4 kişilik600 gr. dana kuşbaşı
6 adet arpacık soğan
1 havuç
200 gr. mantar
1 demet maydanoz
6 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı Orkide margarin
2 yumurta sarısı
1 limon
Tuz, karabiber
Yeryüzünde insan kadar eski bir geçmişe sahip olan kaç şey vardır diye düşündüğümüzde sayacağımız birkaç yaşam kaynağından biridir "yemek". İnsanın kültürüne, yaşam biçimine, tercihlerine dair güzel ayrıntılar veren, hayatın hem mecazi hem de gerçek anlamda "lezzet"i olan yemekler, bir şeyler başarmak, hatta yaratmak gibi sanatsal tatminler de yaşatıyor insana. Ama her şeyden önce yemek yemek hayatımızın, asla terk edemeyeceğimiz bir parçası. Ben de yemeklere, yapıldığı malzemelere ve yemek kültürlerine dair güzel paylaşımlar yaşamak için bundan böyle bu köşede sizlerle beraber olacağım. Sizlerden gelenler ile kendi deneyimlerimi ve gözlemlerimi harmanlayarak güzel paylaşımlar yaşayacağımızı umuyor ve mutfağımızın zenginliğinden de güç alacağımı düşünerek sizlere "merhaba" diyorum. Uzun zamandır bu köşede sizlerle birlikte olan Nefise Yengemiz'e de teşekkür ettikten sonra ilk yemek tarifimizi yazıyorum. Sizin için seçtiğim yemek mantarlı terbiyeli dana bifteği. Öncelikle kuşbaşı dana eti, temizlenmiş havuç, maydanoz ve et suyunu birlikte kaynatın. Yaklaşık 40 dakika pişirdikten sonra soyulmuş soğanları ilave edip, 20 dakika daha pişiri ve tencereyi ocaktan alın. İyice yıkanan mantarları dilimleyip; bir başka tavada 2,5 çorba kaşığı margarinde yaklaşık 10 dakika sote edin. Sonra tuz ve karabiberini serpin. Diğer yandan bir tencerede 3,5 çorba kaşığı margarini eritin. Unu ekleyip sürekli karıştırarak 2 su bardağı sıcak et suyu ilave ederek koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Bu sosa yarım limon suyuyla karışmış yumurta sarılarını, tuz ve karabiberi ilave edin. Eti ve soğanları süzüp, servis tabağına yerleştirin. Et suyunda pişmiş havucu dilimleyip mantarları ekledikten sonra hepsinin üzerine hazırladığımız sosu dökün. Yemeğiniz servise hazır, afiyet olsun.
Çilekli puding
Malzemeler
6 kişilik
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı irmik
1 bardak şeker
4 bardak süt
1 paket vanilya
2 bardak çilek
1 paket krema
Nişasta, irmik ve şekeri tencereye koyun. Sütü yavaş yavaş karıştırın. Ocağın altını yakın. Karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Kaynamaya başlayınca vanilyasını atın. 2-3 dakika kaynatıp, ateşten alın. Pudingi bir kaseye alın. Ilınmaya başlayınca, yıkanmış çilekleri içine atın. Pişirmeden mikserle 4-5 dakika çırpın. Kremayı ekleyin. Tekrar mikserle karıştırın. Hazırladığınız karışımı büyükçe bir kaseye koyun. Soğuması için buzdolabında bekletin. Çilek taneleri ve vanilyalı dondurma ile servis yapın. Afiyet olsun.
