tiyatro ya da butik tiyatro nedir?
Apartman katı ya da iş merkezinin katında az bir seyirci ile yapılan kendine özgü dekoru, tasarımları olan tiyatro demek. Kat oradan geliyor aslında bir apartman katı anlamında. Burada seyircilerle iç içe oyun sahneleniyor.
-İnteraktif oyunlar mı yani?
Hayır. İnteraktif değil, 3 boyutlu diyebiliriz.
-Nasıl üç boyutlu?
Üç boyutlu film izlerken üstünüze bir şeyler gelir, filmin içinde olursunuz. O filmi yaşarsınız. Müdahale edemezsiniz ama yaşarsınız. Bizim Tiyatro Salt'ta verdiğimiz duygu da bu. Sert sahneler kavga sahneleri gibi bölümlerde seyirci irkiliyor. Ya da komik bir yerde kahkahayı atıyor, çekiliyor yani anı ve oyunu yaşıyor.
OYUNCU İÇİN DAHA ZOR
-İzleyici için durum bu. Peki oyuncular için farkı nedir?
Daha gerçekçi bir oyunculuk sahnelemek zorunda kalıyorsunuz. En ufak bir hata, mimiklerde yanlışlığı izleyici bir iki metreden fark ediyor. Bu durum oyuncu için ne kadar zor olsa da bir o kadar da keyif verici aslında.
-Ne tür oyunları sahneliyorsunuz?
Daha önce Türkiye'de oynanmamış, hatta oyun çevirisi yapılmamış oyunları İzmirlilerle buluşturuyoruz. Çeviriyi yapıp oyunu ortaya koyuyoruz. Kukla çocuk oyunumuz dahi var.
-Şimdiye kadar hangi oyunları sahnelediniz?
"50. Kural", "Beklemek", "Katran", "Ve Julie", "Vahşet Yok", "Öp Bubbayı", "Kesik", "Pata'nın Perisi", "Kukla Oyunu"... Her cuma ve cumartesi saat 20.30'da oyunlarımız var. Ayda iki kez pazar günleri saat 13.30'da çocuklar için kukla oyunumuz var.
-Her yer simsiyah perdelerle bezenmiş neden?
Tiyatro türümüz gereği blackbox mantığı izleyiciyi oyunun içinde hapsetmek için. Ayrıca oyunun içinde birebir yaşayan seyircimiz 70 dakikalık oyunumuzu izleyebiliyor.
-Son projeniz nedir?
"Bazı Aşklar" adlı bir oyunumuz var sırada. Her yeni oyun, bizi çok heyecanlandırıyor.
-Tiyatronun finansını nasıl sağlıyorsunuz?
Oyunlarda gelirimiz masraflarımızın yüzde 20'sini ancak karşılıyor. Para kazandığımız mesleklerimiz ile Tiyatro Salt'ı ayakta tutuyoruz.
ÖNEMLİ OLAN YAŞATMAK -Başka tiyatro grupları sahnenizi kiralayabiliyor mu?
Evet sahnemiz herkese açık. Burada önemli olan kat ya da butik tiyatroyi yaşatmak. İstanbul'daki birçok tiyatro bu konsepte. Bu tarzda oyun sahnelemek için İzmir'de tek sahne bizim.
