• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Evde hayvan ile yaşayan çocuklarda alerji riski düşük

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.03.2015, 00:00
Evlerinde kedi veya köpekle büyüyen çocukların sıradan allerjik reaksiyonlar gösterme riski bazılarında yüzde 50'lere varan oranlarda düşük oluyor. Bu şaşırtıcı bulgu yüzlerce çocuğun doğumlarından 7 yaş civarına gelene kadar yapılan araştırmaların neticesi olarak ortaya çıktı. Medical College of Georgia Allerji ve Bağışıklık bölümü şefi ve aynı zamanda bu araştırmanın lideri Dr. Dennis R. Ownby'nin dediğine göre köpek ve kedilerle iç içe büyüyen çocukların artmış bir risk gurubunda olup olmadıklarını görebilmek için okulun elindeki tüm veriler taranmış ve bunun hiç de sanıldığı gibi olmadığı, hatta tam tersi kanıtların çıktığı belirlenerek 28 Ağustos tarihli Journal of the American Medical Associaton'da yayınlanmış.
Allerjistler nesillerden beri evde kedi ve köpeklerin zararlı olduğu, bu tür şeylere uzun süreli maruz kalınca allerji riskini arttırdığı bilgisiyle eğitildiler. Doktorlar Detroid bölgesinden 747 tane sağlıklı bebeği doğumlarından 7 yaşına kadar izlediler. Bu bebeklerin 184 tanesi evlerinde bir illa iki köpek veya kediyle beraber yaşıyordu. Geri kalan 220 tanesi ise hayvanlarla hiç bir irtibatta bulunmuyorlardı. Bu izlenimlerin sonucu ortaya çıkan çarpıcı netice evlerinde hayvanlarla beraber yaşayan çocukların sıradan alerjilere karşı diğerlerine oranla daha az risk taşıdığı oldu.

Siz rahat ve huzurlu uyuyabilirsiniz

Siz derin uykunuzdayken evinizdeki dostunuz tetikte ve hafif uykusu ile sizi ve yuvanızı korumaya devam eder. Yıllardır insanla birlikte yaşamının ona kazandırdığı içgüdüleri ile sizi koruma görevini siz istemeseniz de yapar. Evinizde ille kocaman bir rotweiler değil ufacık bir pincher veya terier bile varsa rahat uyuyabilirsiniz. Yalnız unutmayın golden, pointer vb av köpeklerinin bekçilik özellikleri ya hiç yoktur ya da çok az seviyededir. Ama tabii ki onların da başka özellikleri ile insanlara yararlı olmaya çalışırlar.

Yaşlı köpeklerin de egzersiz ihtiyacı vardır

Köpeklerde egzersiz sadece yavrularda, genç ve yetişkinlerde değil yaşlanmış köpeklerde de önemlidir. Aynı insanlarda olduğu gibi yaşlandıkça tansiyon, kalp, damar sertliği vb bir çok hastalığın risk oluşturduğu ve metabolizması yavaşlayan yaşlı köpeklerimizin sağlıklı bir yaşlılık geçirmesi için onları belki çok yormadan ama yine de sık sık yürüyüşlere çıkararak gezdirmeliyiz. Unutmayın gezen köpekler depresyona girmez ve her zaman daha sağlıklı olurlar. Düzenli gezen ve bol eksersiz yapan köpekler çok daha güzel, sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.

DOG TV


Köpek dostlarımız için hazırlanmış ilk televizyon kanalı DOG TV tüm dünyada yayın yapmaya başladı. Evde zamanını yalnız geçiren petler için iyi bir bakıcı geliştirdiklerini iddaa eden kanal yöneticisi Gilad Neumann, köpekler gerçekten televizyon izler mi sorusuna da youtube'da 5000'den fazla televizyon izleyen pet videosu olduğunu belirtiyor. Yayına giren televizyon kanalında hazırlanan proglamlar olumlu davranışlara yönlendirme, rahatlama amacı taşıyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA