• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İKİ YAŞ ARMAĞAN PINAR ADANAR

İKİ YAŞ

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2016, 00:00

Sevgili anneler- babalar gerek internette gerekse kitaplarda iki yaş dönem özellikleriyle ilgili bilgiler okuyorsunuz, öğreniyorsunuz. Kaynaklarda en fazla göze çarpan bilgi, bu dönemin hırçınlık dönemi olduğudur. Aslında bir bakıma bu bilgi doğrudur çünkü bu dönemde çocuğunuz olağanın dışında aktif, enerjik ve kimi zaman da hırçın olabiliyor.

Bu dönem beyin gelişiminin en hızlı olduğu ikinci dönemdir. İlk dönem anne karnındayken, ikinci dönem ise 2 yaşa tekabül eden dönemdir. Beyin gelişimi epey hızlı olunca çocukta da bir takım olumsuz hareketler ortaya çıkabilmektedir. davranışlarındaki tutarsızlık, hareket miktarındaki artış, nedensiz öfke patlamaları şeklinde sıralanabilir.

HIRÇIN OLABİLİRLER

Çocuk o kadar enerjik, aktif olur ki enerjisini boşaltamayınca hırçınlıkları başlar. Elindekini fırlatır atar, kendine veya başkalarına vurmaya başlar.

Hatta zaman zaman kafasını duvara vurur, kendini yerden yere atar. Anne-babalar çocukları bu tür davranışlar sergilediklerinde panikleyebilirler, çocukları kendine zarar verdiği için korkabilirler. Ve o sırada çocuğun istediği ne ise yeter ki çocuk kendine daha fazla zarar vermesin diye istediğini yapabilirler. Oysa çocuğun istediğini yapmak çocuğun o an için ağlamasını, kendine zarar vermesini kesse de uzun vadede çocuğa zarar verir.

Örneğin; çocuk kumandayı ister anne doğal olarak vermez, çocuk ağlamaya başlar baktı ki anne hala vermiyor bu defa da kendine ya da anneye vurmaya başlar. O zaman da anne çocuk daha fazla zarar görmesin diye kumandayı verir. İstediği her yapıldığında çocuğun hırçınlığı, zarar vermeleri katlanarak artar.

HER ÇOCUĞA FARKLI

Eğer çocuğunuzun istenmeyen davranışı için uyguladığınız bir yöntem işe yaramıyor ise o yöntemin üstünü çizmelisiniz ve başka bir yönteme geçmelisiniz.

Anne-babalar çocuklarının davranış sorunlarını çözmek için ya da davranışlarıyla ilgili destek almak için pek çok kitap alırlar, okurlar ve kitaplardaki önerileri birebir uygulamaya çalışırlar.

Bundan yıllar önce bir çift, 2 yaşındaki oğullarıyla çocuğun uyku sorunu için geldiler.

Çocuk hava karardıktan sonra, uyku saati yaklaştığında anneden kaçmaya ve hatta odasına annesi girdiğinde ağlamaya başlıyordu. Ve uykuya yatmak istemiyordu. Anne ve baba çocuklarının neden böyle davrandıklarını anlayamamışlar ve bana gelmişlerdi.

Görüşmenin sonunda anlaşıldı ki anne çocuğunun uyku alışkanlığını nasıl kazanacağını öğrenmek için yabancı bir yazarın kitabını okumuş.

KİŞİLİĞE GÖRE

Kitapta yazıldığı gibi, akşam çocuğu yatağına bırakıp, ışığı da söndürüp odadan çıkıyormuş ve çocuk ağlaya ağlaya uyuyormuş. 1 hafta sonra da çocuk anneyi akşam gördüğünde muazzam bir korku yaşıyor ve anneden uzaklaşıyormuş.

Tıpkı bu örnekteki gibi kitapları okuyup her bilgiyi doğru kabul edip uygulayan ebeveynlerin sayısı hiç de az değildir.

Oysa her çocuk birbirinden farklı özelliklere sahiptir ve çocuk yetiştirmede tek bir tane çocuk yetiştirme modeli söz konusu değildir.

Çocuğunuzun davranışını değiştirmek için ya da bir alışkanlığı oturtmak için uygulayacağınız yöntemin başlangıç noktası çocuğunuzun kişilik özellikleri ve alışkanlıklarıdır. Çocuğunuzun halihazırda bir alışkanlığı var ise ve bunu değiştirmek istiyorsanız ilk adımda yapmanızı önerdiğim çocuğunuzun yaşına uygun gelişim dönemi özellikleri hakkında fikir sahibi olmanızdır.

Örneğin 2 yaş dönemi çocuğunda bir anda çocuğun var olan iki alışkanlığını aynı anda değiştirmeniz uygun değildir. Yani aynı hafta içinde hem memeden kesmenizi hem de uyku ritüelinizi değiştirmenizi önermem.

Çünkü bu dönem çocukların değişime karşı yoğun direnç gösterdikleri ve hatta bu uğurda inatlaştıkları bir dönemdir.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da şudur, çocuklar hele ki bu yaş çocukları haz ilkesine göre yaşarlar. Yani keyif aldıkları, haz aldıkları eylemi inatla sürdürmek isterler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA