500 gram kıyma1 su bardağı irmik
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kırmızı biber, karabiber, tuz
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı kaşar peyniri
2 adet patates
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
Sos için:
1 çorba kaşığı orkide margarin
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı et suyu
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sirke
Tepsi köftesi için önce köfteyi hazırlayalım. Bir kap içinde kıymayı, irmiği, yumurtayı, kabartma tozunu ve tuzu karıştırıp iyice yoğurarak hamur kıvamına getirelim. Bunun yarısını fırın tepsisine yayalım. Önceden haşladığımız patatesleri küp biçiminde doğrayalım. 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peynirini kırmızı biberle karıştıralım. Fırın tepsisine, yağladığımız kıymalı karışımın üzerine koyalım. En üstü, artan kıymalı karışımla kapatalım ve yarım çay bardağı sıvı yağla yağlayalım. Önceden 180 derece sıcaklığa ayarladığımız fırında kıyma kızarana dek pişirelim. Başka bir tencerede sos için margarini eritelim, unu azar azar ilave edip kavuralım. Bir çorba kaşığı salça ve 1 su bardağı et suyunu ekleyelim. Dövülmüş 2 diş sarımsağı da tencereye alıp boza kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Ocaktan aldıktan sonra, 2 çorba kaşığı sirke ilave edip köftenin üzerine dökerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Bademli mus
4 yaprak jelatin
200 g labne peyniri
300 ml süt
100 g krem şanti
100 g kıyılmış badem
2 yumurta akı
Tuz
60 g pudra şekeri
250 g böğürtlen
1 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı portakal suyu
Yarım limon
Bademli mus için jelatin yapraklarını soğuk suda eritin. Labne peynirini çırpın. Sütü ısıtın. Jelatini sudan çıkarıp suyunu süzdükten sonra sütün içinde eritin. Jelatinli sütü, labne peyniri ile iyice karıştırın. Krem şantiyi hazırlayın. Yarım limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın. Ardından krem şantiyi, limon kabuğunu, limon suyunu, bademi peynirli karışıma ilave edin. Yumurta akını bir tutam tuz ile çırpın. Üzerine pudra şekeri ekip peynirli karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Karışımı buzdolabına alıp en az üç saat soğumaya bırakın. Böğürtleni ayıklayıp yıkayın. Birkaç tanesini kenara ayırın. Kalanları 100 ml suyun içinde ısıtın. Bir süzgeçten geçirin. Sos için böğürtlen suyunu, şeker ile karıştırın. Sosu ısıtın ama kaynamamasına dikkat edin ve hazırladığınız sosu soğumaya bırakın. Hazırladığınız mustan üçgenler kesip tabaklara yerleştirin. Üzerine sos dökerek servis yapın. Afiyet olsun.
