• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlar ve erkekler arası çatışma ARMAĞAN PINAR ADANAR

Kadınlar ve erkekler arası çatışma

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.08.2017, 00:00

"Bu kadınlar ne istiyor yahu?" Bu sorun beraberliğinde çatışmaları ve dertleri olan erkekler tarafından zaman zaman dile getirilir. Tabii ki kadınlar tarafından da benzer şekilde "Bu adamlar ne ister?" diye ifade edilir. " Bu kadın beni anlamıyor" sözcükleri ile gerçekte dile getirilen iletişimsizliktir.
Yani aslında esas sorun anlamama ve anlaşılamamadır.
Ülkenin birinde kötü büyücüler, kralı lanetlemişler. Ancak lanetin bozulması için bir bilmece sormuşlar. "Kadınlar en çok ne ister?" sorusunun yanıtını istemişler. Bunun üzerine kral da danışmanlarını toplamış ve doğru cevabın bulunmasını istemiş. Kralın emrindeki yaşlı ve çok çirkin bir büyücü kadın doğru cevabı bildiğini söylemiş. Ancak yakışıklı baş şövalye onunla evlenirse cevabı söyleyebileceğini ifade etmiş. Tabii ki yakışıklı baş şövalye kabul etmiş, "Kralım için her şeyi yaparım" demiş.
Bunun üzerine de yaşlı ve çok çirkin büyücü; "Doğru cevap, "kadınlar en çok kendi istedikleri olsun ister" demiş. Bu kadar basit bir çözüm karşısında herkes şaşırmış. Ancak kötü büyücüler bu cevabın doğru olduğunu söyleyip laneti bozmuşlar.
Kral kurtulmuş ve mutlu sona ulaşmışlar.

SEN NASIL İSTERSEN!

Bu arada yakışıklı baş şövalyenin verdiği bir evlilik sözü var. Elbette şövalye sözünde duracağını söylemiş. Dillere destan bir düğün yapılmış. Salya ve sümüğü akan yaşlı çirkin büyücüye şövalye, bir hanımefendiye davranır gibi davranmış. Düğün gecesi herkes çekildikten sonra başbaşa kalmışlar.
Ancak şövalye karşısında dünya güzeli bir kadın görmüş. Çok şaşırmış. Dünya güzeli kadın "Ben evlendiğin büyücüyüm.
Bundan sonra günün yarısı beni bu güzel halimle ve diğer yarısı da eski halimle göreceksin. Ama karar ver, gece mi? Yoksa gündüz mü? Beni ne zaman böyle güzel halimle görmek istersin" diye sormuş.
Şövalyenin ne cevap verdiğini tahmin edebiliyor musunuz? Eğer güzel hali ile gece olsun veya gündüz olsun cevaplarını verdiyseniz yanlıştır. Aslında doğru cevap öykünün içinde var. Tabii ki şövalye "Sen nasıl istersen" demiş.
Elbette kadınlar en çok kendi istedikleri olsun ister. Yine elbette erkekler de en çok kendi istedikleri olsun ister. Yani aslında herkes en çok kendi istediği olsun ister.
"Tabii ki karıcığım sen nasıl istersen... elbette kocacığım sen nasıl istersen" şeklinde bir yaklaşım birçok sorunu daha başında çözer. Hepimiz bir birey olarak anlaşılmak ve onaylanmak isteriz.
Bu, tüm insanlarda olan ortak bir istektir.
Bazen iki tarafın da birbirinden çok fazla istekleri olabilir. Örneğin biri siyah için ısrar ederken diğeri illa da beyaz diye ısrar edebilir.
İşte bu durumda herkes kendi isteğinin en doğru olduğuna inanıyordur. Ve de kendi doğrusunun uygulanması için kanının son damlasına kadar mücadele eder.
Aslında bu ısrarlı mücadelenin esas nedeni doğru olması değildir. Esas neden aslında onu benim istememdir. Eğer eşlerden birinin diğerine "sen nasıl istersen" yaklaşımı gerçekleşir ise o kişinin egosu tatmin olmuş olacaktır.

GEÇİNMEYİ İSTEMEK

İnsanın egosu tatmin olunca daha uyumlu olur ve gri üzerinde anlaşmaya yanaşabilir.
Önemli olan gerçekte ne istediğimizdir.
Gerçekte istediğimiz "gerçekten" istediğimiz midir? Yoksa diğerleri tarafından "bize istememiz öğretilenler midir?" Ben hem meslek hayatımda hem özel hayatımda genelde kadın-erkek ilişkilerinde çatışmalara neden olan pek çok sorunun altında "Bize istememiz öğretilenler" olduğunu gördüm.
En basiti " ilişkilerde hesabı erkek öder", " eve erkek bakar", " kadın işten yorgun da gelse evin yükü kadındadır, ütüyü kadın yapar, çamaşırı kadın yıkar, yatağı kadın toplar". Çocukluğumuzda bize öğretilen, empoze edilen pek çok değer yargısı bugün sevgilimizle, eşimizle yaşadığımız ilişkimizde pek çok soruna neden olmaktadır. Peki ne yapalım?
Değer yargılarımızı çöpe mi atalım?
Açıkcası bunun da iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum ama mantık süzgecinden geçirerek sorunları yaklaşabiliriz. Kadınların da erkeklerin de birbirlerini anlamamalarının en önemli nedeni birbirlerinden fizyolojik, psikolojik ve bilişssel olarak çok farklı olmalarıdır.
Önemli olan bu farklılığın olduğunu bilmektir.
Ve birbirlerine "birbirlerini anlamaya çalışma isteği" ile yaklaşmalarıdır. Yani "geçinmeye gönülleri " olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA