• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BESİM KAZADO

“Sanat, aydınlığa giden en güzel yol”

besim.kazado@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2017, 00:00
Dünyanın en büyük sanat koleksiyonlarından birine sahip olan Lucien Arkas’ın gözleri sanattan bahsederken bir başka parlıyor. Işıl ışıl oluyor

Bir kişi düşünün yıllardır İzmir'in sanat merkezi Arkas Sanat'ta bitmeyen koleksiyonlarını sergiliyor, Fransa'dan, Belçika'dan inanılmaz değerlerde sanat eserleri ile de bunları zenginleştiriyor.

İzmir'in değil belki dünyanın en iyi koleksiyonerlerinden biri... Tüm sanatseverleri her sergisinde ayrı temalarla bir araya getiriyor.
Bir kişi düşünün deniz taşımacılığı ve lojistik sektörde ülkenin liderlerinden biri ve de dünyanın 34. büyük filosuna sahip... Bir kişi düşünün otomotiv sektöründe bir numara... Bir kişi düşünün yurtiçinde 6.000'in üzerinde yurtdışında 1.000'e yakın kişiye iş imkanı sağlıyor...

Türkiye'de 13, yurtdışında 37 ofisi (İtalya, Monako, İspanya, Yunanistan, Fransa, Portekiz, Fas, Cezayir, Suriye, Lübnan, Irak, Bulgaristan, Romanya, Rusya...) var.

Bir kişi düşünün Arkas Spor takımını yaratıyor... Bir kişi düşünün Fransız hükümeti Türkiye Dış Ticaret Müşavirliği yapmış, Türk- Avusturya ekonomik ilişkilerine büyük katkılar sağlamış ve Avusturya Cumhuriyeti Büyük hizmet Nişanı'nı, Fransa Legion d'honneur (Şövalye Nişanı), İtalya Cumhuriyeti Ordine al Merito şövalyelik nişanı ile onurlandırılmış...

Marsilya kökenli bir ailenin oğlu Türk vatandaşı Lucien Arkas işte böyle bir kişi... Dedesi Gabriel Arkas'ın başlattığı vapur acenteliği ithalat firmasının 1964'te başına geçen Arkas, Türkiye ve Akdeniz'in en büyük, dünyanın 34. gemi filosunun sahipliği dışında 5 petrol tankeri, 450 kamyonu var.

GÖZLERİ PARLIYOR

Ama dünyanın en büyük sanat koleksiyonlarından birinin sahibi olan Lucien Arkas, sanattan, tablolardan bahsedilirken ışıl ışıl olan gözleri nerelere götürüyor onu ve dinleyen sizi. O yüzden, bu söyleşiyi sanat üzerine sadece sanat üzerine yapmayı istedim. Bu güzel satırlar için bana yardımcı olan Arkas'ın değerli kişilerinden Berna Kumaş Sipahioğlu'na çok teşekkür ederim.
Arkas Koleksiyonu, "Işığın Ustaları" ile sanatseverlerle buluşuyor. 31 Mart'a kadar açık kalacak sergi Belçika resim sanatından zengin bir seçki tanıma fırsatı sunuyor.

İş hayatınızdaki başarılarınızla, sanata olan duyarlılığınızın paralel olarak yürüdüğünü görüyoruz. Sanatın hayatınızdaki yeri ve önemine ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Sanatın hayatımdaki yerini çok beğendiğim bir sözle anlatabilirim.
"Güzelliğe dönüşmeyen varlığın izi kalmaz". Arkas Kolesiyonu'nu oluşturmaya başladığımız ilk günden beri büyük bir özenle resim, halı, cam gibi eserleri bir araya topladık.
Ayrıca gemi maketi ve kitap gibi ilgi alanlarımı zaman içinde geliştirdim. uygun sergilerle bu eserleri paylaşmaktan da mutlu oluyorum.

SIRADA POP ART VAR


Sergide hangi eserler ve sanatçılar öne çıkıyor?

Eserleri sergi kapsamında olan ressamlardan başta Theo van Rysselberghe olmak üzere; Leon de Smet, Emile Claus, Anna Boch, Modest Huys, Anna de Weert, Juliette Wytsman tablolarının Noktacılık (Puantilizm) tekniğine özellikle yakın duyarlılıkta olduğu görülüyor.
Petrus Van Schendel'in gece kompozisyonları romantik duyguların örnekleri olarak, Karel Ooms'un oryantalist anlatımdaki başyapıt kompozisyonu, Firmin Baes eserlerinde pastel tekniğinin dayanılmaz zerafeti bu sergide vurgulanması gereken özellikler. Seçilmiş Olan Yapıtlar: Kadın Portreleri, Nüler, Erkek Portreleri, Manzara, Tür sahneleri, Natürmortlar.

Bundan sonra sırada ne var?

Sırada ise Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi Sergisi var. Çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Victor Vasarely (1906- 1997), özellikle Pop Art olarak bilinen modern sanat akımının kurucusu olarak, hem Avrupa'da hem de Amerika'da çok ünlü bir isim. 2 Şubat- 31 Mart tarihleri arasında İstanbul'da Tophane-i Amire'de gerçekleştireceğimiz sergi, 10 Nisan'da Arkas Sanat Merkezi'nde başlayacak.

KLASİK SEVERİM

Sanata değer veren, bu konudaki çalışmalarıyla örnek olmuş bir işadamı olarak, bunların içinden en çok önem verdiğiniz, kendinizden bir şeyler bulduğunuz hangisidir?

Yaklaşık 1600 eserden oluşan kapsamlı bir Arkas Koleksiyonu var. Tabloların yanında, koleksiyonun içinde cam objeler (vazolar, tabaklar vb...), halı gibi farklı konularda da eserler bulunuyor. Hepsinin yeri ayrı ve ayırmak çok zor.
Ama şunu söyleyebilirim gerek müzikte, gerek resim sanatında klasiği seviyorum.

POST- EMPRESYONİST

Sizin özellikle ilgilendiğiniz, üzerinde durduğunuz dönemler, sanat akımları, sanatçılar hangileri?

Batı Modern Sanatı'nın daha gölgede kalmış, tarihte "Post-Empresyonist" dönem olarak geçen dönem sanatçılarının eserlerini beğeniyorum.
Bu dönemin eserleri Arkas Koleksiyonu'nun zengin bir bölümünü oluşturuyor. Arkas Koleksiyonu'nda Paul Signac, Louis Anquetin, Edouard Vuillard, Theo van Rysselberghe, Felix Vallotton gibi sanatçılardan Empresyonizm akımının kurucusu Pierre-Auguste Renoir'a kadar geniş bir seçki var. 1860 kuşağı olmaları ve sanat üretecek yaşa geldiklerinde zirvelerin 1840 doğumlu "Empresyonist" dönem sanatçılarının elinde olması, bu "genç nesil" sanatçılarını Nabi Ekolü, Sembolizm ve Kübizm akımları gibi bir takım çıkış kapıları ile zorlamaya yöneltmiş bu da sanat tarihine büyük bir ivme getirmiş.

"PARİS'İN GÖLGESİNDE KALAN BİR EKOL"

Işığın Ustaları sergisinin özelliği nedir? Neden bu sergiyi tercih ettiniz?

Işığın Ustaları Sergisi ile Arkas Koleksiyonu'nda yer alan 80'e yakın seçme yapıt ile Belçika resim sanatından zengin bir seçki tanıtmayı amaçlıyoruz. Arkas Koleksiyonu ağırlıklı olarak 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl ilk yarısına odaklandı. Koleksiyonda, Belçikalı sanatçıların hatırı sayılır ölçüde eseri var. Fransa'daki sanat akımlarını takip ederek kendi ülkelerine getirmişler ama taklit etmek yerine kendi yorumlarını ortaya koymuşlar. Bu sergide göreceklerimiz Paris'in gölgesi altında dikkatlerden kaçmış bir sanat ekolü. Halbuki Flaman resmi belki Fransa'dan da eskidir ve hep ışık olmuştur onlarda.
Bu sergi ile bunları ortaya çıkartmak istedik. Biz olumsuzlukları düşünmemek için iyiliğe ve güzelliğe odaklanmalıyız.
Sanattan daha iyi ve güzel bir şey olabilir mi? Sergimiz de ışığa ve aydınlığa odaklanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA