• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Dost olmaları imkansız değil

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.08.2015, 00:00
Doğada tüm hayvanlar arasında bir av ve avcı ilişkisi vardır. İnsanların evcilleştirdiği köpek ve kedilerde de atalarından kalan bu benzer içgüdüler devam eder. Hiçbir zaman kedinizle serbest uçan muhabbet kuşunuzu bir odada yalnız bırakamazsınız. Bütün bu yerleşmiş içgüdü ve davranış tiplerine rağmen hayvanlar çoğu zaman bizi şaşırtan dostluklar kurarlar. Hayvanların bu tür dostluk ve evlat edinmelerinin hemen çoğunun kaynağında annelik hormonunun etkisi çok fazladır. Hormonun etkisiyle veya annelik hormonun etkisi olmasa da insanların doğru davrandığı, saldırganlık içgüdülerini kışkırtmadığı, bebeklikten itibaren birbirlerine alışarak kardeş gibi büyüyen hayvanlar da aynı türden gibi birbirleriyle çok iyi geçinirler. Bu dostluğu hayvanlarımıza yaşatabilmek sanıldığının aksine çok zor değildir.

Marul ve salatalık vermeyin

Guineapigler'in beslenmesinde, fazla su içerdiği ve besin değerinin çok düşük olması nedeniyle marul ile salatalık beslenme menüsünde olmamalıdır. Bunun dışında patates, patates kabuğu, kırmızı lahana, pancar gibi besinler Guineapigler'de geriye dönüşsüz ishallere neden olabilir ve dostunuzu kaybedebilirsiniz. Domates, turp, brokoli, karnıbahar, kavun ve karpuz ise çok az miktarlarda verilmelidir. Guineapigler'in yemek öğünlerinde tahıl karışımı, kuru çayır otu ve saman her zaman önlerinde bulunmalıdır. Tatlı biberler, kabak, havuç ile elma en güvenli vereceğiniz sebze ve meyvelerdir. Yeşillik olarak da maydanoz ve dereotu verilebilir.

Kedilerde mavi göz ve sağırlık ilişkisi

Ankara ve İran kedileri içerisindeki beyaz renkli olanlarında aynı zamanda mavi göz rengi de görülebilir. Beyaz tüy rengini oluşturan genler ile hem göz hem de kulak özelliklerini oluşturan genler, birleşik gen özelliğindedir. Bu özellik nedeniyle beyaz renk geni ile birlikte mavi göz ve kulaklarda sağırlık genine etki edebilir. Bu nedenle beyaz tüylü ve mavi gözlü kedilerde sağırlık görülmesi olasılığı yüksektir. Bazen sadece bir göz maviyse, sadece mavi gözün olduğu kulakta sağırlık görülebilir. Aynı zamanda her beyaz tüylü ve mavi gözlü kedi sağır olmayabilir.

Köpek eğitiminde yaşın önemi

Bir köpeğin eğitimi anne ve kardeşlerinin yanında başlar. Yavru köpek, ilk iki aydan önce ailesinden uzaklaştırılmamalıdır. Bu iki ay, köpeğin beden dilini ve kardeşleri ile oynadığı oyunlar sırasında çene kaslarının kuvvetini kontrol etmeyi öğrenmesi açısından çok önemli bir süreçtir. Yavru köpeğin hayatında, iki ve altı ay arasındaki dönem, karakter yapıtaşlarının oluştuğu dönemdir. Pozitif eğitim her yaştaki köpekte olumlu sonuçlar verir. Ancak köpeğinizin yaşı ilerledikçe eğitimden elde edilecek olan başarı, yaşamının ilk altı ayında verilecek olan eğitimden elde edilecek başarıya oranla daha düşük olacaktır. Çünkü köpeğinizin hayatında edindiği tecrübelerle yerleşmiş olan davranışlarının değiştirilmesi daha uzun bir süre ve daha çok emek gerektirecektir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA