• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kafes kuşlarında sindirim

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.01.2012, 00:00
Kafes kuşlarında tohumlarla beslenen türlerde sindirim memeli hayvanlardan çok farklıdır. Muhabbet kuşu, Hint bülbülü, kanarya, papağanlar gibi kuşlar keten tohumu, akdarı vb sert tohumlarla beslenirler. Bu tohumların kabuklarını gagaları ile ayıklayıp içindeki sert kısmını bütün olarak yutarlar. Gün boyu gagaları ile toplayıp yuttukları tohumları kursaklarında depolarlar. Kursakta tohumlar ıslanıp azda olsa yumuşarlar. Bu yumuşamaya rağmen tohumlar eğer kırılıp öğütülmezse sindirilmesi mümkün değildir. Buna göre;
* Ekmek, cips, bisküit, pilav tohumla beslenen kuşlara verilemez.
* Küçük granit parçaları, midye kırıkları, sindirim sistemi için özel hazırlanmış kilden oluşan karışımları ben kliniğimde hazırlayıp kuşların sağlıklı bir sindirime kavuşması için ilaç gibi veriyorum.

En az üç metre mesafe

Kedilerinize ev ortamınızda düzen kurarken her zaman yemek yediği ve yattığı bölge ile tuvaletini koyacağınız bölümü en az 3 metre mesafede tutmalısınız. Yetişkin kedilerde bu mesafe daha da artmalı hatta yemek yediği ve yatağının olduğu odanın dışında bir başka odada veya banyoda tuvalet kabına uygun,ayak altında olmayan bir yer bulmalısınız.
Tuvalet ve yemek düzeninin bir birinden uzak olmasının yanında aynı zamanda kedinin bu iki önemli faaliyetinin olduğu bölgelerin evin sakin köşeleri olması gerekir. Çünkü kediler yemek yerken ve tuvaletlerini yaparken rahatsız edilmek istemezler. Yemek yedikleri yer çok fazla ayak altında olursa rahat ve huzurlu yemek yiyemedikleri için kedinizde çabuk ve hızlı mama yeme nedeni ile sindirim problemleri ve hava yutmaya bağlı gaz oluşabilir.

Köpek gibi sadık!

Size desem ki: Ev ortamında bir köşede kolayca barındırabilirsiniz. Gezdirme derdi yoktur ama bir köpek gibi sadıktır ve köpeğin eğitimine benzer numaraları öğrenebilir. Ona özel tasmaları, kıyafetleri, şapka, papyon değişik aksesuarları ile size fotoğraf çekilirken poz vermeye bayılır.
Kırmızı tatlı biberi yerken dudaklarına ruj sürmüş gibi komik duruma düşer. Başta maydanoz olmak üzere tüm Giritli otlarının yararlarını bizden çok önce keşfetmiş ve beslenmesinde zeytinyağı hariç başköşeye oturtmuştur.
Tüm canlılar gibi dışkı ve idrar artığı çıkarmasına rağmen bunu kokusuz yapmayı başarır. Bir köpek veya kediye yakın yani 8- 12 yıl yaşayabilir.
Siz TV seyrederken kucağınızda yatıp kulaklarını kaşıdığınızda keyifli seslerle sizinle mutluluğunu paylaşabilir.
Çocuğunuzu ve sizi asla ısırmaz.
Bulunduğu barınağın kapısını veya üstünü açık bile bıraksanız asla tırmanmaz, atlamaz, kaçmaz.
Barınağındaki eşyalarını ve sizin eşyalarınızı kemirmez. Yada bir tavşan, hamster, fare kadar kemirmez.
Sabahları uyandığınızda, eve veya bulunduğu odasına girdiğinizde kendine özel sesleri ile sizi karşılar.
Ev halkının hepsini ayrı ayrı tanıyıp hepsine farklı sevgi besler ve ayrı tepkilerle selamlar.
Kedi, köpek, kuş, tavşan tüm hayvanlarla barışık ve dost olmaya hazırdır.
Çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılamak için en uygun seçeneklerden birisidir.
Böyle bir evcil hayvanla yani Guinea pigle tanışmak için ne bekliyorsunuz?

Haftanın isimleri

Köpek: Jasper- Sammi- Rocco- Andy- Bachi
Kedi: Pumpkin- Aero- Baja- Bambina- Bela


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA