• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir yeni bir çehreye kavuşuyor HÜROL DAĞDELEN

İzmir yeni bir çehreye kavuşuyor

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.03.2015, 00:00
İzmir'i anlatmak için önce Konak'taki "Saat Kulesi" gelir akla, 100 yıllık bir tarihi değerdir.. Osmanlı İmparatorluğu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir köprü, bir bağ... İzmir'e her gelen görmek ister, kanatlarında fotoğraf çektirir, altına da yazmaz bir şeyler... Çünkü bilir ki, İzmir Saat Kulesi'ni herkes bilir. Not istemez.
Sonra, Kadifekale, Agora... Sonra da kentin çok dışında olan Efes, Bergama... Onlar ise, 8000 yıllık bir antik ve tarihi sürecin tanıkları...
Çeşme, Foça, Seferihisar turistik merkezleri, Kemeraltı ise geleneksel bir çarşı kültürüdür.
Bu simgeler, İzmir için birer gurur abidesidir, vazgeçilmezdir. Geçmişten bugüne gelen değerlerimizdir.
Şimdi onlara bir değerler bütünü daha katılıyor, dünyanın geleceğini simgeleyen bir yaşam biçimi sözünü ettiğim...
***
İşim ve evim arası kullandığım güzergah, genellikle Altınyol... Kendimi bildim bileli bu yolu kullanırım ulaşımda... Dolayısıyla burada yaşanan değişimler de gözlemim altında...
Altınyol'un ilk ulaşıma açıldığı günü de anımsarım, ilk kazmanın vurulduğu Turgut Özal Rekreasyon Alanı'nı da...
Bayraklı, Karşıyaka'dan kopup belediye olunca yaşanan değişimleri de...
Son yıllardaki geçişlerimde ilk gözüme çarpan şey, gökdelenlerin giderek artan sayıda, buraya kilitlenmesi...
Hatta biri uzun süre kaba inşaat olarak kaldı, neyse ki onca yıldan sonra bitirildi.
Gökdelen kültürünü İzmir'de yaygınlaştıran isimlerden biri Selim Gökdemir oldu. Art arda İzmir'in çeşitli köşelerinde sıraladı binaları... Özellikle Bayraklı civarında... Bu arada camdan gökdelen Bayraklı TOwers inşa edildi. O zaman köşemde çıkan bir yazımda, Bayraklı'yı, ABD'nin Manhattan bölgesine benzetmiş, "geleceği parlak" demiştim.
Sonra Folkart'ın iki kuleleri geldi. Adım adım izledim her gün yükselişini... Ardından Türkiye İş Bankası'nın kuleleri Ege Perla göründü ve arkasında Mistiral...
Şimdi oradan geçerken, Bayraklı'nın artık İzmir'in yeni yaşam biçimine ev sahipliği yaptığını görüyorum.
***
Öncelikle söyleyeyim, bu süreç kaçınılmazdı. Çünkü İzmir artık enlemesine gelişme ve şehirleşme kimliğini yitirmiş durumda... Zira geçmiş dönemde kenti kangrene çeviren kaçak yapılaşma yüzünden İzmir, bir gecekondu cenneti haline geldi ve ne gariptir ki, yerel yönetimlerden aldıkları güçle, kaçak yapılaşma oranı, onca uyarıya rağmen arttı.
Şimdi bunu önlemenin tek yolu, kaçak yapıları, planlı gökdelenlerle örtmek... Bu yazdığım acımasızlık gibi gelebilir ama bence İzmir'in kötü görünmesinin de kurtuluşu bu...
Bayraklı'da gökdelenler yükselmeye başladığında, İzmirlilerin birçoğu "Eyvah İzmir betonlaşıyor, yeşilimiz elden gidiyor" diye kaygılarını dile getirmişti.
Ancak o betonlaşma zaten çoktan yapılmıştı ve yeşilini, kargacık burgacık gecekondular yıllar önce bitirmişti. Görülemeyen oydu.
***
Gökdelen, dünyanın yeni yaşam kültürü... Bugün cepte para olsa, ilk gidilecek yerler, birbirinden ilginç dev yapıların yükseldiği Arap ülkeleridir.
Bu açıdan bakıldığında İzmir'in yeni simgeleri olan gökdelenleri dışlamak yerine, 'nasıl yaşanır'ı geliştirmemiz gerekiyor.
Folkart bunu başarıyla uyguluyor.
İlk açıldığı günden bugüne herkesin gözü onda... Mesut Sancak başkanlığındaki ekip binaları dikip bırakmadı, kentle paylaştı, yaşar hale getirdi. Örneğin sanat galerisi açıldı ses getirdi, alışveriş merkezleri, eğlence mekanları hayata geçti, spor salonları adından söz ettiriyor, yüzme merkezleri dikkat çekiyor.
Ve daha birçok etkinlik...
Özellikle geceleri, Folkart'ın ışıklı zirvesinde ne yazıyor diye bakmayan İzmirli görmedim.
Yani Folkart akılcı bir yönetim politikasıyla, kendini hissettiriyor İzmirlilere her geçen gün...
Ve kendisinden önce yapılan sessiz gökdelenleri de ardına takıp yenilere de örnek oluyor, "Ben İzmir'in artık yeni simgesiyim" diyerek...
İster inanın, ister inanmayın. Folkart'ın ikiz kuleleri, Bayraklı'dan başlayıp İzmir'in çehresini de değiştiren yeni bir yaşam biçimi artık...
Bayraklı, bu kültürün de etkisiyle, İzmir'in artık yeni turizm ve yaşam merkezidir.
Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Zira, İzmir Körfezi, en güzel Bayraklı'dan yaşanır.

GÜNÜN SÖZÜ
İnsanların elinden hayalleri alınacak olursa, başka ne zevkleri kalır?
Foostenelle
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA