19 MAÇTA ŞİKE BELGELENDİ


Suç örgütünün şive ve teşvik faaliyetlerinin yanı sıra, yetkisiz menajerlik yoluyla haksız kazanç temin etmek, spor kulüplerinin hesaplarında usulsüzlük yapmak, futbolcuları tehdit yoluyla kulüpteki alacaklarından zorla vazgeçirmek gibi eylemleri gerçekleştirdiği tespit edildi


Futbolda şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Süper Lig ve Bank Asya 1. Ligi'nde toplam 19 maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiğinin tespit edildiği ve delillendirildiği açıklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu'nun, 31 Mart'ta gerçekleştirdiği futbolcu temsilcisi sınavı sorularının, suç örgütü tarafından ele geçirildiği ve daha sonra sınava katılan adaylara fahiş fiyat karşılında satıldığının belirlendiği
kaydedildi. Açıklamada, Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'de toplam 19 maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiğinin tespit edildiği ve delillendirildiği bildirildi. Futbolda şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, suç örgütü tarafından yetkisiz menajerlik yoluyla yüksek miktarda haksız kazanç temin edildiği, bazı spor kulüplerinin hesaplarında usulsüzlükler yapıldığı, bazı futbolcuların da tehdit edilerek kulüpteki alacaklarından zorla vazgeçirildiklerinin tespit edildiği bildirildi.
Operasyon görüntülerini de yayınlayan emniyetin açıklamasında soruşturma kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu'nun 31 Mart'ta gerçekleştirdiği futbolcu temsilcisi sınavı sorularının, suç örgütü tarafından ele geçirildiği ve daha sonra sınava katılan adaylara fahiş fiyat karşılında satıldığının belirlendiği yer aldı. Açıklamada, şike operasyonu kapsamında gözaltına alınan 61 kişinin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 8 ruhsatsız tabanca, çeşitli çap ve ebatlarda fişek ile boş kovanlar ve 1 sahte ehliyetin ele geçirildiği belirtildi. Operasyonu yapan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bazı görüntüleri de basınla paylaştı. Operasyon görüntülerinde Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın gözaltına alınma anı, Fenerbahçe Kulüp binası ile Aziz Yıldırım'ın evinin aranması, bazı zanlılarrın seyir halindeyken lüks araçlarının durdurulup gözaltına alınması, çalınan menajerlik sınav soruları, ruhsatsız silahların bulunması gibi detaylar paylaşıldı.
Şimdilik 7 tutuklu
Operasyon kapsamında gözaltına alınan Fenerbahçeli yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve teknik direktör Bülent Uygun'un da aralarında bulunduğu 25 kişi dün saat 09.30'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne çıkarıldı. Önceki gün adliyeye getirilen 22 kişiden Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanmış, 11 kişi tutuksuz yargılanmak üzere 4 kişi ise Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. İstanbul Emniyeti'nde halen ifade veren 11 şüpheli ise bugün adliyeye sevk edilecek.
İfade veremedi
Hastanede tedavisi süren F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım gözaltı süresi dolduğu için savcı tarafından sorgulanacak

"Futbolda Şike Operasyonu" kapsamında gözaltına alınan, ancak emniyette rahatsızlanarak İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi altına alınan F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, halen kontrol altında tutuluyor. Önceki gün anjiyo yapılan Yıldırım, dün de hastanedeydi.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Yıldırım'ın sağlık durumuyla ilgili olarak, "Kendisini biraz daha gözlem altında tutacağız. Kendisinin ne kadar kalacağını önceden söylemek mümkün değil. Aniden bir şey olursa, zor durumda kalırız. Şimdilik iyi gözüküyor" diye konuştu.
Dün geceyi de hastanede geçiren Yıldırım'ın gözaltı süresi dolduğu için de direk adliyeye giderek savcıya ifade vereceği öğrenildi. Hastaneye dün F.Bahçe Asbaşkanları Mithat Yenigün, Nihat Özbağı, kardeşi Acar Yıldırım ve F.Bahçeli kadınlar geldi. Ancak savcılık kararı gereği Yıldırım ile görüşemedi.
Kabus gibi
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, futbolda şike iddialarıyla ilgili yaşananların hiç hoş olmadığını belirterek, "Açıkçası kabus gibi. 104 yıllık ulu bir çınar olan Fenerbahçe'yi yaşanan olayların dışına çekmek lazım" dedi. Kocaman, "100 yıllık tarihi boyunca F.Bahçe'yi bir takım insanlar yönetti, bundan sonra da yönetecekler. Yapılan yanlışlıklarla Fenerbahçe'yi bir arada tutmamak lazım. Hukuki süreç içinde 'gerçekten bu böyle olmuş' deniyorsa boynumuz kıldan ince. Herkes o zaman cezasını çekmeli. Yüce Türk adaletine güveniyoruz" diye konuştu.
Kocaman, Futbol Federasyonunun yargı kararını beklemeden kanaatle bir karar vereceğinin belirtilmesi üzerine, TFF'nin futboldan gelen yönetim kurulu üyesi Cüneyt Tanman yönetiminde bir ekip kurarak, tüm maçları tek tek izlemesini önerdi.
Yüzde bir şüphe varsa düşürün!
Türkiye'ye bir heyet göndermeye hazırlanan UEFA yönetim kurulu, Futbol Federasyonu'na, "En ufak şüpheyi değerlendirin, talimatlar ne diyorsa onu yapın" tavsiyesinde bulundu

Şike soruşturmasında dün de soruşturma ve adliye süreci tüm hızıyla devam ederken, UEFA'nın federasyonla sürekli irtibat halinde olduğu ve sürekli bilgi aldığı ifade edildi. UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan'ın da konuyla ilgili görüş alışverişinde bulundular. UEFA'nın konu hakkında daha net bilgi sahibi olabilmek için İstanbul'a bir heyet göndereceği durumu daha yakından takip etmek istediği kaydedildi. UEFA yönetim kurulunun konuyla ilgili duruşunun ise son derece katı olduğu gelen haberler arasında. TFF'nin vereceği karar öncesinde UEFA yetkililerinin "Vereceğiniz karar öncesinde olayı en ince ayrıntısına kadar inceleyin. En ufak şüpheyi bile değerlendirmek çok önemli. Şayet, elde edilen delillerden kafanızda 'şike yapıldığına dair' yüzde 1 şüphe oluşsa bile gereğini yapın. Yönetmelik ve talimatlar ne diyorsa onu yapın" şeklinde görüş belirttiği ifade edildi. Alınacak her kararda UEFA'nın TFF'nin arkasında duracağı da vurgulandı.
PAZARTESİ TOPLANIYOR
Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, dün sabah tüm kulüp başkanlarına bir davet gönderdi. Davette, başkanların pazartesi saat 12:00'de İstinye'de olmaları istendi. Aydınlar'ın kulüp başkanlarına, son yaşanan şike soruşturmasıyla ilgili olarak bilgi vereceği ve herkesin federasyona yardımcı olmasını isteyeceği ifade edildi. Federasyon bu toplantının ardından yönetim kurulu halinde toplanacak. Bu toplantıda ise, şike soruşturması sonrası ortaya çıkan durumla ilgili nasıl bir yol izleneceği tartışılaşacak. Ancak kesin kararın aynı günde çıkma ihtimali bulunmuyor.
EK SÜRE İSTENDİ
Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın, 15 Temmuz'da bir yanıt bekleyen UEFA'dan ek süre istediği ve olumlu yanıt aldığı bildirildi. Aydınlar'ın pazartesi yapılacak toplantıda liglerin sarkabileceğini de kulüp başkanlarına ileteceği ifade edildi. Normal takvimde ligler 5 Ağustos'ta başlayacaktı. Ancak bu tarihin 19-20 Ağustos tarihine kadar sarkma ihtimali bulunuyor. Şayet ligler 2 hafta sarkarsa, sezon devam ederken bazı maçlar hafta arası oynanacak.
FENERBAHÇE AVRUPA'DA YOK
UEFA'yla yapılan görüşmeler sonrasında Federasyon kulislerinde, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne gitme ihtimalinin çok az olduğu konuşuluyor. Bu konuda henüz Emniyet'ten gelen açıklama dışında somut bir gelişme olmadı. Ancak Federasyon kanadında UEFA yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonrasında Avrupa'ya gidecek takımlar hakkında çeşitli spekülasyonlar ortaya atılıyor. UEFA'nın şike ve teşvikle ilgili katı tutumu nedeniyle Federasyon'a karar aşamasında büyük baskı yapacağı ve kendisini bu işe bulaştırmamak için Fenerbahçe'yi Avrupa'da istemeyeceği federasyon kulislerinde dillendiriliyor. Bu durumda Trabzonspor direkt olarak Şampiyonlar Ligi'ne katılacak. Bursaspor da bu organizasyona katılacak ikinci Türk takımı olacak. Avrupa Ligi'ne ise Beşiktaş ve Gaziantep'in yanı sıra Kayserispor'un katılması muhtemel.
AĞIR CEZALAR GELECEK
Emniyet'ten edinilen bilgiye göre, şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan Emmanuel Emenike hakkındaki delillerin çok ciddi olduğu ve bu iki futbolcunun uzun süreli futboldan men cezası alabileceği iddia edildi. Bilindiği gibi Sezer'in Trabzon maçı öncesinde teşvik primi aldığı, Emenike'nin de Fenerbahçe maçı öncesinde sakatlığını bahane ederek oynamadığı ileri sürülmüştü. Öte yandan operasyonda Bank Asya takımlarına yönelik bir dalganın da yapılacağı ortaya atılan iddialar arasında.
Altay'dan dilekçe var
Başkan Taşpınar imzasıyla federasyona dilekçe veren İzmir ekibi Bank Asya'ya geri alınmasını istedi

Bank Asya 1. Lig'e veda eden Altay, gelecek sezon aynı ligde mücadele etmek için Türkiye Futbol Federasyonu'na resmi başvuru yaptı. Altay Kulübü Başkanı Ahmet Taşpınar, Futbol Federasyonu'na gönderdiği
resmi yazıyla, 2011-2012 sezonunda Bank Asya 1. Lig'de yer almak istediğini iletti. Altay'ın en çok mağdur edilen kulüplerin başında geldiğini bildiren Taşpınar, yazısında şu hususlara yer verdi: "2010-2011 sezonunda Altay, herhangi bir çirkinliğe bulaşmaya tevessül dahi etmeden mücadelesini yapmış ve Adanaspor ile yaptığı son müsabaka sonunda maalesef 2. Lig'e düşmüş bulunmaktadır. 32 maç sonunda son hafta lige veda eden Altay yanında hiç müsabaka oynamayan Ankaraspor AŞ, genel kurul kararıyla Bank Asya 1. Lig'deki yerini muhafaza etmiştir. Ayrıca sezonla ilgili Bank Asya 1. Lig kulüpleri ile takımlarının futbolcu, teknik adam ve yöneticilerinin adlarının karıştığı bir çok hukuk dışı işlem gerek soruşturma ve gerekse medya aracılığıyla ortaya çıkarılmıştır. Yani anlaşılmıştır ki, Altay yine daha evvel bir çok kere olduğu gibi oyunu sadece sahada oynamasının sonucunu küme düşerek ödemiş bulunmaktadır. Sayın Federasyon Başkanımızın da son derece haklı ifade ettiği gibi, sporun kendi yasaları uyarınca yeni sezonda liglerin hangi takımlardan oluşacağı, olaylara karışan kulüplere verilecek cezaların tedbiren de olsa derhal uygulanmasını gerektirmektedir. Aksi halde, dava aşamasının Yargıtay'daki temyiz süreci de değerlendirildiğinde yılları alacağı ve bu durumun da kamu vicdanını rahatsız edeceği açıktır. Yukarıda arz edilen maruz sebeplere binaen; Savcılık soruşturmasındaki delil ve bilgilerin de yönetim kurulunuz tarafından değerlendirilerek, 2010-2011 sezonunda Bank Asya 1. Lig'de hukuk dışı eylemlere kalkışan kulüplere gerekli sportif cezaların uygulanarak küme düşürülmelerine, Altay Spor Kulübü'nün ise olayların mağduru olduğu göz önüne alınarak 2011-2012 sezonunda da Bank Asya 1. Lig'de yarışmaya devam etmesine dair karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.